Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ettersom bitcoins blir stadig mer populære, faller andelen betalinger med digitalvalutaen som er av lyssky karakter. Her et arkivbilde av noen samleversjoner av den ellers digitale valutaen. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg --- Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg/NTB Scanpix.
Ettersom bitcoins blir stadig mer populære, faller andelen betalinger med digitalvalutaen som er av lyssky karakter. Her et arkivbilde av noen samleversjoner av den ellers digitale valutaen. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg --- Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg/NTB Scanpix. les mer

Energi

Kriminelle skygger unna bitcoin

Mens betaling for lysskye varer og tjenester skal ha stått for rundt halvparten av alle bitcointransaksjoner tidligere, skal andelen ha falt til under langt under 20 prosent nå.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det hevder Shone Anstey, grunnleggeren av Blackchain Intelligence Group, et selskap som analyserer handler der digitale valutaer brukes.

Han sier til CNBC at kriminelle i stadig større grad dropper bitcoin som betalingsmiddel fordi myndighetene er blitt bedre til å spore transaksjonene. Selv om det er vanskelig å få harde data om kriminell aktivitet i digitale valutaer, anslår Anstey at andelen falt fra 50 prosent til rundt 20 prosent i løpet av fjoråret.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

– Nå er det vesentlig lavere enn det, sa han til CNBC tidligere denne månedene og la til at det også skyldes at antall transaksjoner har vokst kraftig over hele verden.

En representant for U.S. Homeland Security bekrefter i et intervju med tv-stasjonen at kriminelle nå ser på digitale valutaer som monero og ethereum.

En rekke anslag mot det mørket nettets markeder har gjort at mange kriminelle ikke lenger stoler på at deres aktiviteter kan holdes skjult.

Kan ha blitt skremt

Da Europool og USAs justisdepartement i juli offentliggjorde at de hadde stengt med markedsplassene AlphaBay og Hansa, som begge skal har fungert som markedsplass for narkotika, forfalskede identitetspapirer og andre ulovlige varer ble det opplyst at handlene var blitt gjort opp i bitcoin, monero og ethereum. Bare for AlphaBay anslo amerikanske myndigheter at handelplassen hadde omsatt for én milliard dollar siden opprettelsen i 2014. 

Homeland Security-representanten mener myndighetene er blitt langt flinkere til å følge de kriminelle og å stille handelsplassene til ansvar.

– Jeg tror bitcoin er langt mer lovlydige enn folk synes å anta, sier han.

Omsetning i bitcoin har steget til det som tilsvarer rundt to milliarder dollar hver dag i snitt i august, opp fra 86,7 millioner dollar daglig i august i fjor. Da må man justerer for at verdien av bitcoin i samme periode har steget mesteparten av perioden. Bare siden nyttår har verdien tatt firegangeren. Tirsdag satte den nok en rekord på mer enn 4.700 dollar.(Vilkår)

Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.