Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Finansdirektør Hans Jakob Hegge i Statoil (i midten) snakker med Pareto-toppene Tormod Høiby (til venstre) og Trond Omdal under dagens Paretokonferanse på Holmenkollen Park Hotel Foto: Aleksander Nordahl
Finansdirektør Hans Jakob Hegge i Statoil (i midten) snakker med Pareto-toppene Tormod Høiby (til venstre) og Trond Omdal under dagens Paretokonferanse på Holmenkollen Park Hotel Foto: Aleksander Nordahl les mer

Olje

Skuffet over årets boreprogram

Statoil er skuffet over årets boreprogram i Barentshavet og vil evaluere prosjektet når siste brønn er boret, sier finansdirektør Hans Jakob Hegge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det var knyttet svært store forventninger til Statoils ambisiøse boreprogram i Barentshavet i sommer. Fire av fem brønner er nå boret, og mange markedsaktører og oljeeksperter har beskrevet resultatene som svært skuffende. Under onsdagens Paretokonferanse kalte Statoils finansdirektør Hans Jakob Hegge boreprogrammet en «moderat suksess», men han legger ikke skjul på at de faktiske funnene har vært skuffende.

– Suksessen ligger i det at boreprogrammet har vært billig, at vi har hatt høy operasjonell effektivitet, og at vi ikke har hatt noen alvorlige ulykker eller hendelser, sier Hegge til DN

– Men det er ikke til å legge skjul på at funnene ikke har levd helt opp til forventningene. Vi fant en del gass, men vi hadde ønsket større volum. Vi fant også mindre olje enn det vi hadde håpet. sier Hegge.

Vil vurdere neste års program

Det gjenstår nå kun én brønn av årets boreprogram. Når resultatene fra denne brønnen blir kjent vil Statoil analyseresultatene og vurdere planene for neste år.

– Når vi er ferdige med den siste brønnen vil vi evaluere årets boreprogram og vurdere på nytt hvilke planer vi skal legge for neste år og hvilke prioriteringer vi bør gjøre i boreprogrammet, sier Hegge.

Statoil har tidligere sagt at de skal bore fem letebrønner i Barentshavet også neste år.

Store muligheter i Barentshavet

Under onsdagens presentasjon på Paretokonferansen la Hegge vekt på at det store Johan Castberg-feltet i Barentshavet beviser at prosjekter på dypt vann og i utfordrende miljøer er konkurransedyktige.

– Johan Castberg har nå en break-even pris 35 dollar fatet, og dette viser at Barentshavet kan være konkurransedyktig, sier Hegge og viser til den prisen Statoil trenger å oppnå på oljen for at produksjonen på Castberg-feltet skal være lønnsom.

Interessen for leting i Barentshavet er fortsatt stor og Olje- og energidepartementet har aldri før mottatt så mange søknader om letelisenser på norsk sokkel som det de gjorde i år.

Det har vært knyttet spesielt store forventninger til de nyåpnede leteområdene i Barentshavet. Statoil skal i sommer etter planen bore fem letebrønner i Barentshavet, og fire av disse er allerede fullført. Kun én av disse brønnene har kommet i nærheten av å leve opp til forventningene.

Noe gass, lite olje

I slutten av august kom nyheten om at letebrønnen «Korpfjell», som mange hadde håpet at kunne bli blant Norges største oljefunn, kun inneholdt noe gass og ikke er lønnsomt å bygge ut. Heller ikke i letebrønnene «Gemini Nord» og «Blåmann» ble det funnet nok olje og gass til at det er lønnsomt å bygge ut feltene.

Det er brønnen «Kayak» som har kommet nærmest å være en suksess. Her fant Statoil rundt 50 millioner fat olje som kan være kommersielt drivverdig som en utvidelse av Castberg-prosjektet.

– Funnene i Kayak-feltet finansierer alene hele årets boreprogram i Barentshavet, sa Hegge under presentasjonen på Paretokonferansen.

Han påpeker at selv om mange hadde store forventninger til særlig «Korpfjell»-feltet var det knyttet mye usikkerhet til letebrønnen.

– Vi visste at funnsannsynligheten ikke var så stor da vi startet boringen. Vi har utforsket Barentshavet i 40 år og drillet over 130 brønner. Dette er tålmodighetsarbeid, sier Hegge til DN. (Vilkår)

STATOIL ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Statoil Barentshavet Jakob Hegge Castberg Oljeleting Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.