- 1 – Dette er regjeringens domene
- 2 Statens inntekter fra bilsalget er halvert på ti år- og det skyldes ikke elbiler
- 3 Ukjent investor lånte XXL-aksjer av John Fredriksen – tjente en formue
- 4 Per Valebrokk slutter som sjefredaktør i E24 – går til Petter Stordalens pr-byrå
- 5 Ann-Beth Freuchen er eneste kvinne i Orkla-ledelsen. Hun har følgende råd til kvinner som vil bli sjefer
- 6 Kunstekspert om Pushwagner: Myte at verdien stiger når kunstneren går bort
- 7 Så trygg er Norges mest solgte bil
- 8 Her er BMWs neste elbil
- 9 De rikeste i Norge har fått hundre ganger mer i skattekutt
- 10 Statoil har fått skattevarsel på nær fire milliarder
Moods of Norway har de siste årene slitt med dårlig lønnsomhet.
Onsdag stoppet den lokale Sparebanken Sogn og Fjordane all kreditt til selskapet. Det sendte selskapet i skifteretten.
– Styret har arbeidet med å sikre fortsatt drift i Moods of Norway, blant annet gjennom tilførsel av ny kapital. Styret har ikke lykkes i dette arbeidet og så dessverre nå ingen annen utvei enn å begjære selskapene konkurs, sier styreleder Jan Egil Flo i Moods of Norway.
«Ufattelig trist»
Selskapet har slitt med lønnsomheten de siste årene, og fikk et underskudd på 30 millioner kroner etter fjoråret. Ifølge Flo viste regnskapet per august i år fortsatt en negativ utvikling.
Moods-gründer og designer Simen Staalnacke er knust over å måtte konstatere at kleskjeden med utgangspunkt i Stryn ikke får fortsette.
– Det er bare helt ufattelig trist at eventyret vi startet for 14 år siden er over. Jeg skulle ønske det fikk en lykkelig slutt, sier han.
Staalnacke satt sammen med de ansatte i kleskjeden onsdag ettermiddag, mens styreleder Flo satt i møte med bostyreren.
Dyr utenlandssatsing
Det er selskapets utenlandssatsing som er hovedårsaken til konkursen. Moods of Norway åpnet butikker i blant annet Los Angeles, og hadde ambisjon om å åpne 20 butikker over hele USA. Det kostet dem dyrt. I tillegg til pressede marginer, rammet svakere kronekurs selskapet, som har det meste av sine varekostnader i dollar, hardt.
Moods of Norway
- Norsk klesmerke basert i Stryn basert klesmerke etablert i 2003 av Simen Staalnacke, Peder Børresen, Jan Egil Flo og Stefan Dahlqvist. Grunnleggerne er fortsatt blant de største aksjonærene, sammen med klesfamilien Varner.
- Selskapet ble kåret til vinner i Sogn og Fjordane i DNs gasellekåring, som honorerer Norges raskest voksende bedrifter. Siden stilnet den magiske stemningen rundt de rutete blazerne, og Moods var i fjor en av de største taperne i den norske klesbransjen.
- Selskapet solgte klær og tilbehør for 252 millioner kroner i fjor, og tapte 30 millioner kroner før skatt. De siste par årene har inntektene blitt redusert, og Moods har gått i minus.
- Moods hadde ved konkursen 18 egne butikker i Stryn, Bergen, Oslo og andre norske byer, men klærne var også til salgs i butikker i Strömstad i Sverige, og Washington, D.C., Florida og Los Angeles i USA. De internasjonale selskapene driver foreløpig videre.
- Selskapet har rundt 100 medarbeidere i Stryn, Oslo og ellers i Norge
– Vi hadde en veldig ambisiøs utenlandssatsing. Drømmen har jo vært å starte et internasjonalt motemerke fra Norge, bringe norsk mote ut i verden. Det har kostet. Man kan si at vi skulle spart de pengene vi har brukt internasjonalt. Men mote er ikke eksakt vitenskap. Vi hadde veldig tro på dette. Og den som intet våger, intet vinner, sier Staalnacke.
Staalnacke skylder likevel ikke bare på sterkere dollar.
– Den andre delen er at det omstillingen vi startet for noen år siden for å få øke lønnsomhet ikke har gitt den effekten vi ønsket, sier Staalnacke.
