Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fra venstre: Kjell Inge Røkke, Robert Keith og Johan H. Andresen. De tre har tapt store summer på Cxense.  Foto: Ida von Hanno Bast og Øyvind Elvsborg
Fra venstre: Kjell Inge Røkke, Robert Keith og Johan H. Andresen. De tre har tapt store summer på Cxense.  Foto: Ida von Hanno Bast og Øyvind Elvsborg les mer

Teknologi

Røkke, Keith og Andresen har tapt over 150 millioner kroner på Cxense

Kjell Inge Røkke, Johan H. Andresen og Robert Keith har hittil tapt over 150 millioner kroner på den «den norske Google-konkurrenten» Cxense. Keith mener Cxense-gründeren har skylden.  

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For ett år kjøpte Kjell Inge Røkke, Johan H. Andresen og investor Robert Keith gjennom deres respektive selskaper Aker Capital, Ferd og Charles Street International Holding tilsammen 1,25 millioner aksjer i it-selskapet Cxense. Ferds andel var 416.667 aksjer. I tillegg har selskapet det siste året kjøpt litt over 442.000 aksjer. Det har gjort Ferd til selskapets største aksjonær. På ett år har aksjekursen i Cxense stupt med nær 77 prosent.  Torsdag falt kursen alene med over 15 prosent, etter at it-selskapet leverte resultater og meldte at det trenger påfyll av penger. Selskapet hadde et driftsresultat på minus 5,5 millioner dollar, etter at det var 2,9 millioner dollar i underskudd i første kvartal. I samme kvartal i fjor var driftsresultatet minus 5,5 millioner dollar.

Millionsmell

DN har beregnet at Ferd hittil har hatt et urealisert tap på rundt 78 millioner kroner på sine Cxense-aksjer. Etter de samme beregningene har Aker Capital tapt 38,8 millioner kroner. Også Aker har kjøpt flere aksjer i ettertid.

Keith og Charles Street kjøpte 416.666 aksjer. Det vil si et tap på omtrent 34,6 millioner kroner. Til sammen blir det et urealisert tap på 151 millioner for de tre og deres selskaper.

Keith har i tillegg lenge hatt en aksjepost i selskapet gjennom CXVest Limited. Han sier til DN at han er skuffet over resultatene til Cxense. 

– Det er skuffende. Jeg synes de har gjort en god jobb med å få skuta på rett kjøl, men det virker som om problemene fra gamle dager fortsatt preger selskapet, sier han.

– Vi er ikke fornøyde med dette resultatet. Men vi vokser og går opp i salg, vi har hatt godt over 20 prosent salgsvekst i kjerneområdet. Men vi sliter med noen eiendeler som faller i inntekt og vi har bestemt oss for å fokusere på kjernevirksomheten, sier konsernsjef Ståle Bjørnstad. 

Cxense

  • Teknologiselskap startet i 2010 av blant annet John Markus Lervik.
  • Er notert på Oslo Axess og verdsettes til 822 millioner kroner.
  • Leverer programvarer som brukes til å personalisere websider og apper som hjelper selskapene til å forstå sluttbrukerne sine.
  • Lervik var selv daglig leder og styremedlem i selskapet fra det ble grunnlagt og frem til april 2014. Da selskapet skulle børsnoteres nektet Oslo Børs han å ha lederverv i selskapet.
Vis mer

Cxense har en lang kundeliste i mediebransjen, inkludert blant annet Wall Street Journal, USA Today og NBC Universal. Selskapet er blitt kalt en norsk Google-konkurrent. 

Klandrer gründer

– Det virker som selskapet fortsatt lever i skyggen til Jon Markus Lervik. Det er synd, sier Keith. 

Lervik grunnla Cxense. Han ble dømt til ett års betinget og ett års ubetinget fengsel for regnskapstriksing og markedsmanipulasjon i 2014. Lervik var selskapets største aksjonær frem til Keith og Charles Street kjøpte aksjene i fjor. Keith var allerede den tredje største aksjonæren fra tidligere.

Keith var også svært sentral i Fast, det første selskapet Lervik var med å grunnlegge, og selskapet der inntektene ble blåst opp.

Lervik er svært kritisk til Keiths utsagn. 

– Det er mer enn tre år siden jeg var daglig leder i Cxense, og halvannet år siden jeg var involvert dag til dag, så det faller på sin egen urimelighet. Jeg stiller meg bak selskapets nye planer og har tro på det de nå skal fokusere på fremover, skriver han i en tekstmelding. 

Skjært seg på USA

Bjørnstad har forklaringen for hvorfor selskapet taper så mye penger. 

– Det er fordi vi har satset mye på å øke veksten i USA, og der har vi ikke fått inntektene opp så raskt som vi hadde ventet. Og derfor er underskuddet større i det kvartalet her, sier han. 

Cxense har tapt penger over lengre tid, men Bjørnstad understreker at USA-satsingen er hovedgrunnen til tapet. 

Lars Kristian Tvedt er direktør i Ferd Invest, og vil ikke kommentere saken. 

– Vi kommenterer aldri enkeltinvesteringer i porteføljen, sier han. 

Kommunikasjonssjef Atle Kigen i Aker svarte ikke på DNs henvendelser. 

Bjørnstad forteller at Cxense har planer om å gjøre flere endringer. Selskapet skal fokusere på sitt kjerneområde, personaliseringsteknologi, og kutte i kostnader. 

– Vi har god vekst innenfor det området innenfor det siste kvartalet sammenlignet med for ett år siden. Vi har signert gode kunder i andre kvartal innenfor det området og vil fokusere på det fremover, sier han. 

– Vi tror vi vil vokse fremover og vi strukturerer selskapet for å få det til, sier han. (Vilkår)

Cxense Kjell Inge Røkke Robert Keith Google Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.