Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Konsernsjef Runar Hollevik og finansdirektør Mette Lier offentliggjorde torsdag halvårstallene.  Foto: Aleksander Nordahl
Konsernsjef Runar Hollevik og finansdirektør Mette Lier offentliggjorde torsdag halvårstallene.  Foto: Aleksander Nordahl les mer

Handel

Tjente litt mindre

Johannson-familien og Norgesgruppen solgte mer og tjente litt mindre i første halvår.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norges største dagligvareaktør Norgesgruppen vant markedsandeler og økte inntektene i første halvår, ifølge den ferske kvartalsrapporten fra konsernet. 

Mens selskapet ifølge analysebyrået Nielsen hadde en vekst på 3,5 prosent, mens veksten i markedet totalt sett var på historisk lavnivå på 1,2 prosent. Inntektene steg med åtte prosent, mens resultatene svekket seg. 

«Gjennomføring av nødvendige strukturelle endringer i Dagrofa bidro til et noe svakere resultat for Norgesgruppen», heter det i halvårsrapporten.

Selskapet besluttet å styrke selskapene Meny og Foodservice i Danmark, og avviklet den danske Kiwi-kjeden.

I tillegg bidro større eiendomstransaksjoner til resultatet i første halvår, og resultatet er også styrket av forsikringsoppgjøret etter brannen på Asko-lageret i Vestby.

Priskrig

Ifølge Statistisk sentralbyrå er oppgangen i matvareprisene på bare 0,7 prosent det seneste året. 

«Sterk konkurranse og priskrig i dagligvarebransjen forklarer den lave prisveksten på matvarer de siste 12 månedene, som igjen er med på å forklare den lave markedsveksten», konstaterer Norgesgruppen.

Selskapet trekker særlig frem den positive utviklingen i kjedene Kiwi og Spar. 

"Kiwi var vekstvinner i 2015 og 2016, men klarer å fort-sette veksten i andeler. Spar har det siste halve året blant annet forbedret plassering og utvalg av frukt- og grønt, noe som har blitt tatt godt imot av kundene". (Vilkår)

Norgesgruppen, resultat per 2. kvartal (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 41769 38627 8,1 %
Driftsresultat (ebit) 1398 1435 -2,6%
Resultat før skatt 1180 1339 -11,9%

Norgesgruppen

  • Norgesgruppen er Norges klart største dagligvaregruppering med kjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker.
  • Norgesgruppen er kontrollert av Johannson-familien, som har bygget matimperiet rundt grossisten Asko.
  • Konsernet hadde en omsetning på rundt 85 milliarder kroner.
  • I tillegg til dagligvarer er Norgesgruppen også stor innen servicehandel med kioskkjeder som Deli de Luca og Mix og har også eierskap i serveringskonsepter som Kaffebrenneriet, Jafs og Big Horn Steak House. Langs svenskegrensen har Norgesgruppen en posisjon innen grensehandel gjennom deleierskap i Eurocash.
  • De siste årene har gruppen også bygget egen industri for egne merkevarer gjennom datterselskapet Unil og har en betydelig bakerivirksomhet og har kaffeprodusenten Solberg & Hansen.
  • Familien sitter også med betydelige eiendomsverdier.
Vis mer

Norgesgruppen Kiwi Spar Asko Deli de Luca Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.