Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ingen deal er bedre enn en dårlig deal, har vært mantraet til statsminister Theresa May gjennom brexit-forhandlingene. Foto: Toby Melville/Reuters/NTB Scanpix
Ingen deal er bedre enn en dårlig deal, har vært mantraet til statsminister Theresa May gjennom brexit-forhandlingene. Foto: Toby Melville/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Ny rapport: «No deal» går bra for britene

Storbritannia og EU er fastlåst i harde forhandlinger om brexit. En ny rapport sier at britene vil klare seg selv uten en handelsavtale med unionen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tankesmien Institute of Economic Affairs (IEA) har laget en rapport om brexit, og hva det vil bety for britene om de ikke får på plass en handelsavtale med EU. Om EU gir dårlige vilkår, burde britene forlate forhandlingene, ifølge rapporten. Dette melder Bloomberg.

Ingen deal er bedre enn en dårlig deal, har vært mantraet til statsminister Theresa May gjennom brexit-forhandlingene. Nå får hun altså støtte av rapporten.

– Det har lenge vært diskutert på konservativ side at britene vil klare seg helt fint uten direkte tilknytning til det indre markedet, og om avtaler med andre land vil være nok til at britene klarer seg helt fint økonomisk, sier Jan Erik Mustad.

Førstelektor Jan Erik Mustad mener britene må få opp farten i forhandlingene. Foto: Fredrik Solstad/VG/NTB Scanpix

Han er førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner.

Researchsjef James Whyte ved IEA, sier til Bloomberg at det er flere fordeler ved å ikke ha en avtale. Han trekker blant annet frem at de kan fjerne importtariffer.

Rapporten sier at Storbritannia burde ignorere «trusler» fra EU og prøve å få til frihandelavtaler med Canada, Australia og New-Zealand.

Trege forhandlinger

EU har sagt at de ikke vil diskutere en slik handelsavtale før de har kommet til enighet om prisen på skilsmissen og borgerrettigheter for britene.

Forhandlingene har gått sakte siden de startet i sommer, og den britiske siden har vært preget av stor uenighet. En rekke medier har omtalt splittelsen i regjeringen, mellom dem som er for en hard og myk brexit.

En myk brexit beskriver en situasjon hvor britene opprettholder et bredt samarbeid med EU, mens en hard brexit betegner en mer eller mindre full løsrivelse.

– Denne uenigheten har gjort at EU egentlig bare sitter der og klør seg i hodet. Og det var jo en risiko Theresa May tok, da hun valgte å gi ministerposter til folk med så forskjellige synspunkter, sier Mustad.

Finansminister Philip Hammond og handelsminister Liam Fox, er to av ytterpunktene i kabinettet for en henholdsvis myk og hard brexit. I midten av august skrev de to sammen et innlegg i Sunday Telegraph, hvor de sa at selv om regjeringen er åpen for en overgangsperiode etter brexit, vil de forlate tollunionen.

Mustad tror britene prøver å vise en samlet front utad.

– Det innlegget er preget av at de i alle fall vil få det til å se ut som om de er enige. Og de trenger virkelig fremgang snart, sier han.

Mer uenighet

Britene og EU er ikke bare uenige om når de skal diskutere en handelsavtale.

Ikke mange dager før IEA-rapporten kom, publiserte regjeringen et dokument med deres synspunkter på tollunionen. Guy Verhofstadt er Europaparlamentets leder i diskusjonene, og kalte dokumentet for «en fantasi» ifølge Bloomberg.

Regjeringen ønsker seg en midlertidig tollunion etter at forhandlingene for brexit er over, samtidig som de har frihet til å forhandle med andre land om permanente handelsavtaler. Men det er altså ikke særlig aktuelt for EU.

Statsminister Theresa May må balansere presset fra De konservative, hvor mange ønsker en hard brexit, og britisk næringsliv som er svært opptatt av å ha tilgang til EUs indre marked.

Så langt har det vært en vanskelig oppgave som har hindret forhandlingene.

– Storbritannia kjører et vrak til Brussel, trenger en Rolls-Royce, har professor Kevin Featherstone ved London School of Economics tidligere uttalt til DN. Han er sjef for deres europeiske institutt.(Vilkår)

Brexit Jan Erik Mustad Theresa May Storbritannia Liam Fox Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.