Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

En fersk rapport fra EU mener EU-landene kan ha gått glipp av gigantiske 50 milliarder kroner i skatt fra Google og Facebook de siste årene. Foto: Leon Neal/AFP/NTB Scanpix
En fersk rapport fra EU mener EU-landene kan ha gått glipp av gigantiske 50 milliarder kroner i skatt fra Google og Facebook de siste årene. Foto: Leon Neal/AFP/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Rapport: EU kan ha gått glipp av 50 milliarder kroner i skatt fra Google og Facebook

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

EU-landene kan ha gått glipp av opp til 5,4 milliarder euro (rundt 50 milliarder kroner) i skatt fra Google og Facebook, ifølge en rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe i EU som jobber med skattereformer, skriver Reuters.

Skattepengene skal være tapt i årene 2013 til 2015 på grunn av kreativ bokføring og kreativ omgang med skatteinnbetalinger fra de amerikanske it-gigantene.

Ifølge rapporten betaler Google tilsvarende ni prosent av omsetningen sin i skatt i de fleste land utenfor EU. I EU-landene er tallet 0,82 prosent.

For Facebook er de tilsvarende tallene 28-34 prosent utenfor EU og 0,03 til 0,1 prosent innenfor EU.

Vil ha skatt av omsetningen

Et av forslagene i rapporten er at selskapene skal betale skatt basert på omsetningen, og ikke som nå av de bokførte overskuddene i de landene hvor Google og Facebook er fysisk tilstede. Ifølge Reuters støtter både Frankrike, Tyskland, Italia og Spania forslagene som fremsettes i rapporten.

Rapporten skal offentliggjøres senere torsdag, men Reuters har allerede fått tilgang til rapporten.

– Digitale multinasjonale selskaper minimerer sine skatteinnbetalinger i EU ved å bokføre omsetningen gjennom medlemsland med lave skatteprosenter, som Irland og Luxembourg, heter det i rapporten, ifølge Reuters.

Rapporten kommer i forkant av at EUs finansministere skal møtes i Estlands hovedstad Tallinn for å diskutere hvordan store selskaper skal betale mer i skatt.(Vilkår)

Skatteplanlegging Google EU Facebook Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.