Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Professor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole er kritisk til styrets redningsplan i Norske Skog og mener juniorgruppens forslag virker langt mer rimelig. Foto: Eivind Senneset
Professor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole er kritisk til styrets redningsplan i Norske Skog og mener juniorgruppens forslag virker langt mer rimelig. Foto: Eivind Senneset les mer

Industri

Professor om Norske Skog-styrets forslag: – En dårlig løsning

De usikrede långiverne i Norske Skog må prioriteres foran aksjonærene, sier NHH-professor Karin Thorburn. Hun reagerer på styrets ultimatum.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Rett før fristen om å godta Norske Skog-styrets redningsforslag gikk ut fredag klokken 17, kom meldingen fra selskapet om at denne er forlenget til tirsdag 3.oktober klokken 17. Dersom tilstrekkelig støtte ikke blir oppnådd går det trolig mot konkurs i det kriserammede papirkonsernet.

Norske Skog i krise

 • Etablert: 1962
 • Virksomhet: Produserer avis- og magasinpapirer.
 • Antall ansatte: 2500, hvorav 940 i Norge.
 • Administrerende direktør: Lars Sperre (41).
 • Styreleder: Christen Sveaas (61).
 • Aktuell: I krise etter store oppkjøp ved tusenårsskiftet.
 • Netto rentebærende gjeld: Drøyt syv milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.
 • Børsverdi: Rundt 60 millioner kroner.
 • Hovedaksjonærer: Kistefos (12,8 prosent), Bertel O. Steens Ses as (4,3 prosent) og Astrup Fearnley (tre prosent).
Vis mer

Uansett utfall reagerer finansprofessor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole reagerer på ett viktig punkt i Norske Skog-styrets forslag til å redde selskapet fra konkurs.

– Hovedregelen er at de usikrede obligasjonseierne skal prioriteres foran aksjonærene ved fordeling i en restrukturering. Det har man ikke gjort her, og det er en dårlig løsning, sier hun.

Thorburn har fulgt dramaet fra sidelinjen og tror ikke det kommer en løsning på bordet før alle partene er hørt på en eller annen måte.

– Jeg tror det fort kan bli nye forhandlinger om det ikke kommer et helt nytt forslag på bordet som gir de usikrede obligasjonseierne mer, sier hun.

Støtter de usikrede

Norske Skog-styret må få støtte fra 75 prosent av obligasjonseierne i hvert eneste lån, samt fra to tredjedeler av aksjonærene, for å få gjennomslag for sin redningsplan. Tirsdag denne uken ble det kjent at 65 prosent av de sikrede obligasjonseierne allerede støttet forslaget. Dette er ikke nok til å sikre nødvendig støtte, og det har vært knyttet enda større usikkerhet til om tilstrekkelig støtte vil bli oppnådd blant de usikrede obligasjonseierne.

Onsdag varslet en gruppe usikrede kreditorer, den såkalte juniorgruppen, at de ikke vil støtte styrets forslag. Gruppen lanserte samtidig sin egen redningsplan som ville gi et bedre utbytte for de usikrede kreditorene.

Thorburn mener de usikrede kreditorene har god grunn til å kreve mer.

– Jeg synes deres forslag virker langt mer rimelig. Alternativet er at denne gruppen blir skviset ut og det er ingen god måte å behandle obligasjonseiere på. Det vil skremme mange andre aktører i markedet som forventer å bli prioritert foran aksjonærene og kan skade Norge, sier Thorburn.

Håpet på løsning alle kan støtte

DN ba fredag ettermiddag Norske Skogs største aksjonær og styreleder Christen Sveaas om å kommentere Thorburns uttalelser. Sveaas var opptatt med innspurten i de krevende forhandlingene og svarte ikke på henvendelsen.

– Vi arbeider med å bli enige med alle kreditorgruppene om en omforent løsning. Alle ønsker en konsensusløsning, men man har klart forskjellige ståsted og utgangspunkt, sa Sveaas til DN fredag morgen.

Hvem har vist størst forhandlingsvilje?

– Alle viser forhandlingsvilje, men det er ikke dermed sagt at det blir en løsning, sa Sveaas til DN.

«Dårlig konkurslov»

Norske Skog risikerer konkurs om ikke partene blir enige innen fristen eller blir enige om å forhandle videre på overtid. Det spesielle i saken er at milliardgjeld kan felle selskapet, mens alle parter ser ut til å være enige om at selve driften er lønnsom.

Norge har en uvanlig måte å håndtere en slik konkurs på, sammenlignet med naboland som Sverige og Danmark.

– I Sverige ville loven sørget for å beskytte virksomheten innen ett år ved en konkurs, og det samme er tilfelle under Chapter 11-lovgivning i USA. I Norge har man ikke gode regler for å sikre at driften videreføres. Norge har en dårlig konkurslov, sier Thorburn.

Kan gå til sak

DN snakket torsdag ettermiddag med en talsperson for de usikrede obligasjonseierne i Norske Skog. Personen, som representerer et internasjonalt investeringsselskap, uttalte til DN at juniorgruppen mener de sikrede obligasjonseieren er for selvsikre i sitt pant i fabrikkene til Norske Skog og at det ikke vil være en enkel prosess for seniorgruppen å utøve sitt pant.

– Det er ikke så lett som det kan virke som for de sikrede obligasjonseierne å utøve pantet, og hvis de vil gjøre det må de gjøre det i samsvar med en tungt forhandlet avtale som også beskytter de usikrede kreditorene, sa talspersonen til DN.

Karin Thorburn ved NHH mener de usikrede obligasjonseierne har en god sak om Norske Skog skulle gå konkurs, og de sikrede obligasjonseierne overtar alle verdiene i Norske Skog.

– De har et krav som skal komme foran egenkapitalen i selskapet, og det er vanskelig å se hvordan man kan tvinge frem en løsning uten deres støtte. Ved en konkurs finnes det risiko att driften blir forstyrret og det minker verdiene også for de sikrede obligasjonseierne. Jeg tror det er mest naturlig at partene forhandler videre, sier Thorburn.(Vilkår)

Norske Skog Karin Thorburn Norges Handelshøyskole Kistefos Christen Sveaas Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.