Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Foto: Per Ståle Bugjerde
Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Børs

Oslo Børs åpner ned

Nye spenninger mellom USA og Nord-Korea sender Oslo Børs nedover. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oslo Børs åpner ned 0,88 prosent fredag morgen etter nye spenninger mellom Nord-Korea og USA. Dermed har børsuroen som ventet spredt seg videre fra USA og Asia.

– Det er helt sikkert at det skyldes spenningen mellom Nord-Korea og USA, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til DN. 

Det blinker rødt i Asia

Det blinket rødt på Wall Street torsdag kveld etter nye utspill fra Donald Trump. Alle de tre nøkkelindeksene på New York-børsen falt markant. Teknologiindeksen Nasdaq Composite falt med 2,13 prosent, den brede S&P 500-indeksen falt med 1,5 prosent og industriindeksen Dow Jones endte ned 0,93 prosent.

Børsuroen spredte seg til Asia fredag morgen og videre til Europa og Norge. Frankfurt-børsen er ned 0,51 prosent. I Asia har det vært en bred nedgang på børsene. Hong Kong-børsen er ned 1,72 prosent, mens Shanghai-børsen er ned 1,51 prosent.

De store faller

På Oslo Børs faller alle de store børslokomotivene.

  • Statoil er ned 1,08 prosent.
  • Norsk Hydro er ned 1,71 prosent.
  • DNB er ned 0,60 prosent.
  • Marine Harvest er ned 0,13 prosent.
  • Telenor er ned 0,38 prosent.
  • Yara er ned 1,16 prosent.

Truer med ild og vrede

Børsnedgangen startet på tirsdag etter at Trump truet Nord-Korea med «ild og vrede som verden aldri før har sett». Nord-Korea responderte umiddelbart med å opplyse at det vurderer å bombe amerikanske militærbaser på den amerikanske stillehavsøyen Guam. Usikkerheten bredte seg blant investorene, som brøt Dow Jones sin tiende strake dag med oppgang.

Torsdag kveld gikk Trump ut og sa at han var usikker på om advarselen til Nord-Korea var sterk nok. Trump ber videre Nord-Korea om å «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute «som få andre nasjoner noen gang har vært».

Flere frykter truslene og utspillene til Trump kan føre til at det utløses krigshandlinger.

Frykten viser seg også godt i det amerikanske aksjemarkedet, der fryktindikatoren, den såkalte VIX-indeksen, som måler forventede svingninger i det nettopp det amerikanske aksjemarkedet, har steget 44 prosent det siste døgnet. Indeksen er nå på sitt høyeste nivå på ni måneder.(Vilkår)

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Nord-Korea Dow Jones Asia USA Oslo Børs Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer