Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Vix-indeksen steg til det høyeste nivået på ni måneder torsdag. Grafikk: DN/Infront
Vix-indeksen steg til det høyeste nivået på ni måneder torsdag. Grafikk: DN/Infront les mer

Finans

– Stemningen i markedet ytterligere forverret

Fryktindikatoren til det høyeste nivået på ni måneder. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Torsdag var preget av et bredt fall i aksjemarkedene verden over. I USA falt den brede S&P 500-indeksen 1,5 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite falt mer enn to prosent. 

Utviklingen fortsetter i Asia fredag morgen, der alle børsene faller. 

Forventede svingninger

  • Usikkerhet knyttet til fremtidig utvikling i markedene kan leses ut av indikatorer som måler forventede kurssvingninger i markedene
  • På fagspråket omtales de forventede svingningene som implisitt volatilitet. Denne kan ikke observeres direkte i markedene, men må i stedet beregnes med utgangspunkt i prisene på opsjonskontrakter. Prisene på slike kontrakter viser hvor mye investorer er villige til å betale for retten til å kjøpe eller selge et verdipapir til en avtalt kurs på et tidspunkt i fremtiden.
  • Jo større svingninger investorene venter i kursen på verdipapiret, desto mer vil de være villige til å betale for opsjonskontrakten. Grunnen er at store svingninger i kursen på verdipapiret øker sjansene for å tjene penger på opsjonen.
  • Ved å observere på hva investorene er villige til å betale for opsjoner i dag, kan man med andre ord beregne hvor store kurssvingninger de implisitt forventer i selve verdipapiret fremover.
Vis mer

Fryktindikatoren, den såkalte VIX-indeksen, som måler forventede svingninger i det amerikanske aksjemarkedet, har steget 44 prosent det siste døgnet. Indeksen er nå på sitt høyeste nivå på ni måneder. 

Tilspisset situasjon 

Årsaken til børsuroen er tilspissingen mellom USA og Nord-Korea. 

Flere frykter truslene og utspillene til USA-president Donald Trump kan føre til at det utløses krigshandlinger. Tirsdag kveld truet Trump Nord-Korea med «ild og vrede som verden aldri før har sett». Like etter responderte Nord-Korea med å opplyse at det vurderer å bombe amerikanske militærbaser på den amerikanske stillehavsøyen Guam. 

Torsdag kveld gikk Trump ut og sa han var usikker på om advarselen til Nord-Korea var sterk nok. Trump ber videre Nord-Korea om å «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute «som få andre nasjoner noen gang har vært».

– Ettersom president Donald Trumps advarsler til Nord-Korea ble sterkere i går, ble stemningen i markedet ytterligere forverret, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

– Det bygger seg opp en ekkel kombinasjon for volatiliteten dersom den geopolitiske risikoen øker samtidig som debatten angående USAs gjeld pågår, sier Dinnis DeBusschere, som er sjef for portefølje og strategi i Evercore ISI, til Bloomberg News.

Volatilitet er etbegrep som brukes om usikkerhet og svingninger i en kurs.(Vilkår)

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer