Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Flere EU-tilhengere protesterte utenfor parlamentet i forkant av mandagens debatt. Foto: Tolga Akmen/AFP photo/NTB scanpix
Flere EU-tilhengere protesterte utenfor parlamentet i forkant av mandagens debatt. Foto: Tolga Akmen/AFP photo/NTB scanpix les mer

Utdannelse

Storbritannia ett steg nærmere brexit

Et flertall i det britiske Underhuset har stemt for et lovforslag fra regjeringen om Storbritannias utmelding av EU.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det britiske Parlamentet har sagt ja til at 12.000 EU-lover bakes inn i det britiske lovverket når brexit er et faktum. Avstemningen fant sted sent mandag kveld etter mange timers debatt. Forslaget vant fram med 326 mot 290 stemmer.

De politiske frontene har vært svært skarpe, med brexit-tilhengere på den ene siden og motstandere og skeptikere på den andre. Ifølge statsminister Theresa May betyr godkjenningen av lovforslaget at landet kan bevege seg videre i forhandlingene med EU på et stødig grunnlag.

– I natt traff Parlamentet en historisk beslutning om å støtte opp under den britiske befolkningens ønske, og stemte for et forslag som gir sikkerhet og klarhet i møte med vår uttredelse av EU, heter det i en uttalelse fra May ifølge Reuters.

Hindrer kaotisk brexit

Den konservative regjeringen mener dette skal hindre en kaotisk brexit, mens opposisjonspartiet Labour mener at regjeringen forsøker å sikre seg makt til å endre lovverket uten å gå veien om Parlamentet, spesielt når det gjelder miljø og arbeidslivsbestemmelser.

Labours brexit-talsmann, Keir Starmer, mener at det å gjøre de 12.000 EU-reguleringene om til britisk lov den dagen Storbritannias formelt forlater EU, er en hån mot Parlamentet.

Ifølge Starmer får regjeringen nå makt til å implementere den endelige brexit-avtalen uten at den blir debattert i Parlamentet, noe de mener bryter med rettsstatens prinsipp om at det er nasjonalforsamlingen som skal lage landets lover.

Sikrer næringsliv og enkeltpersoner

Brexit-minister David Davis mener på sin side at regjeringen på denne måten vil sikre næringsliv og enkeltpersoner forutsigbarhet og stabilitet.

– En stemme mot dette lovforslaget, er en stemme for en kaotisk uttreden fra Den europeiske union, sa Davis før avstemningen.

Mange av Underhusets medlemmer er derimot kritiske til forslaget. De vil sørge for å få det endret før den avgjørende avstemningen senere i år, ifølge nyhetsbyrået AP.(Vilkår)

Brexit EU Theresa May Storbritannia Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.