Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Et illustrasjonsbilde av en bitcoin fra Paris. Nå kan handel i Kina bli stoppet. Foto: Benoit Tessier/Reuters/NTB scanpix
Et illustrasjonsbilde av en bitcoin fra Paris. Nå kan handel i Kina bli stoppet. Foto: Benoit Tessier/Reuters/NTB scanpix les mer

Teknologi

Kina stopper bitcoin-handel

Myndighetene i Kina stanser all trading av digitale valutaer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kinesiske myndigheter jobber med å stanse landets bitcoin-handel, som en følge av usikkerhet etter den kraftige veksten til den digitale valutaen i det siste. Dette melder den amerikanske finansavisen Wall Street Journal. Avisen har snakket med kilder som er kjent med saken.

En kilde sier at en avgjørelse er blitt tatt om å stanse bitcoin-handel, men en annen sier at det vil ta flere måneder å få på plass.

Bitcoin

  • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
  • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
  • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
  • Basert på krypteringsteknologi. Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
  • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
  • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
  • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
  • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Planen om å stanse handel med bitcoin viser hvordan land sliter med å finne digitale valutaers plass i det finansielle systemet, skriver Wall Street Journal. Kina har verdens nest største økonomi. Ifølge avisen er kineserne redde for at store mengder kapital vil forflytte seg til digitale valutaer.

Kinas avgjørelse kan ha en kraftig effekt på markedet for digitale valutaer. Bitcoin har vokst kraftig siden mars som en følge av at land som Japan har fjernet restriksjoner på digitale valutaer. Bitcoin ble anerkjent som valuta i Japan i april. Nå har altså kineserne planer om å gjøre det motsatte.

Går tilbake

Mandag er bitcoin-kursen litt under 4400 dollar i DN Investors gjennomsnitt fra forrige handelsdag. Torsdag, før nyheten kom ut i Kina, var nivået over 4600. Nyheten var kraftigere fredag med en nedgang på 10 prosent, men kursen har begynt å gå oppover igjen.

Siden bitcoin ble skapt av en anonym programmerer i 2008 har Kina vært en av stedene valutaen har vært mest populær. Ifølge Wall Street Journal skal Kinas sentralbank sammen med andre tilsynsmyndigheter hindre trading av digitale valutaer.

Også tidligere i september skapte Kina panikk i bitcoin-markedet, da landet innførte restriksjoner på digitale myntemisjoner for finansiering av oppstartsselskaper. Da falt kursen fra nesten 5000 dollar på enkelte valutabørser til under 4000.

Storbanker hev seg på

Kinas sentralbank er det siste eksempelet på en etablert finansinstitusjon som prøver å tilpasse seg populariteten til digitale valutaer. I slutten av august meldte Reuters at storbankene Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank og Commerce, HSBC, MUFG og State Street er blitt en del av en gruppe ledet av UBS for å skape en digital valuta som tilsvarer alle de store valutaene benyttet av verdens sentralbanker.

For å få til dette vil bankene benytte blockchain-teknologi. Blockchain er den underliggende teknologien bak kryptovalutaen bitcoin.(Vilkår)

Bitcoin Kina Digital valuta Blockchain Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.