Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Amazon utvidet sine lokaler i Seattle i vår. Nå kan de havne i en annen by. Foto: Elaine Thompson/AP/NTB Scanpix
Amazon utvidet sine lokaler i Seattle i vår. Nå kan de havne i en annen by. Foto: Elaine Thompson/AP/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Nytt Amazon-kontor kan gi milliarder i skattelette

Netthandelsgiganten frir til amerikanske byer i etableringen av et nytt hovedkontor. Avtalen kan gi milliarder av dollar i skattefritak.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da Amazon la ut utlysningen til potensielle partnerbyer som kan tilby plass til selskapets nye hovedkvarter, og opptil 50.000 nye jobber nevnes «tax credits/exemptions» blant hovedkriteriene som vurderes. I dag er hovedkvarteret i Seattle en viktig del av byens næringsliv med sine 33 bygg spredt over syv millioner kvadratmeter. Det nye hovedkvarteret skal være på størrelse med det forrige.

Phoenix og Denver er blant byene som har meldt sin interesse. Basert på tidligere anbudsrunder kan Amazon ende opp med å få skattelettelser og andre økonomiske ytelser tilsvarende mellom ni og elleve milliarder dollar, skriver Axios.

Tidligere har teknologiselskap som Foxconn, nylig omtalt i DN som «et av verdens største selskaper du aldri har hørt om», tre milliarder dollar i økonomiske incentiver fra Wisconsin for å drive virksomheten i delstaten. I juli fikk Facebook 37 millioner dollar for å opprette et datasenter i Ohio der 50 personer var ansatt.

– Jeg antar det ikke er noen annen grunn til å gå åpent ut om dette enn å maksimere den finansielle støtten. Det er ikke rart at man ønsker all hjelp man kan få, men spørsmålet er om slike selskap trenger det, sier Nathan Jensen, professor ved University of Texas i Austin, til nettstedet.

Amazon har ikke kommentert saken utover utlysningen i begynnelsen av september. Der uttaler grunnlegger Jeff Bezos at de planlegger å investere fem milliarder dollar i det nye anlegget.

Gunstige skatte- og avgiftsvilkår ikke er ensbetydende med økonomisk gevinst. I 2013 fikk Boeing åtte milliarder dollar i incentiver fra Seattle for å opprettholde flyproduksjonen i byen. I fjor hadde derimot selskapet kuttet 12.000 jobber, tilsvarende 14 prosent av arbeidsstyrken, skriver Axios.(Vilkår)

Amazon Skatt Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.