Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Måtte bli enige før klokken 17 for å unngå konkurs

Norske Skog utsetter fristen for komme til enighet om rekapitaliseringen i selskapet. Her er styreleder Christen Sveaas etter å ha presentert styrets redningsplan 18. september Foto: Mikaela Berg
Norske Skog utsetter fristen for komme til enighet om rekapitaliseringen i selskapet. Her er styreleder Christen Sveaas etter å ha presentert styrets redningsplan 18. september Foto: Mikaela Berg les mer

Industri

Norske Skog utsetter fristen

Kreditorene i Norske Skog er fortsatt ikke enige om en redningsplan. Fristen for å unngå konkurs gikk egentlig ut fredag ettermiddag, men blir nå utsatt med fire dager.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For å unngå konkurs måtte et tilstrekkelig flertall av kreditorene i Norske Skog godta styrets redningsplan innen klokken 17 fredag. I en børsmelding fredag ettermiddag blir imidlertid fristen utsatt til tirsdag 3 oktober klokken 17.

Ifølge børsmeldingen vil Norske Skog bruke tiden frem til kommende tirsdag til å fortsette samtalene med de ulike kreditorgrupperingene og aksjonærene. Målet er ifølge selskapet å komme frem til en gjensidig enighet om en rekapitaliseringsplan for Norske Skog.

Norske Skog i krise

 • Etablert: 1962
 • Virksomhet: Produserer avis- og magasinpapirer.
 • Antall ansatte: 2500, hvorav 940 i Norge.
 • Administrerende direktør: Lars Sperre (41).
 • Styreleder: Christen Sveaas (61).
 • Aktuell: I krise etter store oppkjøp ved tusenårsskiftet.
 • Netto rentebærende gjeld: Drøyt syv milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.
 • Børsverdi: Rundt 60 millioner kroner.
 • Hovedaksjonærer: Kistefos (12,8 prosent), Bertel O. Steens Ses as (4,3 prosent) og Astrup Fearnley (tre prosent).
Vis mer

– Rekapitaliseringsprosessen er utfordrende, som vi visste at den ville bli, men vi ønsker å tillate mer tid til å fullføre diskusjonene med kreditorer og aksjonærer, sier styreleder Christen Sveaas i børsmeldingen.

– Vi tror at utsettelsen av fristen vil øke mulighetene for en løsning, legger Sveaas til.

Han legger vekt på at de siste dagenes utspill fra de ulike kreditorgruppene viser at det er interesse for å komme frem til en plan alle kan godta.

Bredt ønske om enighet

De usikrede obligasjonseierne, den såkalte juniorgruppen, lanserte onsdag sin egen redningsplan. Torsdag ettermiddag ble dette forslaget fallitterklært av seniorgruppen, altså eierne av obligasjonslån med pantesikkerhet.

– Forslaget har etter vårt syn ingen sjanse for å oppnå den nødvendige støtten på tvers av kreditorklassene, skrev seniorgruppen i sin uttalelse.

I samme uttalelse avslører imidlertid seniorgruppen at den er på gli, og har tilbudt juniorene en sukret versjon av styrets redningsplan. Det nye forslaget fra seniorene øker juniorenes utbytte fra rekapitaliseringen med 50 prosent, fra seks til ni prosent.

Les mer om de ulike redningsplanene her

En representant for juniorgruppen som DN snakket med torsdag slår også fast at juniorgruppens hovedmål er å komme frem til en gjensidig enighet som muliggjør videre drift av Norske Skog.

– De usikrede obligasjonseierne ønsker å ha en konstruktiv dialog med Norske Skog, aksjonærene og de øvrige kreditorene, sa talspersonen til DN.

Åpnet for utsettelse

Fredag morgen sa Norske Skogs største aksjonær og styreleder, Christen Sveaas, at styret jobber med å bli enige med alle kreditorgruppene om en omforent løsning.

– Alle ønsker en konsensusløsning, men man har klart forskjellige ståsted og utgangspunkt, sa Sveaas til DN.

– Hvem har vist størst forhandlingsvilje?

– Alle viser forhandlingsvilje, men det er ikke dermed sagt at det blir en løsning, sa Sveaas.

Kan dagens frist bli flyttet?

– Det er det for tidlig å si noe om, sa Sveaas fredag morgen.

Dermed slo den profilerte investoren og styrelederen for første gang fast at fredagens frist ikke var absolutt. Senere samme dag ble altså fristen flyttet til tirsdag 3. oktober.

7 fabrikker og 2500 ansatte

I børsmeldingen som ble publisert etter børsslutt fredag ettermiddag sier Christen Sveaas at styret mener at alle andre alternativer til en gjensidig enighet vil være mindre gunstig for selskapet, aksjonærer og kreditorer.

– Norske Skog har syv lønnsomme forretningsenheter som vil fortsette i normal drift uansett utfallet av forhandlingsprosessen, sier Sveaas i børsmeldingen.

Det jobber omtrent 2.500 ansatte i Norske Skog, hvorav rundt 940 i Norge. På forhånd hadde Sveaas, styret og de sikrede obligasjonseierne truet med at konkurs ville være eneste mulighet dersom styrets redningsplan ikke fikk tilstrekkelig støtte innen klokken 17 fredag. (Vilkår)

Norske Skog Christen Sveaas Kistefos Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.