Varner-gruppen tapte stort
Klesgruppen Varner kjøpte seg opp til en eierandel på 25 prosent i Moods of Norway i september i fjor. Det har ikke vært en økonomisk suksess for selskapet. Ifølge årsrapporten til Varner er Moods of Norway-andelen skrevet ned med 85 prosent.
Senest i sommer uttalte Varner-sjefen at de hadde tro på kleskjeden.
– Moods of Norway er inne i en spennende utvikling og snuoperasjon, og vi har fortsatt tro på selskapet og konseptet fremover. Ut fra et forsiktighetsprinsipp i våre regnskaper, så valgte vi likevel å gjøre en nedskriving, basert på Moods' økonomiske situasjon ved årsskiftet, sa Marius Varner til DN da årsrapporten fra selskapet kom i sommer.
Varner vil ikke kommentere konkursen i Moods of Norway onsdag.
Moods-ansatte fikk beskjed i dag
De 100 medarbeiderne på Moods of Norway’s kontorer i Stryn og Oslo, og i 18 Moods-butikker over hele landet, ble informert om konkursen i dag. Det er nå opp til bostyrer hva som skjer med videre drift av selskapene og butikkene.
Konkursen omfatter Moods of Norway as og Moods Wholesale as. Driften i selskapene Brandstad, Moods Sverige og Moods USA fortsetter som normalt.
To av selskapets butikker i Oslo sentrum var fortsatt åpne onsdag ettermiddag. De ansatte har fått beskjed fra ledelsen om å ikke uttale seg til pressen.
- Det er en trist dag, sier en av dem.
- Vi håper det ordner seg, sier en annen.
Ingen av dem vil svare på om de skal på jobb igjen i butikkene torsdag.
Banken sa nei
Administrerende direktør Trond Teigene i Sparebanken Sogn og Fjordane bekrefter at de som hovedbankforbindelse sa nei til å finansiere driften videre.
– Hvorfor har banken satt ned foten?
– Jeg kan ikke gå i detalj om kundeforholdet. Men det er ingen tvil om at selskapet har forsøkt å lykkes med en krevende omstilling og det kom dessverre ikke i mål. Det er veldig synd, for Moods of Norway har vært et lokalt eventyr i over ti år. Dessverre har det slitt med finansielle utfordringer siste to-tre årene.
– Hvor omfattende var samtalene for å få inn frisk egenkapital?
– Selskapet har selv sagt at det var et viktig tema i den siste perioden. Detaljer om hvilke krav banken har stilt, kan jeg ikke gå inn på.
– Er dere positiv til at andre eiere kan gå inn og drive Moods of Norway videre?
– Nå har selskapet meldt oppbud, og så får vi se hva som skjer med selskapet. Det er ikke opp til oss å vurdere.
– Hvor store tap må banken ta?
– Det vil avhenge av hva som kommer ut av konkursprosessen, sier Teigene.
I siste årsrapport til Moods of Norway fremgår det at selskapet har stilt garanti til Sparebanken Sogn og Fjordane for nær 18 millioner kroner. Det var ved nyttår stilt garanti for syv millioner kroner i varelager, ti millioner kroner i aksjer og 800.000 kroner i kundefordringer.
Gjelden i Moods of Norway og Moods Wholesale er på rundt 112 millioner kroner ved konkursen.(Vilkår)
- Moods of Norway viktig for hele bransjen
Leder for design og merkevare i Abelia, Gisle Mariani Mardal tror det ble vanskelig for Moods of Norway å følge opp suksessen de hadde med norske kjennetegn og sterke farger i kolleksjonene sine.
– Moods of Norway traff rett i tiden med den kolleksjonen. De ble så populære og så kjente at det nok var vanskelig å ta det videre. Designet var spesielt, og kanskje ikke et design som har lang levetid. Den nye kolleksjonen er mer generisk, og da konkurrerer du i et knalltøft marked, sier han.
Mardal mener Moods of Norway har gjort mye for norsk moteindustri, og synes det er veldig trist at det ikke gikk.
– De har vist at det er mulig å tjene penger på norsk mote. De har vært et fyrtårn i norsk moteindustri. Jeg håper gründerne fortsetter innen norsk motebransje, sier Mardal.