Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Her er den nye generasjonen kontaktløse bankkort i bruk på en kortterminal Foto: Frederick Kihle
Her er den nye generasjonen kontaktløse bankkort i bruk på en kortterminal Foto: Frederick Kihle les mer

Teknologi

Nå kommer disse kortene for fullt

Stapper du fortsatt betalingskortet inn i kortterminalen? Det slipper du når en ny generasjon betalingskort nå kommer for fullt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er i ferd med å skje et skifte i bruken av betalingsløsninger, spesielt når det gjelder å ta i bruk kontaktløse betalingskort. Disse trenger ikke å fysisk berøre terminalene, kun holdes i nærheten. 

Teknologien har eksistert en god stund, men så langt har den store bølgen latt vente på seg.

Kontaktløse BankAxept-kort rulles nå ut i stort tempo av landets banker. Det forventes at en million slike kort vil være i markedet innen utgangen av året, og mer enn tre millioner kort innen utgangen av 2018, oppgir BankAxept i en pressemelding. 

Kontaktløse BankAxept-kort vil dermed ta en stadig større andel av antallet betalingstransaksjoner i tiden fremover.

Ny fase i fintech

- I dag er 75 prosent av alle betalingsterminaler teknisk klargjort for å kunne håndtere kontaktløse betalinger, og vi regner med at alle terminalene er klargjort for dette i løpet av året. Da er det bare opp til varehandelen selv å bestemme når de skal aktivere for kontaktløs betaling i sine terminaler, sier Vegar Heir, kommersiell direktør i BankAxept, i meldingen. 

- Foreløpig er det bare 22 prosent av de terminalene som er klargjort som har aktivert kontaktløs betalingsfunksjonalitet. Mange kjeder og butikker har foreløpig ikke aktivert denne løsningen, i påvente av at kontaktløse BankAxept-kort skal komme for fullt i markedet, sier han.

Betaling med mobil på samme måte er også i ferd med å bli en realitet. Banker, mobilprodusenter og helt nye fintechaktører utvikler og leverer mobile lommebøker i mange markeder allerede. 

BankAxept har utviklet en egen tjeneste, slik at banker kan utstede mobile BankAxept-kort i mobile lommebøker. 

Mobil BankAxept vil fungere i alle betalingsterminaler som er klargjort for BankAxepts kontaktløse betalinger. Neste steg for BankAxept blir derfor å rulle ut kontaktløse betalingsløsninger for mobil, betalinger gjennom Vipps og MobilePay, annen mobilbetaling og etter hvert også nettbetalingsløsninger. BankAxept regner med å starte utrullingen av betalingsløsninger for mobil innen utgangen av året.

Flere aktører

Banknæringen er inne i en fase der nye tjenester utvikles i høyt tempo. Det er ventet at vennebetalingstjenesten Vipps vil ta steget inn i butikkene. 

Samtidig er en ny generasjon betalingsterminaler på vei inn i butikkene i regi av Retail Payment. Selskapet, som er eid av Norgesgruppen og Coop, benytter en terminal som skal håndtere både mobilbetaling og betalingskort fra en rekke kortutstedere.(Vilkår)

Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.