Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Opera-gründer Jon S. von Tetzchner taper penger på Vivaldi, nettleseren han satset på etter å ha gått ut av Opera. Foto: Pontus Höök
Opera-gründer Jon S. von Tetzchner taper penger på Vivaldi, nettleseren han satset på etter å ha gått ut av Opera. Foto: Pontus Höök les mer

Teknologi

Opera-gründer taper på Vivaldi

Opera-gründeren tjener på investeringsselskapet, men den nye nettleseren Vivaldi har et underskudd på 73 millioner kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Opera-gründer Jon Stephenson von Tetzchner ble presset ut av it-selskapet i 2010. Aksjonærene var opptatt av trygge marginer på kort sikt, mens norsk-islendingen hadde en visjon om å lage verdens beste nettleser. Han ledet selskapet i 15 år og solgte seg ut med en betydelig gevinst.

I 2013 startet von Tetzchner arbeidet med en ny nettleser, som heter Vivaldi. Vivaldi Techonologies samarbeider med datterselskaper i Island og USA om utvikling av nettleseren og tilknyttede tjenester. De to siste årene har Vivaldi Technologies tapt 73 millioner kroner, men von Tetzchner har ikke mistet troen på nettleseren.

Opera Software

  • Etablert i 1994 av Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy som en spin-off fra Telenors utviklingsavdeling.
  • Lager nettleser til blant annet datamaskiner, mobiltelefoner, nettbrett og spillkonsoller. Har i det siste også starter på mobilreklame og teknologi for videokomprimering.
  • Von Tetzchner ble presset ut av sjefsstolen i Opera i 2010. Sommeren 2012 brøt han fullstendig med selskapet, da han trakk seg som rådgiver.
Vis mer

– Jeg hadde ikke holdt på med dette om jeg ikke hadde troen på det. Det er jo alltid slik at selskaper har en utvikling hvor man først investerer og så kan det ta litt tid før man tjener penger, sier han på telefonen fra USA, der han nå holder til.

Vivaldi Technologies as, årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning 4,4 -%
Driftsresultat (ebit) -64,9 -11,6 -%
Resultat før skatt -63,5 -9,7 -%
Vivaldi Invest as, årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning -%
Driftsresultat (ebit) -0,6 -0,6 -%
Resultat før skatt 34,7 11,7 196,6 %

Tjener på investeringsselskapet

Da Vivaldi ble lansert, kalte von Tetzchner den for en «nerdebrowser», og nettleseren var et tydelig takk for sist til Opera – selskapet han selv etablerte i 1994 sammen med Geir Ivarsøy som en spin-off fra Telenors utviklingsavdeling.

– De fleste som lager nettlesere nå, vil lage noe som er enkelt og så å si usynlig for brukerne, fortalte han til DN tidligere.

Vivaldi er derimot myntet på teknisk avanserte brukere.

Vivaldi

  • Nettleser skapt av Jon von Tetzchner etter at han forlot Opera.
  • Skal være mer teknisk avansert enn andre nettlesere.
  • Vivaldi Technologies as går kraftig i minus på grunn av utviklingskostnader.
Vis mer

Utviklingen av nettleseren finansieres av investeringsselskapet hans, Vivaldi Invest, som gjør det langt bedre. Selskapet hadde i 2016 et årsresultat på 29 millioner kroner – 19 millioner mer enn året før. Vivaldi Invest har en egenkapital på over 500 millioner.

Snart en million

Teknologiselskapets underskudd skyldes utviklingskostnader for nettleseren. Det er helt vanlig at et selskap bruker litt tid på å få inntekter i startfasen, forteller von Tetzschner. Han håper Vivaldi Technologies snart går i pluss.

– Jo før vi går i pluss, desto bedre. Vi trenger mellom tre og fem millioner brukere, og har snart én million. Det er bare et spørsmål om å få det ut. Det er ok at vi går i minus i en periode, sier han.

Han er ikke i tvil om at det blir en suksess.

– Jeg har tro på Vivaldi basert på responsen. Vi lager et produkt som folk liker, og vi ser det på utviklingen. Det er ikke mer komplisert enn at det er noen utviklingskostnader på dette tidspunktet, sier han.

Eiendom på Island

Von Tetzchner sier at Vivaldi Invest har tjent penger blant annet ved å investere i eiendom på Island og nye gründerbedrifter. Han vil imidlertid ikke gå mer i detalj.

Selskapet har investert 45 millioner kroner i datterselskaper i 2016, og lånt 294 millioner kroner til foretak i samme konsern.

I selskapets årsregnskap står det at det har aksjer i Founders Fund I og II as, i tillegg til Wewanttoknow as, NRC Group asa og FO Private Equity 2013 & 2014 IS. Founders Fund er et investeringsfond i regi av Startuplab, hvor flere av Norges fremste gründere har gått sammen for å hjelpe frem nye selskaper. Aksjene har en balanseført verdi på ti millioner kroner i regnskapet.

I tillegg har selskapet investeringer i aksjer og obligasjoner for 133 millioner kroner.

– Jeg er fornøyd med hvordan det gikk for begge selskapene i 2016. Jeg er ikke noe bekymret for at Vivaldi Technologies taper penger, sier han.

Det er også to datterselskaper i Island og USA, men det er organisert slik at kostnaden tas i Norge.

I klinsj med Google

Von Tetzschner har tidligere anklaget Google for å sabotere den nye nettleseren. Selskapet har en egen nettleser, Chrome, som Vivaldi konkurrerer med. I et blogginnlegg på Vivaldis nettside skrev von Tetzchner at Google brukte andre nettjenester og sitt eget reklamenettverk Adwords til å stikke kjepper i hjulene på Vivaldi.

– Det er jo en form for sabotasje, sa von Tetzchner til DN da.

Det tok ikke lang tid før saken bedret seg.

– Problemstillingen var at de stengte muligheten for oss til å bruke deres reklamekanal. Så åpnet de den etterpå, og det kom ikke så mye svar fra Google om den saken. De ønsker nok å snakke minst mulig om det, sier han nå.

I den opprinnelige artikkelen sto det ved en feil at von Tetzchner hadde investert det San Francisco-basert investeringsfirma Founders Fund. Fondet deler navn med det norske Founders Fund, hvor von Tetzchner har investert.(Vilkår)

Vivaldi Invest Vivaldi Technologies Jon S. von Tetzchner Opera Software Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.