Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kina forsøker å kjøpe vestlige og japanske selskaper for å skaffe seg tilgang til teknologi, kompetanse og patenter. Nå vil USA innføre restriksjoner på salg av teknologiselskaper. Foto: Jason Lee/Reuters/NTB Scanpix
Kina forsøker å kjøpe vestlige og japanske selskaper for å skaffe seg tilgang til teknologi, kompetanse og patenter. Nå vil USA innføre restriksjoner på salg av teknologiselskaper. Foto: Jason Lee/Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Trump strammer inn Kina-investeringer

USAs president Donald Trump har blokkert et kinesisk oppkjøp av et amerikansk teknologiselskap av «sikkerhetsårsaker». Samtidig forsøker amerikanske selskaper å sikre seg Toshibas kronjuveler.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kinesiske investeringer i utlandet ble mer enn halvert i første halvår. Noen av Kinas største selskaper har kansellert oppkjøp etter at den kinesiske sentralbanken har blokkert pengeoverføringer for oppgjør. Selskaper som har fått klarsignal fra myndighetene møter problemer.

En politisk melding

Donald Trump blokkerte på onsdag et planlagt kinesiskfinansiert oppkjøp av Oregon-selskapet Lattice Semiconductor. Kinesiske Canyon Bridge Capital Partners var villig til å betale 1,3 milliarder dollar for Lattice, som produserer programmerbare databrikker.

Disse komponentene brukes i blant annet datamaskiner, men også til militært utstyr og spesialutstyr som benyttes i USA. Rundt 70 prosent av omsetningen kommer fra asiatiske fabrikker, som produserer nesten alt av elektronisk utstyr som selges i verden.

Det var sikkerhetsårsaker som var hovedårsaken til at salget ble foreslått stanset av en Committee on Foreign Investment. Canyon Bridge Capital Partners er delfinansiert av den kinesiske staten.

Trump sa seg enig.

– Trump-administrasjonen har bestemt seg for å sende en klar politisk melding. De kunne ha latt oppkjøpet avgå en sakte død, men isteden velger de å avlive det høyt og tydelig, sier Derek M. Scissors ved tenketanken American Enterprise Institute til New York Times.

Kinesiske investeringer i USA havnet i fjor på 46 milliarder dollar, ifølge Dealogic. Kinesiske myndigheter oppfordrer til investeringer i nøkkelsektorer, hvor landet kan sikre seg tilgang til teknologi, kompetanse og patenter. Eiendomsinvesteringer blir stanset.

Frykter Kina

USA og EU er i ferd med å få på plass nye regler som skal bedre være i stand til å overvåke og regulere utenlandske investeringer – spesielt kinesiske. Trump skal ha bred politisk støtte til forslaget som for tiden vurderes.

Ifølge en Pentagon-rapport ble Canyon Bridge Capital Partners etablert i USA for å skjule de politiske og finansielle båndene til Kina. Ifølge selskapets hjemmeside er fondet amerikansk med hovedsete i Silicon Valley med kinesiske partnere.

«Hvis vi gir Kina tilgang til disse teknologiene samtidig, risikerer vi ikke bare å miste vår teknologiske overlegenhet, men legge til rette for at Kina blir overlegen USA», heter det i rapporten som ble lekket til blant annet Washington Post tidligere i år.

Det er ikke bare avanserte databrikker som amerikanerne frykter skal havne i Kina. Teknologien som benyttes i neste generasjon dataspill, blant annet virtuell og kunstig virkelighet, kan også benyttes for å simulere militære angrep.

– Land bør ikke benytte begrunnelser som nasjonal sikkerhet for å føre en proteksjonistisk politikk, sa pressetalsmann Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet på en pressekonferanse torsdag.

Historisk Apple-investering

Det japanske teknologiselskapet Toshiba har gått på store tap etter flere skandaler de siste årene. Kreditorene forlanger at selskapet selger kronjuvelen – dataminnevirksomheten. Selskapet er i sluttforhandlinger med en amerikansk-koreansk investorallianse.

Toshiba

 • Toshiba er et av de eldste selskapene på Tokyo-børsen – etablert på 1870-tallet idet Japan åpnet opp til omverdenen.
 • Selskapet er et resultat av fusjonen mellom Tokyo Denki og Shibaura Seisaku-sho på 1930-tallet.
 • Toshiba var tidlig ute med å benytte patenter fra utenlandske selskaper, blant annet elektrisitetsproduksjon og radarer.
 • Selskapet vokste raskt etter Annen verdenskrig via oppkjøp og konsolideringer i japansk industri.
 • Selskapet er en del av sfæren rundt konglomeratet Mitsui.
 • I 1987 solgte Kongsberg Våpenfabrikk og Toshiba datastyrte verktøymaskiner til Sovjetunionen for å produsere stillegående ubåtpropeller. Dette var brudd på et regelverk som regulerte vestblokkens salg av strategiske varer, tjenester og teknologi til kommuniststatene.
 • Selskapet er en av verdens største leverandører av kjernekraftreaktorer etter oppkjøpet av britiske Westinghouse til 5,4 milliarder dollar i 2006.
 • Selskapet innrømmet i 2015 at ledelsen gjennom en årrekke har forfalsket regnskaper. Toppledelsen gikk av og flere er siktet.
 • Selskapet fikk et negativt resultat på 886 milliarder yen (65 milliarder kroner) i regnskapsåret som ble avsluttet i mars 2016.
Vis mer

Det private investeringsselskapet Bain Capital leder alliansen og har undertegnet en intensjonsavtale med Toshiba denne uken. Målet er å få på plass en avtale i løpet av utgangen av september for å unngå at selskapet fjernes fra notering ved Tokyo-børsen.

Western Digital, som produserer harddisker og dataminne og har hatt et tett samarbeid med Toshiba, kan legge hindringer i veien. De to selskapene deler enkelte felles patenter. Western Digital har forsøkt seg på et oppkjøpsforsøk – uten å lykkes med finansieringen.

Bain Capital er i samtaler med de tre amerikanske selskapene Dell, harddiskprodusenten Seagate og Apple om å bli med på spleiselaget. Apple vurderer ifølge Nikkei og Bloomberg å delta med rundt tre milliarder dollar av den forventede prisen på rundt 20 milliarder dollar. Dette vil bli den nest største investeringen Apple noensinne har foretatt.

Dell, Seagate og Apple har et stort behov for dataminne og lagringskapasitet til sine produkter. Ifølge Nikkei vil de tre selskapene, sammen med sørkoreanske SK Hynix, sikre seg langsiktige avtaler fra det utskilte Toshiba-selskapet.(Vilkår)

Kina USA Donald Trump Lattice Semiconductor Canyon Bridge Capital Partners Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.