Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
En munk passerer utenfor Oslo Børs illustrasjon børs og katedral høst sommer Foto: Aleksander Nordahl
En munk passerer utenfor Oslo Børs illustrasjon børs og katedral høst sommer Foto: Aleksander Nordahl les mer

Børs

Oslo Børs svakt ned

Oslo Børs og de andre børsene i Europa startet uken moderat ned.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oslo Børs og de andre børsene i Europa startet uken moderat ned, og fulgte dermed de asiatiske aksjemarkedene etter at Nord-Korea i helgen gjennomførte landets sjette atombombeprøvesprengning.

Prøvesprengningen, som ifølge nordkoreanske myndigheter var av en hydrogenbombe, oppfattes både i Asia og i Vesten som en eskalering av den allerede tilspissede situasjonen.

USAs forsvarsminister James Mattis reagerte på prøvesprengningen med advarsler om at USA vil møte Nord-Korea med en «massiv militær respons» hvis landet fortsetter å true USA og dets allierte. President Donald Trump uttalte på sin side at USA vurderer å stanse all handel med land som handler med Nord-Korea. Nord-Koreas største handelspartner er Kina.

«Markedet ser ikke ut til å vente at krisen eskalerer til krig, og tidligere eskaleringer har kun hatt kortsiktig effekt på markedet», skriver sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank Markets i et notat.

På børsene i Europa var det særlig fly- og reiselivsaksjer som faller som følge av den eskalerte Nord-Korea-situasjonen. På Oslo Børs var Norwegian-aksjen til dels betydelig ned store deler av dagen, mens aksjen sluttet lite endret.

–Den prøvesprengningen tynger hele sektoren. Det er ikke den utviklingen man ønsker på situasjonen, sier Pareto Securities-analytiker Kenneth Sivertsen til TDN Finans.

-I tillegg var jo Ryanair-sjefen ute og snakket negativt om Norwegian på fredag, fortsetter Sivertsen, og tilføyer at Norwegian har høy finansiell giring, noe som bidrar til å forklare det relativt store fallet i aksjen sammenlignet med sektoren.

Ryanair-konsernsjef Michael O'Leary sa på fredag at konkurrenten Norwegian brenner penger og vil gå tom for penger om 4–5 måneder. Norwegian parerte utsagnet med å beskrive det som «et klassisk tulleutspill fra O'Leary», noe Pareto-Sivertsen støtter.

-Det O'Leary sier er ikke det modellene våre viser, sier Sivertsen, som har kjøpsanbefaling og kursmål 350 kroner på Norwegian-aksjen.

Norwegian-aksjen endte opp 0,4 prosent til 194,40 kroner mandag, omsatt for 184 millioner kroner.

Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde erkjenner også den økte fokuset på Nord-Korea i markedet, men synes ikke markedsreaksjonen er veldig dramatiske. Hun tror at stemningen i markedet kan forbli litt avventende frem mot torsdag, da all oppmerksomhet vil rettes mot sentralbanksjef Mario Draghi og rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB).

«Møtet på torsdag er uforholdsmessig spennende, sett i lys av at det faktisk ikke ventes noen formelle annonseringer av endringer i politikken», skriver Nordea-strategen, som legger til at spenningen er knyttet til hva Draghi vil si om ESBs planer fremover.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,19 prosent til 745,87 poeng, omsatt for 2.336 millioner kroner.(Vilkår)

Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.