Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oljeminister Terje Søviknes mener at han er én av grunnene til oljeelitens gryende optimisme. Han stilte på Paretokonferansen med brukket fot. Foto: Aleksander Nordahl
Oljeminister Terje Søviknes mener at han er én av grunnene til oljeelitens gryende optimisme. Han stilte på Paretokonferansen med brukket fot. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Olje

– Mange er nok glade for å se meg

Hardt prøvde oljesjefer har flere grunner enn på lenge til å smile på årets Paretokonferanse. Oljeminister Terje Søviknes mener at han er én av dem.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Holmenkolltåken ligger tykk når oljeeliten onsdag morgen strømmer til Holmenkollen Park Hotel. Til tross for det dystre været er stemningen under årets Paretokonferanse merkbart mer lystig enn i fjor. De fleste av aktørene har vært gjennom en tøff nedtur i sin markeder i kjølvannet av oljeprisfallet.

– De siste tre årene har vært utrolig utfordrende for olje- og oljeservicesektoren, men vi har også sett viktige markedsmekanismer i drift, sier Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge, og trekker frem den store supply-sammenslåingen i Solstad Farstad og riggnykommeren Borr Drilling som eksempler på nye selskaper som har vokst ut av krisen.

Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge. Foto: Aleksander Nordahl

På første rad sitter olje- og energiminister Terje Søviknes som er med på Paretokonferansen for første gang.

– Dette er en veldig viktig konferanse for Norge, og særlig for oljenæringen. Jeg ser frem til å treffe folk og høre om deres vurderinger rundt situasjonen i oljesektoren, sier Søviknes.

Ønsket stabilitet og forutsigbarhet

Frp-statsråden tror regjeringens oljepolitikk var avgjørende for at Høyre-koalisjonen vant valget.

– Det var nok veldig mange langs kysten som følte behov for å velge det sikre og stabile. Særlig folk tilknyttet olje- og gassektoren ønsket ikke usikkerheten som ligger i SVs og Arbeiderpartiets oljepolitikk, sier Søviknes.

Han peker på at det å stoppe utlysningen av nye letearealer i attraktive områder og på andre måter strupe aktiviteten i oljenæringen, ville ha fått negative effekter både for olje- og verftsindustrien.

– Mange aktører som er her i dag er nok glade for å se meg og at det var vi som vant valget, sier Søviknes.

– Den viktigste saken i kommende stortingsperiode blir å videreføre offensiv satsing på nye leteareal og legge vekt på langsiktighet og stabile rammevilkår for næringen, legger han til.

Oljenæringen har passert bunnen

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto peker på at frykten i oljemarkedet er i ferd med å roe seg, og at oljeprisen ser ut til å ha stabilisert seg rundt 50 dollar fatet.

– Det mange glemmer er at prisfallet har gitt økt etterspørsel etter olje, sier Omdal.

Han mener at dette vil gi støtte til oljeprisen i årene som kommer.

– Veksthistorien i Kina og India er ikke over. Veksten i oljeetterspørselen fra disse landene vil fortsette, sier Omdal.

Riggbransjen er blant de hardest rammede sektorene i oljebransjen. Onsdag morgen kom nyheten om at riggkjempen Seadrill søker konkursbeskyttelse etter amerikansk Chapter 11 lovgivning.

– Siden toppen har antallet flytende oljerigger i drift falt fra 270 til 140, sier direktør Tormod Høiby i Pareto og viser frem en graf som nok gir mange av tilhørerne grøsninger.

Det var ifølge Høyby i 2015 at oljeselskapene for alvor tråkket på bremsen. Men man ser nå tegn til at riggmarkedet har bunnet ut og at markedet er i ferd med å ta seg opp.

– Myten om at dypvannsfelt og norsk sokkel ikke er lønnsomt er ikke sann, sier Høiby (Vilkår)

Terje Søviknes Trond Omdal Ole Henrik Bjørge Paretokonferansen Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.