Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Stormen Harvey har gjort store ødeleggelser i Texas. Foto: Adrees Latif/Reuters
Stormen Harvey har gjort store ødeleggelser i Texas. Foto: Adrees Latif/Reuters les mer

Utenriks

Harvey på retur til Mexicogolfen

Stormen Harvey er sakte, men sikkert på vei tilbake til Mexicogolfen der den kom fra.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fem mennesker er hittil meldt omkommet, men bare to av de fem dødsfallene er så langt bekreftet av myndighetene.

I 22-tiden lokal tid søndag meldte det nasjonale orkansenteret at vindstyrken var på 15 meter per sekund og at stormsenteret var noen mil øst for Victoria i Texas og rundt 20 mil sørøst for Houston. Men nedbørsmengdene fortsetter rundt oljebyen og Galveston. I løpet av to døgn har det falt mer enn 365 millimeter nedbør i regionen.

Orkansenteret opplyser at Harvey vil bevege seg ut av den midtre delen av kystområdet i Texas i løpet av mandag og tirsdag.

Ber om bistand

Myndighetene i Houston ber privatpersoner bistå i evakuering av flomrammede innbyggere. Sykehus og flyplasser er stengt etter de enorme nedbørsmengdene.

Nødetatene i Houston fikk inn mer enn 2.000 anrop fra innbyggere som ba om hjelp. 600 båter er satt inn i evakueringen. Delstatsmyndighetene i Louisiana og Florida har sendt båter til de flomrammede områdene.

500 spesialkjøretøy og 14 helikoptre er satt inn i redningsarbeidet. Myndighetene oppgir at Harvey har forårsaket skader for flere milliarder dollar.

President Donald Trump reiser til Texas på tirsdag, opplyser Det hvite hus.

Ingen nordmenn rammet

Det norske generalkonsulatet i Houston har ikke fått opplysninger om at det er nordmenn i de hardest rammede områdene.

– Per nå er store deler av byen utsatt og berørt av vannmassene, men vi kjenner ikke til at det er nordmenn i spesielt utsatte områder, opplyser konsul Ingunn M. Oudia i en epost til NTB søndag kveld. Generalkonsulatet går ut fra at det er mellom 5.000 og 6.000 nordmenn bosatt i området.

Oudia sier oljebyen med sine noe over to millioner innbyggere har god erfaring med å håndtere slike situasjoner.

– Dette været kommer til å vare i to-tre dager til – så nordmenn i området – som alle andre, må være tålmodige og holde seg innendørs. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente på at det skal avta.

Sivilingeniør Svein Johansen, som arbeider for Statoil i Houston, forteller om gjentatte tornado- og flomvarsler på mobilen.

– Vannstanden i South Mayde Creek, som renner forbi rett ved her jeg bor, er nå på nivå med det vi hadde i 500-års nedbøren i fjor. Det er meldt mer nedbør de neste døgn, så dette kan bli riktig ille, sier Johansen til NTB.

Nedbørsrekord

Hustak er revet av, bobiler er snudd opp ned og flere hundre tusen husstander er strømløse. Enkelte deler av Houston kan sette ny Texas-rekord i nedbør.

Nedbørsmengden er ventet å bli rundt 116 centimeter, mens enkelte steder risikerer så mye som 127 centimeter, ifølge meteorologene.

– Bredden og intensiteten på dette regnet er uten sidestykke, og det resulterer i katastrofal flom, het det i en uttalelse fra The National Weather Service.(Vilkår)

Klima Texas Harvey Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.