Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Professor Patrick Minford mener at fjerning av EU-tariffer vil føre til en stor opptur for britenes økonomi. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB Scanpix
Professor Patrick Minford mener at fjerning av EU-tariffer vil føre til en stor opptur for britenes økonomi. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Full krangel om brexit-milliarder

En britisk professor tror Storbritannia kan tjene 135 milliarder pund årlig etter brexit. Han møter kraftig motstand.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En hard brexit er mye bedre økonomisk enn en myk en, hevder professor Patrick Minford.

Han er den ledende forfatteren i en rapport fra Economists for Free Trade, og sier at britene kan tjene 135 milliarder pund hvert år som en følge av brexit - om de gjennomfører en hard brexit uten en handelsavtale. Dette skriver BBC.

Professor Patrick Minford møter stor motstand for sine synspunkter.

Minford møter knallhard motstand. Økonomen Monique Ebell fra National Institute of Social and Economic Research (NIESR), sier til BBC at Minford «ignorerer tiår med bevis for hvordan handel faktisk fungerer».

Minfords argument er at fjerning av EU-tariffer vil føre til en stor opptur for britenes økonomi gjennom lavere pris på importerte varer og større konkurranse mellom firmaer, som vil tvinge dem til å øke produktiviteten.

– Mange skjønner ikke den britiske økonomien, sier Minford i et intervju med Bloomberg.

Det er mange som har liten forståelse for hans argumentasjon, i tillegg til Ebell ved NIESR. Jonathan Portes er tidligere sjeføkonom i den britiske regjeringen, og har kalt Minfords beregning for «latterlig».

– Ikke noe britisk næringsliv er fornøyd med

Sjefanalytiker Eirik Bruce i Nordea, er heller ikke helt enig med Minford.

– Min oppfatning er at tilgangen til EU-markedet kan bli begrenset, og spesielt på tjenestesiden. Britene kan selvsagt velge å ta inn alle typer produkter uten tariffer, og da blir det billigere. Men jeg tror ikke det er noe britisk næringsliv er fornøyd med, sier Bruce.

Næringslivet i Storbritannia er kjent for å være svært for en myk brexit. Da De konservative mistet sitt flertall i juni, skrev Bloomberg at næringslivet i Storbritannia fikk større håp om en myk brexit og større tilknytning til EUs indre marked.

– Det er ikke gitt at land vil gi fri markedsadgang til britene. Alle land kan jo gjøre det, men det er noe vi sjelden ser, sier Bruce.

– Så du tror ikke helt på at de vil tjene så mye på det?

– Det vil i alle fall bli store omstillingsproblemer. Det vil bli en ny konkurransesituasjon for britiske bedrifter, sier han.

Lang strid

Britisk uenighet om hvordan brexit fungerer er ikke noe nytt. Mens flere økonomer nå krangler om britene kan tjene penger om de blir kvitt EU-tariffene, har landets regjering i de siste månedene internt kjempet om hvordan brexit skal foregå.

Tidligere i sommer kalte May sine ministre inn på teppet på grunn av lekkasjer motivert av brexit-uenigheter. I regjeringen sitter både brexit-venner, såkalte «brexiteers», som handelsminister Liam Fox og utenriksminister Boris Johnson – i tillegg til de som er mer kritiske. Finansminister Philip Hammond er kjent for å være for en myk brexit.

Bloomberg skriver at Storbritannia i de siste dagene har publisert en rekke forskjellige dokumenter om hvordan brexit foregår, som et svar på kritikk fra EU. Unionen skal være misfornøyd med tempoet i forhandlingene.

Britene og EU har også vært uenige om hvor mye Storbritannia skal betale for skilsmissen. En rekke konservative briter mener at en slik regning ikke er nødvendig i det hele tatt. (Vilkår)

Brexit BBC Storbritannia Bloomberg EU Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.