Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Valutatradere i KEB Hana Bank i Sør-Koreas hovedstad Seoul fredag. Finansmarkedene har vært preget av turbulens denne uken etter at spenningen mellom Nord-Korea og USA har økt.  Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix
Valutatradere i KEB Hana Bank i Sør-Koreas hovedstad Seoul fredag. Finansmarkedene har vært preget av turbulens denne uken etter at spenningen mellom Nord-Korea og USA har økt.  Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix les mer

Makroøkonomi

Sjefen for verdens største hedgefond har ett konkret råd for å sikre seg mot markedsuroen

Om du ikke har gjort det allerede, bør du se på det én gang til, anbefaler hedgefondmilliardær Ray Dalio. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter noen svært rolige sommermåneder har det blitt merkbart mer turbulens i verdens finansmarkeder de siste dagene.

Utviklingen har vært preget av at mange investorer har solgt seg ned i risikable eiendeler og i stedet går over i antatt tryggere investeringer.

En slik flukt til antatt trygge havner har de siste dagene blant annet ført til fallende aksjekurser, stigende obligasjonskurser med påfølgende rentefall, høyere gullpris og styrking av både sveitserfrancen og yen, som ses på som trygge havner i valutamarkedet.

Toppsjef Ray Dalio i verdens største hedgefond Bridgewater Associates har et helt konkret tips til investorer som ønsker å sikre seg mot den økende markedsuroen: Invester fem til ti prosent av eiendelene i gull.

– Risikoen som dukker opp nå ser ut til å være mer politisk enn økonomisk, noe som gjør den spesielt vanskelig å prise inn, skriver Dalio i en oppdatering ifølge Bloomberg News.

Han trekker frem to risikofaktorer som han mener kan påvirke markedsutviklingen fremover:

  • Den økte spenningen mellom Nord-Korea og USA
  • Den politiske tautrekkingen rundt hevingen av det såkalte gjeldstaket i USA

I oppdateringen peker Dalio at risikoen øker på grunn av at «to konfronterende, nasjonalistiske og militaristiske ledere utfordrer hverandre» 

– Verden ønsker å se hvem som blir tatt i å bløffe, eller om det blir en enorm krig, skriver Dalio.

Faren for at Den amerikanske kongressen ikke klarer å heve gjeldstaket er også blant de store risikofaktorene fremover, ifølge Dalio. Ifølge hedgefondtoppen vil fastlåst situasjon der politikerne ikke blir enige kunne lede «til en teknisk konkurs, en midlertidig nedstengning av offentlig virksomhet og ytterligere reduksjon av tilliten til effektiviteten i vårt politiske system».

– Se på det én gang til

Dalio medgir at han og kollegene ikke har noen unik innsikt når det gjelder utfallet av disse forholdene, men: 

– Vi kan også vi si at dersom de nevnte forholdene ender dårlig, er det utsikter til at det vil gagne gull, i større grad enn andre trygge havner som dollar, yen og statsgjeld. Så om du ikke har fem til ti prosent av eiendelene dine i gull som en sikringsposisjon, anbefaler vi deg å se på det én gang til, skriver Dalio. 

Gullprisen er opp nær 12 prosent i år. Så langt denne uken er prisen opp mer enn to prosent. Fredag morgen handles en troy unse med gull for 1285,52 dollar. 

– Gullprisen har vært sterk hele uken, støttet av den eskalerende spenningen på Korea-halvøyen og økende volatilitet i risikable eiendeler, skriver sjeføkonom Jordan Eliseo i Australian Bullion en epost til Bloomberg News.

Ifølge Bloomberg Billionare Index er Dalio verdens 80. rikeste person med en formue på 14,5 milliarder dollar, som tilsvarer rundt 115 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Dalio og kollegene hans i Bridgewater har hatt et utfordrende år så langt. Flaggskipfondet Pure Alpha Fund II er ned rundt 2,8 prosent for året og er dermed langt fra historisk gjennomsnitt med en positiv årlig avkastning på 12 prosent.

Uro i markedene

Flukten til sikkerhet setter sitt tydelige preg på markedene fredag morgen: 

VIX-indeksen, som ofte omtales som «fryktindikatoren» i aksjemarkedet og som måler forventede svingninger i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500, stiger fredag til det høyeste nivået siden presidentvalget i USA i november i fjor. 

Torsdag kveld falt S&P 500-indeksen 1,5 prosent, som var det største fallet siden mai. Nedgangen fortsatte i asiatiske markeder over natten og i Europa åpner alle de store børsene i negativt terreng. På Oslo Børs er hovedindeksen i skrivende stund ned 0,7 prosent

Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid falt med rundt 0,04 prosentpoeng torsdag til 2,20 prosent, det laveste nivået siden slutten av juni. Renten på obligasjoner faller når etterspørselen – og dermed kursen på gjelden – øker. Tysk statsgjeld med tilsvarende løpetid er ned rundt 0,02 prosentpoeng det siste døgnet og har en rente på 0,40 prosent. Også den tyske tiåringen handles til den laveste renten siden slutten av juni. 

I valutamarkedet er både sveitserfranc og japanske yen, som blir sett på som trygge havner, blitt styrket markert så langt denne uken. Fredag morgen er imidlertid yen lite endret mot dollar, mens euroen er svekket rundt 0,1 prosent mot sveitserfranc. (Vilkår)

Aksjer Rente Valuta Statsobligasjoner VIX Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.