Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bilder fra øvelse Sølvpil på Nordmela skytefelt på Andøya. Her skyter luftvernsystemet NASAMS II på dronen med skarpe missiler. Foto: Martin Mellquist / Forsvaret
Bilder fra øvelse Sølvpil på Nordmela skytefelt på Andøya. Her skyter luftvernsystemet NASAMS II på dronen med skarpe missiler. Foto: Martin Mellquist / Forsvaret les mer

Politikk

Ap lover ny gjennomgang av Andøya-nedleggelsen

Arbeiderpartiet lover ny gjennomgang av beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon dersom partiet kommer i regjeringsposisjon etter stortingsvalget.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Blir det en Ap-ledet regjering, så skal vi gå grundig gjennom all informasjon en gang til, sa stortingskandidat og tidligere forsvarsminister Espen Barth-Eide (Ap) under protestaksjonen mot regjeringens langtidsplan for Forsvaret utenfor Stortinget tirsdag, skriver Bladet Vesterålen.

Ny vurdering

Han understreket at Ap, etter mye diskusjon, ønsket et forlik som innebar nedleggelse av Andøya flystasjon, men forutsetningen for partiets tilslutning til valg av Evenes som enebase, og flytting av de maritime overvåkingsflyene fra Andøya, var at tallgrunnlaget og det øvrige grunnlaget i langtidsplanen var riktig.

– Vi har den seneste tiden fått så mye mer informasjon, blant annet fra rapporten til Samfunnsøkonomisk analyse. Vi har også hørt Avinor stille viktige spørsmål. I tillegg har vi fått mange fagmilitære spørsmål. Så store beslutninger som dette, kan ikke fattes på feil grunnlag, fastslo Barth-Eide.

– Vi er ikke i en tvangssituasjon, og det skal være veldig gode grunner til å legge ned en godt fungerende base, som har tjent Norge i flere tiår, sa Barth-Eide.

Evenes dyrere

Ifølge Samfunnsøkonomisk analyses rapport kan valget av Evenes som enebase bli 7 milliarder kroner dyrere enn det regjeringen la til grunn. Isteden åpnes det for at kostnadene kan bli lavere ved en delt løsning der Evenes får fremskutt kampflybase, mens Andøya blir base for overvåkingsfly.(Vilkår)

Arbeiderpartiet Evenes Forsvaret Andøya Stortinget Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.