Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oslo 20160201.Stadig flere dømmes i det norske rettsvesen. Norske lover danner grunnlaget for hvordan den straffedømte blir dømt. Norges lover 1687-2014.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje
Oslo 20160201.Stadig flere dømmes i det norske rettsvesen. Norske lover danner grunnlaget for hvordan den straffedømte blir dømt. Norges lover 1687-2014.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje les mer

Politikk

Utvalget som skal se på ny valglov

Utvalget som skal lage forslag til ny valglov og vurdere endringer i den norske valgordningen, har sitt første møte 16. oktober.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg oppfatter mandatet slik at vi har frie tøyler til å se på alt. Det er veldig mange kryssende hensyn å ta, men jeg utelukker ikke at sperregrensen også er noe vi må se på, sier utvalget leder, lagdommer Ørnulf Røhnebæk, til Dagsavisen.

Han sier at det er svært mange hensyn som må tas.

– Man kan jo tenke hele Norge som én valgkrets, men da fikk man jo ikke distriktsmandater. Arbeidet vi skal gjøre blir en utfordring, sier Røhnebæk.

Øyvind Strømmen er journalist og MDG-politiker fra Hordaland, og sitter også i valglovutvalget.

– Det kan jo oppfattes som å gråte for sin egen syke mor, men jeg synes jo det er naturlig å ta opp i utvalget ting som kan gi skjeve utslag, som sperregrensen og distriktsmandatfordelingen. Det er jo ingen hemmelighet at Oslo er underrepresentert, for eksempel. Dette er diskusjoner vi bør ta, sier han.

I årets valg fikk SV drøyt 175.000 stemmer og elleve stortingsrepresentanter.

Venstre og KrF fikk henholdsvis 122.000 og 127.000 stemmer, og får åtte stortingsseter hver. Rødt og MDG fikk henholdsvis 70.000 og 94.000 stemmer og bare én representant hver.

Utvalget har frist til utgangen av 2019 med å legge fram forslag til ny valglov.(Vilkår)

Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.