Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
President Donald Trump gjorde en avtale med demokratenes leder i Kongressen Chuck Schumer (til høyre). Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix
President Donald Trump gjorde en avtale med demokratenes leder i Kongressen Chuck Schumer (til høyre). Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Trumps skattereform kan bli skjøvet ut i det blå

På grunn av hans avtale med demokratene om å heve USAs gjeldstak, levnes Donald Trump små sjanser for å lande en skattereform i år. Men Trumps finansminister er fortsatt optimist.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kredittvurderingsbyrået Moody's mener USA-president Donald J. Trumps lovede skattereform henger i en meget tynn tråd etter at presidenten sist uke gikk bak ryggen på sitt eget parti i Kongressen og gjorde en avtale med demokratene om å heve gjeldstaket i tre måneder.

Gjeldstaket er en lovmessig begrensning på hvor mye gjeld amerikanske myndigheter kan ta opp.

Den ny avtalen gjør at staten fortsatt kan låne penger, og sikrer finansiering av føderale myndighetsfunksjoner ut året.

Makroøkonom Florian Hense i Berenberg Bank i London er enig med Moody's.

– Skattereformen blir sannsynligvis utsatt, muligens helt til neste høst, sier Hense.

Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank i London. Foto: Berenberg Bank

Trumps egen finansminister Steven Mnuchin sier tirsdag i et intervju som New York Times-reporter Alan Rappeport publiserte deler av på Twitter at han ville ønsket seg at gjeldstaket ble hevet for 18 måneder, noe som ville gitt administrasjonen tid og rom til å jobbe med skattereformen.

Avtale til besvær

Trump sjokkerte alle, ikke minst sine egne republikanske partifeller i Kongressen, da han sist uke kunngjorde avtalen om å heve gjeldstaket, sammen med demokratenes ledere i Kongressen Chuck Schumer og Nancy Pelosi.

I tillegg til de politiske komplikasjonene mellom Det hvite hus og det republikanske flertallet i Washington, mener analytikerne at den omstridte avtalen vil skyve skattereformen ut i tid.

Moody's peker på at hevingen av gjeldstaket kun gir et kortsiktig pusterom, og at fjerde kvartal vil preges av forhandlinger om å heve og utvide avtalen inn i 2018.

Flere republikanere i Kongressen tolker Trumps avtale med demokratene som en krigserklæring, og med flertall kan republikanerne stikke kjepper i hjulene for sin egen president.

– Gjeldstaket vil dominere i ukene og månedene fremover. Det vil ikke være hverken tid eller kapasitet til å diskutere skattereform, sier Hense.

Han mener det først er realistisk å se for seg en skattereform på denne tiden neste år, før mellomvalgene i november.

Sterke krefter blant republikanerne i Kongressen er også misfornøyd med Trump etter at presidenten etter press fra demokratene har fredet Daca-avtalen i minst et halvt år fremover. Daca sørger for at barn av ulovlige innvandrere, såkalte «dreamers», har lovlig opphold i USA.

Utvannet avtale

Trump lovet i valgkampen, og også etter at han ble president, en stor og omfattende skattereform.

Trump og finansminister Steven Mnuchins hovedbudskap er massive skattekutt og store forenklinger i skattesystemet.

Kritikerne mener Trump kun vil gi skattelette til de rikeste, og at regnestykkene uansett ikke henger på greip fordi det ikke er sørget for inndekning. Skepsisen er stor langt inn blant budsjetthaukene i Det republikanske partiet som er redde for at skattelettelsene vil gjøre at staten må låne enda mer penger.

Trump avviser disse innvendingene med at skattekuttene vil føre til økt økonomisk aktivitet, som vil utvide skattegrunnlaget og mer enn kompensere for skattelettelsene.

Hense mener en skattereform trengs, men at den vil bli langt mindre omfattende enn Trump har utbasunert.

– Vi er fortsatt optimistiske på at det kommer en skattereform, men vi mener det vil bli en utvannet versjon, sier Hense.

Han trekker frem Trumps løfter om å kutte selskapsskatten til 15 prosent, noe han mener nå er helt urealistisk.

Finansminister Mnuchin går tirsdag langt i å gi Berenberg-økonomen rett. Mnuchin sier at «jeg er ikke sikker på om vi klarer det».

Kan gagne verdensøkonomien

Hense mener en slik utvannet skattereform kan være bra, både for USA og verdensøkonomien. Spesielt hvis den kombineres med en balansert satsing på store infrastrukturprosjekter.

– Det behøver ikke å bli ille. Økt aktivitet i USA kan akselerere den globale veksten, blant annet gjennom økt eksport til USA, sier Hense.

Han sier faren ligger i at det kan gå for raskt, og at inflasjonen og lønningene presses opp og tvinger den amerikanske sentralbanken til å sette opp rentene mer og raskere enn planlagt.

– Rentene er nøkkelen her, og en for rask renteoppgang vil føre til at oppgangssyklusen er over etter bare et år eller to, sier Hense.

Han mener dette særlig vil ramme Europa og Asia, og i mindre grad USA.

Frykter kortsiktig gevinst

Skattereform er åpenbart Trumps neste store prosjekt, noe han også har gitt uttrykk for i en rekke Twitter-meldinger de siste ukene.

Det bekrefter også finansminister Mnuchin tirsdag.

– Skattereform er førsteprioritet. Vi skal få det gjort, sier Mnuchin, som også innrømmer at helsereformen ikke lenger er Trumps «hovedfokus».

Mnuchin sier videre at han åpner for å gi skattereformen tilbakevirkende gyldighet til begynnelsen av dette året, uten å utdype for hvordan dette i så fall skulle gjøres i praksis.

Trump trenger en stor politisk seier etter å ha gått på sviende nederlag i store saker som helsereform og innreiseforbud, og han er fortsatt meget langt fra å få penger fra Kongressen til å bygge muren mot Mexico. I tillegg fortsetter de mange Russland-skandalene å lamme administrasjonen.

Trump begynner også å få det travelt. De siste ukene har flere republikanske kongressmedlemmer kunngjort at de ikke tar gjenvalg, og republikanernes flertall i begge Kongressens kamre, Senatet og Republikanernes hus, kan ryke etter mellomvalgene om vel et år.

Trumps avtale med demokratene har fått ryktene til å gå i Washington om at Trump er i ferd med å løsrive seg fra Det republikanske partiet, og at han planlegger å stille som uavhengig kandidat ved presidentvalget i 2020.

Mnuchin avviser dette, selv om Trump gjerne vil ha en tverrpolitisk avtale om skattereformen:

– Presidenten er definitivt republikaner. Noe forresten jeg også er, sier Mnuchin.(Vilkår)

Donald Trump Florian Hense Steven Mnuchin Kongressen Washington Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.