Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Tidligere Uber-sjef og nå styremedlem Travis Kalanick ble torsdag saksøkt internt i styret. Foto: Wang Zhao / afp / NTB Scanpix
Tidligere Uber-sjef og nå styremedlem Travis Kalanick ble torsdag saksøkt internt i styret. Foto: Wang Zhao / afp / NTB Scanpix les mer

Jus

Tidligere Uber-sjef saksøkt – det slo tilbake

Et av styremedlemmene og hovedaksjonærene i Uber saksøkte tidligere Uber-sjef Travis Kalanick. Det likte ikke resten av aksjonærene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den tidligere Uber-sjefen og selskapets grunnlegger Travis Kalanick ble torsdag saksøkt internt i Uber-styret. Nå hersker det full splittelse blant aksjonærer og styremedlemmer.

Det er det California-baserte oppkjøpselskapet Benchmark Capital som har rettet klagen mot den tidligere Uber-sjefen. Benchmark kom tidlig inn som aksjonær i Uber, og selskapet holder én av plassene i styret. Benchmark var i tillegg i fronten for å presse Kalanick ut av stillingen som toppsjef i juni i fjor.

Anklagen dreier seg nå om at Kalanick fikk opprettet tre tilleggsplasser i styret, fra de åtte opprinnelige, før han gikk av som sjef i fjor. Kalanick skulle sågar ha råderett over hvem som ble tildelt tilleggssetene.

Mente de ble lurt

Etter Kalanick gikk av som Uber-sjef i fjor sommer, inntok han selv den ene nye plassen som han hadde forhandlet frem som sjef. Hans tidligere plass er avholdt den nye sjefen, som enda ikke er utnevnt, så den mistet han. Kalanick har heller ikke fylt de to siste plassene han har bestemmelsesrett over.

Benchmark Capital så seg lurt av Kalanick, og sier de aldri ville latt Kalanick få bestemme over de nye medlemskapene i styret dersom de hadde visst om hans «totale mangel på lederskap og andre misligheter på Uber», som det heter. Benchmark anklager blant annet Kalanick for å ha kjønnsdiskriminert.

En talsmann for Kalanick sa at anklagene mot ham var grunnløse.

Slo tilbake på Benchmark

Anklagen fra Benchmark slo tilbake på selskapet selv. Fredag ble det klart at en andel av aksjonærene i selskapet nå ønsker at Benchmark, som eier 20 prosent av Uber, skal avgi sitt medlemskap i styret, samt å selge seg ned, skriver FT.

Resten av styret er heller ikke fornøyd med at Benchmark går rettens vei. Sent fredag kveld kom Uber-styret med en klar uttalelse, underskrevet av alle unntatt Kalanick og Benchmark, om at partene må komme til enighet, og «gjøre opp spliden samarbeidende og raskt.»

Uber-styret skrev videre fredag at «styret er misfornøyd med at uenighetene mellom aksjonærene har endt i retten», og at «topprioriteten fremdeles er å velge en ny sjef til Uber så snart som mulig».(Vilkår)

Travis Kalanick Benchmark Capital Uber Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.