Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kinas president Xi Jinping er kritisk til politikken USAs president representerer. Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika (Brics-landene) er blitt enige om å stå samlet mot tendensene til økt proteksjonisme. Foto: Fred Dufour/AFP/NTB Scanpix
Kinas president Xi Jinping er kritisk til politikken USAs president representerer. Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika (Brics-landene) er blitt enige om å stå samlet mot tendensene til økt proteksjonisme. Foto: Fred Dufour/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Brics samler seg mot Trump

Lederne for verdens største fremvoksende økonomier vil samarbeide tettere for å stå imot truslene om økt proteksjonisme fra president Donald Trump.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tirsdag avsluttet Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – de såkalte Brics-landene – sitt årlige møte. Det har vært gnisninger mellom flere av landene, men under tredagersmøtet i Xiamen i Kina ble det enighet om å stå samlet mot proteksjonistiske krefter.

USA og president Donald Trump ble ikke nevnt spesielt under de åpne samtalene, men det hersket ingen tvil om at de mange utspillene han har kommet med, er mye av bakgrunnen for bekymringen.

«Vi må stå samlet bak en åpen verdensøkonomi, støtte multilaterale handelssystemer, motsette oss proteksjonisme og sørge for en balansert global økonomi», heter det i sluttkommunikeet fra Brics.

«Vanskelige tider»

Vertslandet Kina kom under avslutningsseremonien med uttalelser som vanskelig kan tolkes som noe annet enn kritikk av den amerikanske linjen under Trump:

– Det er vanskelige tider for multilaterale handelsforhandlinger. Implementeringen av Parisavtalen om klimaendringer møter motstand. Enkelte land er blitt mer innadvendte og er mindre villige til å delta i internasjonalt samarbeid. Konsekvensene av deres politiske endringer blir dypere, sa Kinas president Xi Jinping.

Russlands president Vladimir Putin (fra venstre), Kinas president Xi Jinping og Indias statsminister Narendra Modi under Brics-møtet i Kina denne uken. Landene er blitt enige om å stå samlet mot økt proteksjonisme. Foto: Pool/Reuters/NTB Scanpix

USA og EU har klaget på at Kina bevisst sperrer internasjonale selskaper ute fra kinesiske nøkkelsektorer som finans, energi, eiendom, telekommunikasjon og internett. Dette avviser Kina og viser til at de gradvis har åpnet nøkkelsektorer siden de ble medlem av Verdens handelsorganisasjon for over 15 år siden.

– Fremvoksende land har vært den viktigste driveren for global økonomisk vekst. Selv om verdensøkonomien har tatt seg opp, har risikofaktorene økt, sa Kinas president.

Trump truer Kina

USA ønsker å reforhandle eksisterende frihandelsavtaler med blant andre Mexico, Canada og Sør-Korea. Trump truet tidligere denne uken med å stoppe all handel med land som fortsetter å gjøre forretninger med Nord-Korea, etter landets kjernefysiske prøvesprengning søndag.

Rundt 85 prosent av den nordkoreanske handelen gjøres med nabolandet Kina.

Den bilaterale handelen mellom Kina og USA var på 4500 milliarder kroner i 2016. Den kinesiske eksporten til USA er fire ganger større enn den amerikanske eksporten til Kina.

Kina har åpent kritisert de amerikanske truslene.

– Det er uakseptabelt at Kinas interesser risikerer å bli rammet av sanksjoner – samtidig som landet forsøker å løse Nord-Korea-konflikten på fredelig vis. Det er alt annet enn rettferdig, sa talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.

«Tom trussel»

Eksperter stiller seg tvilende til om USA virkelig er villig til å ramme Nord-Koreas handelspartnere. Det legges blant annet press på Kina for at de skal stanse eksporten av drivstoff til Nord-Korea.

– President Trumps forslag om at han vil kutte all handel med land som handler med Nord-Korea, er en tom trussel overfor Kina. Men risikoen for at det blir en form for handelssanksjoner, har økt, sier sjeføkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en kommentar.(Vilkår)

USA Brasil Russland India Kina Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.