Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Bitcoin er elsket og hatet, og spådd både verdensherredømme og full kollaps. Nå skal den sannsynligvis splittes igjen. Foto: Vyacheslav Prokofyev/Getty Images/NTB Scanpix
Bitcoin er elsket og hatet, og spådd både verdensherredømme og full kollaps. Nå skal den sannsynligvis splittes igjen. Foto: Vyacheslav Prokofyev/Getty Images/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Splitten som sendte bitcoin til himmels skjer trolig igjen i november

Kryptovalutaen bitcoin blir sannsynligvis splittet i november. Sist gang det skjedde, steg verdien på en bitcoin fra 2.735 dollar til 4.950 dollar på én måned.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg kaller det en av menneskehetens største oppfinnelser. Større enn internett. Blockchainteknologien kan implementeres overalt der vi kan ta bort alle mellomledd, sier leder for Norges bitcoin- og blockchainforening, Stephan Nilsson.

Blockchain (se faktaboks) er den underliggende teknologien bak bitcoin. Den digitale valutaen er elsket og hatet, og spådd både verdensherredømme og full kollaps.

Etter all sannsynlighet kommer bitcoin til å splittes enda en gang i november og skape en tredje versjon av verdens største digitale valuta. Da bitcoin ble splittet for første gang i starten av august i år steg verdien på en bitcoin fra 2.735 dollar til 4.950 dollar på én måned.

Vil det samme skje igjen? Neppe, tror Nilsson.

– Det vil gå litt ned og så går den opp igjen, sier han.

Årsaken er at det vil være et ganske lite marked for den nye versjonen. Men Nilsson er ikke i tvil om bitcoins fremtid.

– På lang sikt kommer prisen til å gå opp. Det er jeg helt overbevist om, sier han.

Skapte bitcoin og forsvant

Teknologien bak bitcoin ble utviklet for nær ti år siden av en ukjent person eller en gruppe som kaller seg Satoshi Nakamoto. «Nakamoto» overlot videreutviklingen av teknologien til bitcoin-miljøet og forsvant i desember 2010. Hele teknologien er basert på et dokument publisert av Nakamoto i 2008.

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

Det siste året har interessen for digitale valutaer virkelig eskalert. Den samlede markedsverdien til alle kryptovalutaer i omløp er nå 125 milliarder dollar. Bitcoin utgjør nær halvparten.

Den økende interessen har skapt store kapasitetsutfordringer. Bitcoin-miljøet har lenge vært uenige om hvordan de skal kunne håndtere flere transaksjoner, men i sommer ble partene enige om en løsning kalt «SegWit2x» eller «New York-avtalen». Det er en komplisert programmeringskode som innebærer to oppgraderinger av bitcoin.

Slik henger det sammen

Kort fortalt:

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer
 • Hver «block» i en bitcoin har en makskapasitet på én megabyte, som betyr at man kan lagre mellom 1.000 og 1.200 transaksjoner per block. I første fase av oppgraderingen endret man hvordan transaksjoner og signaturer lagres i blokkjeden for å få til flere transaksjoner. En liten gruppe såkalte «miners» i Kina var uenige i måten å oppgradere på og tilbød derfor et alternativ der transaksjonsmengden økes gjennom å øke makskapasiteten til åtte megabyte per block. Alternativet ble bitcoin Cash og bitcoin var dermed splittet.
 • I slutten av november skal fase to av oppgraderingen implementeres. Denne delen innebærer en dobling av størrelsen på blokkene fra en megabyte til to, derav navnet 2x. Flere utviklere av teknologien er kritiske til denne delen av oppgraderingen og derfor er det ventet at bitcoin vil splittes igjen. Vi kommer da til å få se en tredje versjon, «bitcoin Segwit2x».

Wang Chun, medeier og sjef i F2Pool, et av verdens største «mining pools» (grupper av utviklere som skaper bitcoins, red.anm.), sier til Bloomberg at han er 100 prosent sikker på at splitten kommer til å skje.

Det er også Stephan Nilsson.

– Det kommer til å bli en splittelse. Det er mange som synes doblingen av blockchainen er unødvendig, sier han.

«Verre enn tulipankrakket»

Siden bitcoin traff sin topp i starten av september like under 5.000 dollar har kursen falt gradvis. Kort tid etter bitcoins all-time-high innførte den kinesiske sentralbanken nye restriksjoner på digitale mynteemisjoner, såkalte ICO (initial coin offerings). Sentralbanken mener at 90 prosent av mynteemisjonene som har vært gjennomført i Kina er ren svindel.

Bitcoin-kursen fikk skikkelig juling da JPMorgan Chase-sjef Jamie Dimon i midten av september kalte den digitale valutaen en svindel i et intervju med CNBC.

– Det er bare ikke en ekte greie. Det vil bli stengt etter hvert, sa Dimon, og kalte psykologien rundt bitcoin verre enn tulipanmanien på startet av 1600-tallet.

Stephan Nilsson sier at det er mange mennesker som spekulerer i prisen og som er veldig følsomme for den slags nyheter og andre rykter som gjør at kursen stiger og faller i store vendinger. Fredag ettermiddag er verdien på én bitcoin 3600 dollar.

– Det vi må tenke på er at dette har en underliggende distribuerbar teknologi som kommer til å forandre verden uansett prisen, sier Nilsson.(Vilkår)

Blockchain Stephan Nilsson Jamie Dimon Satoshi Nakamoto Bitcoin Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.