Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Hun er en av våre dyktigste politikere. Hvis hun ønsker det, får hun en sentral rolle også fremover, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre om Marianne Marthinsen til NRK i helgen. Foto: Mikaela Berg
– Hun er en av våre dyktigste politikere. Hvis hun ønsker det, får hun en sentral rolle også fremover, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre om Marianne Marthinsen til NRK i helgen. Foto: Mikaela Berg les mer

Arbeiderpartiet

Legger kabal for å unngå ny kjønnskrangel

Slik håper Ap å unngå tilløp til ny kjønnskrangel dersom Espen Barth Eide overtar utenrikskomiteen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Som det største opposisjonspartiet på Stortinget har Arbeiderpartiet en uskreven rett til å lede den viktige utenriks- og forsvarskomiteen. Tidligere utenriksminister, forsvarsminister og nyvalgt stortingsrepresentant Espen Barth Eide nevnes av mange som svært aktuell til jobben.

Men samtidig skal Anniken Huitfeldt ifølge flere medier ha gitt beskjed om at hun ønsker å fortsette som leder av utenriks- og forsvarskomiteen.

Anniken Huitfeldt kan bli neste leder i helse- og omsorgskomiteen. Foto: Klaudia Lech Foto: Klaudia Lech

Partiledelsen og valgkomiteen må i så fall finne en annen sentral posisjon for Huitfeldt i det nye Stortinget.

Sentral posisjon

Huitfeldt nevnes nå av mange i Ap som kandidat til å lede helse- og omsorgskomiteen. Det vil være en såpass fremskutt posisjon at det kan demme opp for eventuelle nye runder med støy på linje med utbruddene i sosiale medier da nestleder Trond Giske ble satt inn som finanspolitisk talsperson, selv om Marianne Marthinsen ønsket å fortsette.

I kraft av å lede Aps kvinnenettverk, og som tidligere kulturminister, barne- og likestillingsminister og arbeidsminister, står Huitfeldt langt fremme i køen når Arbeiderpartiet skal bekle ledervervet i tre av de to tolv fagkomiteene på Stortinget.

Hverken Huitfeldt eller Eide har ønsket å kommentere saken, men viser til partiets valgkomité. Den vil, etter det NTB får opplyst, legge frem sin innstilling tirsdag til uken.

Marthinsen-ønske

NTB er også kjent med at Marianne Marthinsen er ønsket som fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen, som ansees å bli en av de viktigere for Ap den kommende stortingsperioden.

Venstre ønsker sterkt å lede denne komiteen, men det blir neppe endelig avklart før de parlamentariske lederne møtes for å fordele komiteene mandag.

Marthinsen skal ha blitt så skuffet over ikke å få fortsette som finanspolitisk talsperson at hun skal ha gitt uttrykk for at hun ikke ønsker seg noen fremtredende rolle på Stortinget de neste fire årene. Flere i Ap gir nå uttrykk for håp om at hun likevel lar seg overtale når skuffelsen legger seg.

– Hun er en av våre dyktigste politikere. Hvis hun ønsker det, får hun en sentral rolle også fremover, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK i helgen.

Kontrollkomiteen

I henhold til sedvane på Stortinget vil Ap i utgangspunktet kunne kreve å få lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men når Ap bare skal ha tre komitéledere i det nye Stortinget, mot fire i det forrige, antydes det at partiet kan tenkes å forsøke å få komitélederen i en av de andre fagkomiteene i stedet, muligens transportkomiteen eller justiskomiteen.

Det forutsetter i så fall at et av de andre opposisjonspartiene ønsker å bekle ledervervet i den fremtredende, men til tider arbeidskrevende kontroll- og konstitusjonskomiteen, som for øvrig er den eneste på Stortinget der opposisjonen er i flertall.

I komitékabalen som skal legges for fire nye år, er normalen at posisjonen leder finanskomiteen. I forrige periode var det KrFs Hans Olav Syversen som hadde den jobben. Han ble ikke gjenvalgt, og det ventes at Høyre nå vil gjøre krav på komitélederen i finanskomiteen.

Det forventes også at Høyre vil insistere på å få lederen i arbeids- og sosialkomiteen. Dermed ligger det ikke an til at hverken nestleder Giske eller nestleder Hadia Tajik blir komitéledere. Dersom Høyre får lederen i arbeids- og sosialkomiteen, gjenstår det i så fall en komitéleder for det største regjeringspartiet.

(©NTB)(Vilkår)

Stortinget Espen Barth Eide Trond Giske Anniken Huitfeldt Marianne Marthinsen Arbeiderpartiet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.