Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Lakegründer Ola Braanaas har brukt noe av overskuddet fra havbruk til å renoverte et gammelt hotell på en øy i Sogn og Fjordane. Foto: Nicklas Knudsen
Lakegründer Ola Braanaas har brukt noe av overskuddet fra havbruk til å renoverte et gammelt hotell på en øy i Sogn og Fjordane. Foto: Nicklas Knudsen les mer

Reiseliv

Laksemillionærens våte hotelldrøm

Da oppdretter Ola Braanaas (55) gikk trøtt, ga han seg selv ett år til å gjenbygge det gamle handelsstedet Skjerjehamn som turiststed. – Målet var å lage fest her ute i ingenting.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det lunefulle storhavet viser seg fra en harmonisk side. I Skjerjehamn ved innseilingen til Sognefjorden ligger sjøen blikk stille denne tidlige høstdagen.

Her har gründeren bak Firda Seafood, Ola Braanaas, brukt 45 laksemillioner siden overtagelsen i 2007. Hotellet og pakkhuset ute på bryggen var til nedfalls. 40 lastebillass med råttent treverk måtte kjøres bort før gjenoppbyggingen kunne starte.

– Jeg gjorde det av fri vilje, dum som jeg var, humrer Braanaas.

Kyststripen i Gulen i Sogn og Fjordane er hans lekegrind med 11 oppdrettsanlegg spredt mellom øyene.

Båten er bilen for laksegründer Ola Braanaas. Her løser han fortøyningen og kaster seg i båten ut til ett av anleggene i nærheten, mens det gamle hotellbygget ligger i bakgrunnen. Det er slett ikke alltid sjøen ligger blikk stille som denne tidlige høstdagen. Foto: Nicklas Knudsen

Båten er hans bil. Mellom øyene skyter han fart med sin gamle Viksund-båt som gir nærmere 30 knop. Braanaas peker i flere retninger utover havet.

– Det er her alt skjer. Jeg bruker båt, alltid.

Her har han slått seg ned på en liten øy, har pakkeriet på en annen øy og Skjerjehamn hotell på tredje.

Prosjektet var som skapt for ham. Han tok et friår for å få fart på prosjektet.

– Jeg var lei oppdrettsbyråkater og trengte et sabbatsår.

Etter knappe tre år var både pakkhuset med restaurant og konferanselokaler samt det gamle hotellet i sveitserstil fiks ferdig. Det var da den virkelig store utfordringen skulle starte; stabil drift.

Millionene har fortsatt å rulle etter ferdigstillingen.

– Har det kostet mer enn du trodde?

– Nei. Rehabiliteringen var det enkleste, å drive er verre. Jeg trodde hotellet ville gå med dundrende underskudd, og det holdt stikk.

På et tidspunkt var han nær ved å gi opp hele prosjektet. Så fikk han inn driverparet som har valgte å bosette seg i havgapet.

Han har ikke noe mot kryssubsidieringen mellom oppdrett og hotelldrift.

– Så lenge det går bra med fisken, klarer jeg å holde dette bra i live. I stedet kunne jeg dratt til Las Vegas og kjøpt sjetonger, men det gir meg mer å skape liv her.

Den en gang omstridte statuen av kong Olav laget av Knut Steen er blitt et landemerke i Skjerjehamn. Avdukningsfesten var så suksessfull at det endte med den årlige festivalen Utkant. Foto: Nicklas Knudsen

Og liv har det blitt. Første steg var å reise den omstridte kongestatuen av Knut Steen på utsiden av det gamle handelsstedet. Folkefesten er blitt fulgt opp av den årlige Utkantfestivalen midt ute blant holmene. I år fant 12.000 besøkende veien ut på øya der det til vanlig bor noen få hundre.

– Målet var å lage fest her ute i ingenting.

Ny æra med skipsanløp

Hurtigbåten fra Bergen legger snuten til flytebrygga. Skjerjehamns storhetstid var bygget på fisk og som trafikknutepunkt for fjordabåter. Etter at Braanaas overtok er Skjerjehamn tilbake som stoppested.

Ofte kommer gjestene sjøveien, selv om øya er landfast med broforbindelse.

Nå forsøker driveren å bygge opp stedet gjennom en kombinasjon av turisme og et forsøk på å vinne en posisjon i kurs- og konferansemarkedet. Denne dagen er et advokathus fra Bergen ventet inn.

– For oss er konferansemarkedet veldig viktig. Det gir oss overnattinger over flere netter, sier norsk-tyrkiske Nihat Kirca, som har slått seg ned i øyriket sammen med kone og barn.

Daglig leder Nihat Kirca bor på Skjerjehamn med kona Nina og barna. – Det er en livsstil å jobbe her, sier han. Foto: Nicklas Knudsen

Som daglig leder har han det utrolig intenst om sommeren og stille om vinteren.

– Vi bor her med like stor glede om vinteren som om sommeren, sier kona, Nina Kirca, som forlot Bergen til fordel for Gulen.

Niesen til Braanaas, Vilde Braanaas, har også flyttet ut på øyene. Sammen med samboeren Jouni Kuuva jobber hun nå på prosjektbasis med et nytt visningskonsept for havbruk og med å utnytte båtstoppet og bygge skuldersesongen i samarbeid med hurtigbåtrederiet Norled.

Vilde Braanaas og samboeren Jouni Kuuva, begge med designbakgrunn, har fått prosjektansvar med å videreutvikle Skjerjehamn som båtstoppested og reisemål. Foto: Nicklas Knudsen

– Dette er et annerledes konferansested med få rom og ingen tv på rommet, sier Vilde Braanaas.

Lakseeventyret

Når grupper sjekker inn er det ikke uvanlig at Ola Braanaas selv blir en del av programmet. Da tar han gründerhistorien om hvordan han bygget milliardbutikk på laks og ørret i kystkommunen med 2400 innbyggere.

Det startet med et akvarium på gutterommet. I fjor fikk konsernet et overskudd på over 300 millioner.

– Det handler om å brenne for og å være lidenskapelig opptatt av det man begynner med. For meg var det fisk.

Ut fra pakkeriet på Byrknesøy, sender konsernet 26.000 tonn laks ut i verden til en eksportverdi på nærmere 1,6 milliarder kroner.

Braanaas har i likhet med resten av bransjen de siste årene flytt på høye laksepriser.

– Jeg var veldig heldig og ble født i en tid da lakseeventyret begynte. Det var flaks.

Dro aldri hjem fra ferie

Han har tidligere stått på stortingslisten til Høyre, men var i ungdomstiden erklært kommunist. Nå er han lei av å bli konfrontert av fortiden som kommunist.

– En skjønte etter hvert at kulturrevolusjonen i Kina ikke var særlig positiv. Det måtte jeg ta innover meg.

Han kaller utviklingen en naturlig modningsprosess.

– Det er naturlig å bli mer konservativ og ikke så rebelsk.

På Svinøyna, midt mellom pakkeriet og hotellet, har han slått seg til ro på sin egen øy med badstue i sjøkanten og beitende villsauer langs de forblåste svabergene.

– Her er det bare samboeren Inga, hunden, sauene og meg.

På starten av 2000-tallet ferierte han her, men da sommeren var over valgte han å bli værende.

Skjerjehamn var lenge et knutepunkt for båtene langs kysten og inn Sognefjorden. Hotellet har beholdt mange av de gamle møblene fra storhetstiden. Foto: Nicklas Knudsen

Her kan han dyrke interessen for fisk og gamle hus.

– Jeg har aldri bodd i et nytt hus. Jeg er ingen minimalist. Downlights synes jeg er kjedelig.(Vilkår)

Reiseliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.