Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Utenriks

Ansatte som handler bitcoin, får sparken

– Bitcoin vil før eller senere kollapse. Det er ren svindel, sier toppsjef Jamie Dimon hos J.P. Morgan Chase & Co.

Toppsjefen for USAs største finansinstitusjon advarer ansatte og kunder mot å investere i den digitale valutaen bitcoin. – Dette vil ikke ende bra. Det vil kollapse, spår Jamie Dimon hos J.P. Morgan Chase & Co.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kursen på bitcoin lå på rundt 600 dollar for ett år siden. I begynnelsen av september var kursen på nesten 5000 dollar. Den har falt de siste par ukene etter at den kinesiske sentralbanken har innført restriksjoner på handel.

Verre enn tulipankrakket

Jamie Dimon er en av de mest respekterte toppsjefene i den amerikanske finansnæringen. Under en konferanse i regi av Barclays på tirsdag rettet han en kraftig advarsel til alle som har investert i den digitale valutaen bitcoin.

– Bitcoin vil før eller senere kollapse. Det er ren svindel. Det er verre enn tulipankrakket. Dette vil ikke ende bra, sa Dimon.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Da tulipanmanien nådde en topp i februar 1637, ble enkelte tulipanløker solgt for mer enn det tidobbelte av årslønnen til en faglært. Perioden som ledet til krakket blir viden ansett for å være den første registrerte, spekulative boblen i verden.

«Tulipanmani» blir nå ofte brukt metaforisk for å vise til en hvilken som helst stor finansboble hvor verdiene på aktiva avviker fra fundamentalverdien. Digitale valutaer har ingen underliggende verdi.

Investorer lyttet til Dimon og kursen på en bitcoin falt med 250 dollar – til 4030 dollar – i løpet av 30 minutter ved den digitale valutabørsen Poloniex. Det har vært høy omsetning i løpet av natten.

– Vil sparke idioter

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

En ny rapport fra Bank of America Merrill Lynch viser at handelen i bitcoin har vært svært høy de siste ukene. 26 prosent av internasjonale fondsforvaltere sier at de har lange posisjoner i bitcoin. Dette er første gang at bitcoin inngår i undersøkelsen.

Det er flere som anbefaler lange posisjoner i bitcoin enn i Nasdaq-indeksen (22 prosent). På tredjeplass kommer forventninger om at dollaren vil svekkes.

– Jeg vil sparke tradere som handler i bitcoin for å være idioter, sa Dimon.

Deler av Wall Street har begynt å tilby investorer informasjon om bitcoin og digitale valutaer. Fundstrat Global Advisors har satt et kursmål på 6000 dollar på bitcoin sommeren 2018 og tror at det går mot en regulering av digitale valutaer.

Den frittalende toppsjefen hos J.P. Morgan Chase, som er USAs største finansinstitusjon med en børsverdi på 320 milliarder dollar, ble stilt spørsmål om hvorfor han ikke anbefaler å shorte bitcoin.

«Datteren min tror hun er et geni»

Den digitale valutaen har en verdi på over 70 milliarder dollar. Investorer kan ta gevinst ved å shorte i forventning om at verdien faller.

– Ikke spør meg om å shorte. Kursen på dette kan havne på 20.000 dollar. Men før eller senere vil dette kollapse, sa Dimon.

Han kan møte motbør i sin nærmeste familie.

– Datteren min kjøpte bitcoin. Den økte i verdi. Nå tror hun at hun er et geni, sa han.

Dimon og hans kone har tre voksne døtre. Julie, Laura og Kara Dimon har tatt mastergrader fra eliteuniversitetene Harvard og Columbia. (Vilkår)

Bitcoin Bank of America Merrill Lynch Jamie Dimon JP Morgan Chase Digital valuta Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.