Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Harald Andersen, direktør i Virke. Han venter at Stortinget nå fjerner 350-kronersgrensen. Foto: Cicilie Andersen
Harald Andersen, direktør i Virke. Han venter at Stortinget nå fjerner 350-kronersgrensen. Foto: Cicilie Andersen les mer

Handel

Virke forventer at 350-kronersgrensen fjernes

Etter valget er det et større antall på Stortinget som vil fjerne 350-kronersgrensen, og Virke venter at det skjer. Da vil man ikke lenger kunne handle momsfritt på utenlandske nettbutikker.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det var kanskje flere som hørte statsministeren si at netthandelen mot norske aktører vokser raskere enn mot utlandet, da hun i partilederdebatten i Arendal ble utfordret på urimeligheten i at varekjøp under 350 kroner på nett fra utlandet er fritatt for moms, sier Virke-direktør Harald Andersen fra scenen på Handelskonferansen 2017.

– Beklager å si det, statsminister, men her er du feilinformert, legger han til.

Netthandelen mot utlandet har vokst med 225 prosent fra 2011 til 2016, nesten tre ganger så mye som veksten i norske nettbutikker, opplyser Andersen.

Han klandrer blant annet den tollfrie grensen på privatimport på 350 kroner. Den er en av tingene som skaper mest vekst for utenlandske nettbutikker, sier han.

«Sterk driver»

– Grensen er en sterk driver for at det går mer penger til utenlandske butikker. Vi ser at en stor andel av kjøpene er nettopp under grensen på 350 kroner, sier han, og legger til at det også er en generell trend.

Nå regner Virke med at grensen blir fjernet.

– Vi registrerer at det er flertall på Stortinget for å avvikle denne særnorske grensen. Det regner vi med at Stortingets flertall sørger for. Det vil bety mye både i arbeidsplasser og skatteinntekter, sier han.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne vil alle fjerne grensen. SV har ikke foreslått endringer i grensen, men er åpen for å diskutere forslag. Partiet mener at det har skjedd store endringer siden grensen ble innført, men at en endring ikke burde gjøre det vanskeligere å handle for småbeløp på nett.

Virke tror ikke et flertall vil motsette seg et forslag om å fjerne grensen.

Om grensen blir fjernet, vil det ikke lenger være mulig å handle momsfritt i nettbutikker fra utlandet, selv om man kjøper for under 350 kroner.

I valget styrket blant annet Senterpartiet seg kraftig. Leder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere gått hardt ut mot tollgrensen og lovet å avskaffe den ved valgseier.

– Dette er et helt latterlig system som straffer dem som etablerer netthandel og skaffer jobber her i landet. Med dagens moms- og tollfritak er vi med på en direkte subsidiering av netthandelbedrifter i utlandet. Det taper bare Norge på, har Vedum uttalt til Aftenposten.

Økte grensen

I 2014 økte regjeringen til Erna Solberg den tollfrie grensen for privatimport fra 200 til 350 kroner. En rekke politiske partier er kritiske til ordningen, inkludert Ap, Sp og KrF. Partiene mener at grensen gagner utenlandske nettbutikker og gjør det vanskeligere for norske.

– Norsk varehandel holder på å bli en bransje som er utsatt for konkurranse fra utlandet på lik linje med industri og reiseliv, sier Andersen.

En prognose fra Virke tilsier at 150 milliarder vil bli brukt på utenlandske varer i 2030, altså to av ti kroner som blir brukt på varer det året.

– Det er en betydelig risiko for at en stor del av verdiskapingen knyttet til din og min handel av varer noen år frem i tid vil havne utenfor Norges grenser. Det er derfor viktig at politikerne bidrar med rammebetingelser som gjør det mest mulig attraktivt å lokalisere varehandelsvirksomhet til Norge, sier Andersen fra scenen, og understreker at Virkes viktigste oppgave derfor er å sikre at norske politikere forstår det.(Vilkår)

Virke Toll Harald Andersen Trygve Slagsvold Vedum Senterpartiet Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.