Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Etterspørselen etter dyre brennevinsmerker øker i Kina. Kommunistledelsen ønsker ikke at skal serveres ved offisielle tilstelninger hvor offentlige ansatte deltar. Foto: Thomas Peter/Reuters/NTB Scanpix
Etterspørselen etter dyre brennevinsmerker øker i Kina. Kommunistledelsen ønsker ikke at skal serveres ved offisielle tilstelninger hvor offentlige ansatte deltar. Foto: Thomas Peter/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Oppfordrer til brennevinsangiveri

Dyr alkohol flyter på offisielle tilstelninger i Kina. Kommunistledelsen forlanger detaljert oversikt over hvem som drikker – hva og når. Kinesiske alkoholprodusenter setter nye rekorder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er nesten fem år siden Xi Jinping ble innsatt som Kinas president. Noe av det første han gjorde var å slå hardt ned på korrupsjon. Det ble nedlagt forbud for kommunistledelsen å delta på arrangementer, reiser og middager sponset av næringslivet. Ikke alle har fulgt ordren.

Etterforsker brennevinsforbruk

Denne uken har det gått instrukser til lokale avdelinger av kommunistpartiet over hele Kina med beskjed om å innrapportere alt alkoholforbruk på banketter, middager og andre arrangementer fra januar til i august i år.

Det er spesielt dyre viner og brennevin som de vil til livs. De er blitt bedt om å sende inn navn på alle deltagere på disse arrangementene. Dette er en fortsettelse av kampanjen som president Xi startet i 2012.

Ifølge «Discipline Inspection and Supervision of Anhui» er det igangsatt en omfattende etterforskning av arrangementer. Ordren kommer fra sentralmyndighetene i Beijing. Lokale kommunistledere blir bedt om å innrapportere hvor det serveres dyr alkohol og navn på deltagere.

Offentlige innkjøp av luksusbrennevin sto for over 50 prosent av det samlede forbruket i Kina tidligere, sier fondsforvalter Qi He hos Huathai Pinebridge Fund Management. Denne andelen har falt til under 20 prosent nå.

– Etterspørselen etter luksusbrennevin er høy i Kina nå – i hovedsak fra sosiale sammenkomster med familie og venner og forretningssammenheng, sier fondsforvalteren.

Verdens største

Kweichow Moutai er blitt verdens største brennevinsprodusent – målt i børsverdi. Selskapet har en verdi på 618 milliarder yuan (737 milliarder kroner). Det tilsvarer børsverdien på Statoil og Telenor til sammen. Børsverdien har steget med 47,5 prosent hittil i år.

Brennevinet Baijiu, som kan selges for flere tusen kroner for en flaske, selges nesten ikke utenfor Kina.

Goldman Sachs har Kweichow Moutai inne på porteføljen «China Opportunity Equity Portfolio» – sammen med selskaper som Alibaba, Tencent og China Mobile. De har slått andre indekser. Fondet hadde en avkastning på 31,5 prosent fra 1. juli i fjor til 30. juni.

Veksten i det kinesiske forbruker holder seg høyt – spesielt luksusprodukter. Kweichow Moutai fikk en resultatvekst på 28 prosent i første halvår. Også konkurrenter som JiuGui Liquor og Shanxi Xinghuacun Fen har satt nye kursrekorder.

Ifølge en ny rapport fra Goldman Sachs og Gao Hua Securities forventes salget av kvalitetsvin å øke med seks prosent årlig det neste tiåret.

«Den kinesiske alkoholindustrien vil være verdt rundt 1300 milliarder yuan (1550 milliarder kroner) i 2025», ifølge forfatterne av rapporten.

Høy etterspørsel etter Blue Label

Det britiske selskapet Diageo, som eier over 200 merkevarer – blant annet Johnnie Walker, Smirnoff og Guinness – fikk en omsetningsvekst på 15 prosent i suste kvartal og 25 prosent høyere resultat. Kina-markedet var svært viktig.

– I Kina, hvor en flaske Johnnie Walker Blue Label koster rundt 200 dollar (1600 kroner) flasken, var etterspørselen virkelig høy, sa konsernsjef Ivan Menezes under resultatfremleggelsen.

Diageo har en børsverdi på 67,7 milliarder pund (700 milliarder kroner). Aksjekursen har gjort et byks på 12 prosent etter resultatfremleggelsen i slutten av juli.(Vilkår)

EQUINOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Kina Kweichow Moutai Xi Jinping Qi He Telenor Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.