Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Venezuelas president Nicolas Maduro innleder samtaler med opposisjonen i landet i håp om å løse den dype krisen i landet. Foto: Miraflores Palace/Handout via Reuters/NTB scanpix
Venezuelas president Nicolas Maduro innleder samtaler med opposisjonen i landet i håp om å løse den dype krisen i landet. Foto: Miraflores Palace/Handout via Reuters/NTB scanpix les mer

Utenriks

Maduro og opposisjonen i Venezuela innleder samtale

Venezuelas president Nicolás Maduro og opposisjonen i landet innleder begynnende samtaler om den politiske krisen landet står overfor.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Både regjeringens og opposisjonens ledere sier de vil sende representanter til samtalene for å se på muligheten om å finne en løsning på landets politiske krise.

Spanias tidligere statsminister José Luis Rodríguez Zapatero og Den dominikanske republikks utenriksminister Miguel Vargas sendte invitasjonen til nye samtaler tirsdag. De vil stille som meglere.

Opposisjonen sier de sender en delegasjon for å diskutere nødvendige betingelser for en seriøs dialog.

– For å gå i møte i en seriøs dialog krever vi en øyeblikkelig handling som viser en ekte villighet til å løse nasjonale problemer og ikke for å kjøpe seg tid, sier opposisjonspartiet i en pressemelding.

Maduro villig

Maduro kommenterte invitasjonen fra president Danilo Medina i Den dominikanske republikk under et regjeringsmøte sendt på TV tirsdag.

– Zapatero og president Medina vet veldig godt at jeg har vært en forkjemper for en slik samtale, og jeg takker ja til å delta i ny dialog, sa Maduro.

FNs generalsekretær António Guterres var raskt ute med å støtte initiativet.

– Generalsekretæren uttrykker full støtte til initiativet fra Den dominikanske republikk, støttet av José Luis Rodríguez Zapatero, til å invitere Venezuela og opposisjonen til å starte prosessen om politiske samtaler, heter det i en pressemelding fra generalsekretærens kontor.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det ikke offentliggjort noen timeplan for forhandlingene.

– Brudd på menneskeheten

Mandag sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein at han mener det foregår så omfattende brudd på menneskerettighetene i Venezuela at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

Han ber FNs menneskerettsråd iverksette en internasjonal granskning av menneskerettighetsbrudd i Venezuela.

FNs menneskerettskontor la for to uker siden fram en ny rapport der det heter at Maduro har innført en undertrykkende politikk som skaper frykt i befolkningen. Myndighetene går systematisk til verks for å slå brutalt ned på demonstrasjoner og politisk motstand, noe som går på bekostning av innbyggernes rettigheter og frihet, heter det i rapporten.

Hussein har uttrykt bekymring over myndighetenes forsøk på å kriminalisere den politiske opposisjonen.

125 personer drept

125 personer er blitt drept i sammenstøt under demonstrasjoner i Venezuela. FN slår fast at landets sikkerhetsstyrker og regjeringsvennlige grupper har ansvar for minst 73 av drapene.

Maduro gjennomførte i sommer et valg på en ny forsamling som nå har mer makt enn den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen, som ble valgt i 2015.

Valget er blitt kritisert som udemokratisk, og det ble boikottet av opposisjonen.(Vilkår)

Venezuela Nicolas Maduro António Guterres José Luis Rodríguez Zapatero Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.