Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Tankreder John Fredriksen bygde opp riggselskapet Seadrill gjennom flere dristige oppkjøp fra 2005. Under oljeboomen drysset selskapet rundt åtte milliarder dollar i utbytte over aksjonærene. Nå utraderes siste rest av aksjonærverdier i forbindelse med en planlagt gjeldsordning i USA. Foto: Ida von Hanno Bast
Tankreder John Fredriksen bygde opp riggselskapet Seadrill gjennom flere dristige oppkjøp fra 2005. Under oljeboomen drysset selskapet rundt åtte milliarder dollar i utbytte over aksjonærene. Nå utraderes siste rest av aksjonærverdier i forbindelse med en planlagt gjeldsordning i USA. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Oljeservice

Seadrill-aksjonærene skvises

Minst tre fjerdedeler av aksjonærverdiene forsvinner når Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA, ifølge DNB Markets.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Riggselskapet Seadrill leverte tirsdag inn en søknad om konkursbeskyttelse til en konkursdomsstol i Texas under det amerikanske chapter 11-systemet. Samtidig foreslår selskapet og de største kreditorene en gjeldsordning som innebærer at dagens aksjonærer bare vil bli sittende igjen med eierskap til to prosent av det nye selskapet.

«Basert på den begrensede informasjonen så langt, anslår vi at den nåværende egenkapitalen skulle handles til rundt 0,35-0,45 kroner per aksje», skriver analytiker Martin Huseby Karlsen i en oppdatering onsdag morgen.

Til sammenligning ble Seadrill-aksjen handlet til 1,8 kroner tirsdag. Det var allerede 99 prosent lavere enn Seadrills historiske toppnotering under oljeboomen i 2013, men altså fortsatt for optimistisk, ifølge DNB.

Seadrill-aksjen omsettes ved 10-tiden for 1,63 kroner på Oslo Børs, ned drøyt ni prosent. Aksjen har svingt voldsomt. Den var bratt ned fra start, før den hentet seg inn i pluss for så å falle kraftig igjen.

Tør ikke si noe

Seadrill tør ikke selv anslå hvor mye aksjen er verd. I et spørsmål-svar-skjema selskapet har laget som informasjon til aksjonærer og ansatte i forbindelse med prosessen i Texas, er det bare uklare svar å få. På spørsmålet om Seadrill-aksjen vil fortsette å ha noen verdi, skriver selskapet bare:
«Vi kan ikke gi noen guiding om hvilken verdi, hvis noen, som vil bli tilordnet aksjen».

Selskapet opplyser også at børsene i New York og Oslo bestemmer om aksjehandelen vil fortsette, men at søknaden om chapter 11-behandling ikke i seg selv kvalifiserer til at aksjen skal tas av børs.

Forslaget

Seadrill har jobbet i nærmere et år med å få til en eller annen avtale med kreditorene, og flere forslag og tidsfrister har kommet og gått. Forslaget som nå legges frem, har støtte fra 97 prosent av bankene, 40 prosent av obligasjonseierne og et investorkonsortium leder av hovedeier John Fredriksen og hans selskap Hemen Holding.

Løsningen innebærer at drøyt en milliard dollar itilføres selskapet i form av et konvertibelt lån på 860 millioner dollar og 200 millioner dollar i ny egenkapital. Tilbyderne av det nye konvertible lånet vil få eierskap til 57,5 prosent av det restrukturerte selskapet, mens tilbyderne av ny egenkapital vil få hånd om 25 prosent. Dagens aksjonærer vil kun sitte igjen med to prosent av det restrukturerte selskapet. (Vilkår)

SEADRILL MANAGEMENT AS

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Texas Martin Huseby Karlsen New York Oslo John Fredriksen Oljeservice
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.