Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Det har vært svakere vekst enn ventet i kinesiske nøkkelsektorer i sommer. Foto: Jason Lee/Reuters/NTB Scanpix
Det har vært svakere vekst enn ventet i kinesiske nøkkelsektorer i sommer. Foto: Jason Lee/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Kalde høstvinder for kinesisk økonomi

Veksten i den kinesiske økonomien har sannsynligvis vært lavere i sommermånedene enn i første halvår. Bankene har fått beskjed om å stramme inn.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kina fikk en stabil vekst i første halvår – like i underkant av syv prosent. Dette var nøyaktig som kommunistledelsen ønsket. I forkant av den 19. partikongressen, som skal avholdes i høst, har det vært et forsøk på å stabilisere økonomien. Det har sannsynligvis rammet veksten.

Svakere vekst

Nye statistikker fra august måned viser at det er svakere vekst i nøkkelsektorer. Detaljhandelen økte med 10,1 prosent i august. Det var ventet en vekst på 10,5 prosent – 0,1 prosentpoeng høyere enn i juli.

Investeringer i byene økte med 7,8 prosent. Her var det ventet en 8,2 prosent vekst, ifølge konsensus som var innhentet av Reuters i forkant. Industriproduksjonen økte med seks prosent. Her lå konsensus på 6,6 prosent.

Capital Economics mener at støtten den kinesiske økonomien har hatt de siste kvartalene fra større infrastrukturprosjekter er i ferd med å forsvinne. Byer har fått marsjordre fra sentralmyndigheten i Beijing om å ikke igangsette unødvendige prosjekter.

– Veksten i elektrisitetsforbruket, stål- og sementproduksjon svekket seg. Det samme gjorde produksjonen av viktige forbrukerprodukter som biler og mobiltelefoner. Det virker som at en svakere internasjonal etterspørsel også har spilt inn, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en kommentar.

Bankene har også strammet inn på utlån. Flere kredittindikatorer viser at kredittveksten har falt kraftig i 2017. Dette er imidlertid i tråd med anbefalinger fra blant annet Det internasjonale pengefondet (IMF), som lenge har advart om den galopperende gjeldsveksten.

Viktig partikongress

De siste statistikkene er i tråd med hva Nordea spådde tidligere denne uken.

– I sum ventes data fra Kina fremover å vise noe svakere veksttakt, men fremdeles indikere en solid økonomisk vekst, som støtter en videre oppgang i kinesiske aksjer, skrev seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad ved inngangen til uken.

Kommunistledelsen forbereder seg til den svært viktige partikongressen i oktober. Denne vil legge føringer for den økonomiske politikken for Kina de neste 5 årene.

– I forkant av denne kongressen har myndighetene vært ekstra opptatt av økonomisk stabilitet, som fremdeles er tydelig i data, skrev hun.

Nordea-strategen får støtte fra Capital Economics.

– En innstramning i pengepolitikken vil fortsette å påvirke kredittveksten. Vi forventer en ytterligere svekkelse i den økonomiske veksten de kommende kvartalene, konkluderer Julian Evans-Pritchard.(Vilkår)

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Julian Evans-Pritchard Kina Capital Economics Det internasjonale pengefondet Sigrid Wilter Slørstad Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer