Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Toppsjef Lars Sperre i Norske Skog.  Foto: Per Thrana
Toppsjef Lars Sperre i Norske Skog.  Foto: Per Thrana les mer

Finans

Ny frist for Norske Skog: Får en uke på å rydde opp

Fristen for å få på plass en endelig løsning i Norske Skog er utvidet til 18. august.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nå jobbes det med en løsning for å få på plass en likviditetsfasilitet på 16 millioner Euro, opplyser Norske Skog i en melding fredag. 

– Vi er veldig fornøyde med at nøkkelaksjonærer er villig til å støtte operasjonen for å få Norske skog gjennom likviditetsfasiliteter slik som lånet som nå er tilbudt, opplyser toppsjef Lars Sperre i en melding fredag kveld.

Han mener den skisserte løsningen vil være en god løsning for stabil fremtidig drift.

– Vår papirindustri er konkurranseutsatt med en lys fremtid uavhengig av den endelige løsningen på kapitalstrukturen, mener Sperre.

De siste ukene har det vær en dragkamp i kulissene mellom aksjonærene som risikerer å sitte igjen med 10 prosent av verdiene sine og eierne av obligasjonslån.

– Etter måneder med diskusjoner med obligasjonseierne, er planen at vi i neste uke kan starte med de reviderte transaksjonsforslaget  som oppnår de fleste av kravene for rekapitaliseringsprosessen med støtte fra de store kreditorene og som er forankret hos aksjeeierne.

Fredag var den foreløpige fristen for Norske Skogs obligasjonseiere til å godta refinansieringsforslagene som er blitt lagt på bordet. 

Selskapet har en foreløpig avtale om frys av låneforpliktelsene med de fleste av sine långivere ut uken, hvor det var ventet at selskapet enten ville komme med et nytt refinansieringsforslag eller få på plass en ny såkalt stillstands-avtale med långiverne.

Regjeringen åpner for krisehjelp 

Krisen i Norske Skog

 • Norske Skog sliter med høy gjeld etter å ha kjøpt seg opp til å bli en av verdens største papirprodusenter.
 • Selskapet har gått flere runder med kreditorene, obligasjonseierne, for å finne en løsning, men har ikke lyktes med å finne en langsiktig finansieringsløsning.
 • Egenkapitalen i selskapet er tapt, og aksjen har stupt, selv om selskapet leverer gode underliggende resultater.
 • Selskapet har foreløpig frist til 11. august med å finne en løsning.
Vis mer

Kriserammede Norske Skog og dets rådgivere har jobbet på spreng for å finne en bedre finansieringsløsning for selskapet. Skyhøy gjeld etter lånefinansierte oppkjøp har over lengre tid truet med å velte selskapet, som har tapt hele egenkapitalen og som har slitt med å få de ulike långiverne og aksjonærene med på en løsning.

I forrige uke skrev DN at statsminister Erna Solberg og regjeringen åpner for krisehjelp til Norske Skog. 

Norske Skogs redningsplan

Norske Skog har lagt frem denne planen for å redde selskapet: 

 • De som i dag eier i selskapets usikrede obligasjonslån konverterer sine lån på totalt mer enn fire milliarder kroner til aksjer. Med på veien blir verdiene barbert med 40–66 prosent, avhengig av hvilket lån de eier i, og hvor raskt långiverne slutter seg til refinansieringen.
 • Det gjør at eierandel til dagens aksjonærer vannes ut til 1/10 av i dag.
 • Selskapet vil hente inn 70 millioner euro eller 660 millioner kroner i ny kapital, i utgangspunktet fra de barberte obligasjonseierne og dagens aksjonærer.
 • Vinnerne, de som kommer best ut, er eierne i Norske Skogs obligasjonslån på 290 millioner euro. De har nemlig sikret seg pantesikkerhet for sitt lån. Disse obligasjonseierne får nå tilbud om å få en premie på to prosent over dagens pålydende verdi, mot at forfall forlenges i to år til 2021, og at renten kuttes fra 11,75 til 8 prosent.
Vis mer

– Dersom selskapet ikke kommer i mål med forhandlingene, vil vi selvsagt gjøre en grundig vurdering av hva som kan gjøres, sa Solberg til DN.

Krangling med revisor

I fjor var Norske Skog i krangel med sin revisor EY om verdsettingen av selskapets fabrikker og anlegg. EY mente selskapet burde ha skrevet ned verdier for minst to milliarder kroner og advarte i sin revisjonsberetning om at styret kunne bli holdt ansvarlig.

Det endte med at de to ble enige om å gå hver til sitt. Etter dette slet Norske Skog med å finne en revisor som ville jobbe for selskapet.

Til slutt ble fikk det kriserammede selskapet på plass en avtale med BDO i fjor sommer. Som en forutsetning for revisorjobben krevde BDO at tok vesentlige nedskrivninger av anleggsporteføljen.

Investor «rømmer skuta»

Tidligere i år sluttet Sven Ombudstvedt som administrerende direktør i Norske Skog og solgte seg helt ut av selskapet. Dette førte til at aksjekursen raste. Hittil i år er aksjen ned mer enn 85 prosent.

Privatinvestor Rikard Storvestre har vært den største private eieren i papirprodusenten, med en andel på om lag 3,6 prosent. For to uker siden opplyste Storvestre til DN at han tidligere i sommer solgte seg helt ut av Norske Skog.

– Jeg har solgt alt. Det var bare å rømme skuta, sa han.(Vilkår)

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Norske Skog Kriserammede Norske Skog EY BDO Sven Ombudstvedt Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer