Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Tesla blir anklaget for å bryte arbeideres rettigheter. Her er selskapets gründer Elon Musk i Washington i juli.  Foto: Aaron Bernstein/Reuters/NTB Scanpix
Tesla blir anklaget for å bryte arbeideres rettigheter. Her er selskapets gründer Elon Musk i Washington i juli.  Foto: Aaron Bernstein/Reuters/NTB Scanpix les mer

Arbeidsliv

Tesla anklages for å hindre fagforeningsarbeid

Ifølge en klage fra et føderalt amerikansk byrå har Tesla hindret fagforeningsarbeid. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

The National Labor Relations Board (NLRB) har sendt inn en klage på Tesla, og sier at selskapet har krenket arbeiderrettigheter ved å hindre fagforeningsarbeid. Dette meldte Business Insider i slutten av forrige uke. 

NLRB er et uavhengig føderalt byrå som har ansvar for å passe på at rettighetene til amerikanske arbeidere blir opprettholdt. Tesla må svare på anklagene før 14. september og møte til en høring i California som vil begynne i november. 

I april sendte fagforeningen Auto Workers Labour og tre Tesla-ansatte separate klager på selskapet. Der sier de at selskapet har fått ansatte som jobbet med fagforeningsarbeid til å tie. NLRB sier nå at det finner hold i klagen, og sender derfor inn sin egen. 

Avviser kritikk

I en egen uttalelse avviser Tesla alt av kritikk.

«Disse anklagene, som er blitt sendt av den samme kontingenten av fagforeningsorganisatorer som har vært så frittalende i mediene, er helt uten hold», heter det i uttalelsen.

De som jobber for å danne en fagforening blir i tillegg anklaget for falsk kommunikasjon, uvelkomne besøk til Tesla-ansattes hjem og forsøk på å skade Tesla i mediene.

Skal ha fått taushetsplikt

Konflikten er en følge av det klagen kaller en begrensende konfidensialitetsavtale. Avtalen hindrer ansatte fra å organisere seg og å diskutere arbeidsforhold. Slike avtaler har fått hard kritikk også tidligere. Mer enn 50 lokale grupper i California ba Tesla revurdere avtalene i juli. 

I tillegg skal Teslas sikkerhetsvakter og HR-ansatte ha skremt fabrikkarbeidere som prøvde å spre brosjyrer om fagforeningsarbeid. 

Arbeidere ved Teslas fabrikk i Fremont har prøvd å danne en fagforening siden starten av året. Dette begrunner de ansatte med at de ofte får stor obligatorisk overtid og jobber under farlige forhold. (Vilkår)

Tesla Elon Musk Business Insider Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.