Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
SAS fly som står ved gaten på Gardermoen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SAS fly som står ved gaten på Gardermoen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix les mer

no_topic

Prøver å unngå dramatisk opptrapping av streiken

Mens SAS og de streikende pilotene prøver å unngå en dramatisk opptrapping av streiken fra torsdag, innstiller selskapet 100 flyvninger for å være føre var.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– På grunn av en eventuell opptrapping av streiken har SAS tatt forholdsregler og

Fakta om SAS-streiken

* Norsk Flygerforbund har varslet at så å si alle deres norske SAS-flyvere tas ut i streik fra torsdag, totalt 356 stykker, dersom det ikke blir enighet i forhandlingene med SAS. Dermed blir tusenvis av reisende rammet.

* Parat har varslet plassoppsigelse for totalt 230 av sine SAS-piloter. De har foreløpig varslet at de vil ta ut 87 medlemmer ved midnatt natt til torsdag, ytterligere 23 medlemmer natt til fredag og 92 medlemmer natt til lørdag.

* Totalt har de to fagforeningene varslet plassoppsigelse for 588 piloter.

* SAS kansellerte onsdag rundt 100 flyvninger torsdag for å være føre var dersom streiken blir trappet opp.

* Det ble brudd i meglingen mellom partene mandag, men partene sitter torsdag kveld i et møte hos riksmegler Nils Dalseide i et siste forsøk på å avverge en storstreik før fristen utløper ved midnatt.

* Reisende som har billett med fly som blir innstilt ved en eventuell streik, blir varslet på sms av SAS.

* Foreløpig har selskapet ikke full oversikt over hvilke flyvninger som blir rammet ved en opptrapping av streiken, men lover å informere om dette fortløpende.

* Status for enkeltflyginger kan sjekkes på selskapets nettsider.

* Chartertrafikk som flys av SAS fra Norge blir ikke berørt. Det vil si reiser som er booket via turoperatører som TUI og Apollo med flightnummer fra SK7000-7999.

* SAS tilbyr kostnadsfri ombooking til/fra/innen Norge for reiser booket før 12. september og med reisedag til og med mandag 18. september. Dette inkluderer også flighter som ikke berøres av streiken.

* Når flyvninger blir kansellert på grunn av streik, har passasjeren rett til ombooking eller refusjon. SAS skal da finne annen reisemåte for passasjeren, enten med et samarbeidende flyselskap, eller med buss eller tog, og det skal flyselskapet dekke.

* Om man velger å droppe turen skal man få igjen pengene for den delen av billetten som ikke er brukt, inkludert skatter og avgifter som er betalt.

* Velger man å kjøpe en ny og dyrere billett i et annet selskap, må man dekke prisdifferansen selv.

* I utgangspunktet åpner ikke streik for de store erstatningene EU har fastsatt når flyavganger kanselleres eller blir forsinket av årsaker flyselskapet burde ha kontroll over, som mannskapsmangel eller tekniske problemer. Streik, på samme måte som dårlig vær, regnes for å være en ekstraordinær omstendighet som flyselskap ikke har kontroll over.

* SAS har økt bemanningen på sine kundesentre for ombooking, både på telefon og sosiale medier. Selskapet forsterker også bemanningen på flyplassene for å ta hånd om passasjerer som rammes av streik.

(Kilder: SAS, Forbrukerrådet)

Vis mer

kansellert cirka 100 flyvninger i morgen frem til klokken 14, torsdag 14. september, opplyser selskapet på sine nettsider.

Det er innenlandstrafikken som blir hardest rammet av selskapets forberedelser – SAS-fly med svenske og danske flyvere blir ikke berørt. Det gjør heller ikke charterflyginger og ruter som opereres av SAS' partnere her i landet.

Partnerne opererer en rekke mindre ruter, og blir altså ikke berørt, ifølge mediesjef Knut Morten Johansen.

Sjekk selv på nettet

– Det er et ganske komplisert bilde, og derfor helt avgjørende at våre reisende selv sjekker status for sine flyvninger, sier Johansen til NTB.

Reisende som har billett med fly som blir innstilt ved en eventuell streik, blir varslet på sms, lover SAS. Du kan dessuten besøke denne siden , skrive inn flightnummer og sjekke status for flyvningen din. På denne siden kan du dessuten sjekke hvilke SAS-flyvninger som går som normalt i perioden 14. til 18. september.

SAS tilbyr passasjerer som reiser til, fra, via eller innenlands i Norge å endre sine billetter gratis.

Tusenvis rammes

SAS' piloter i Norge sitter onsdag kveld i møte med arbeidsgiveren hos riksmegler Nils Dalseide for å se om det finnes en vei ut av konflikten. Bare to piloter er tatt ut i streik så langt, men Norsk Flygerforbund og ScanNor Flygeforening har varslet at streiken blir trappet opp med henholdsvis alle og halvparten av foreningenes medlemmer fra torsdag av.

Det vil si at om partene ikke blir enige, vil rundt 450 piloter være tatt ut. Etter flere planlagte opptrappinger denne uken, vil streiken ha nådd nesten full tyngde lørdag, da drøyt 550 norske SAS-piloter vil være tatt ut. Totalt har fagforeningene varslet plassoppsigelse for 588 medlemmer.

Ifølge TV 2 vil 15.000 reisende bli rammet – hver eneste dag.(Vilkår)