Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den 29 år gamle vietnamesiske kvinnen Doan Thi Huong håpet å bli tv-stjerne med «skjult kamera». Nå står hun tiltalt for å ha drept halvbroren til Nord-Koreas leder med nervegassen VX sammen med 25-åringen Siti Aisyah fra Indonesia. Foto: Daniel Chan/AP/NTB Scanpix
Den 29 år gamle vietnamesiske kvinnen Doan Thi Huong håpet å bli tv-stjerne med «skjult kamera». Nå står hun tiltalt for å ha drept halvbroren til Nord-Koreas leder med nervegassen VX sammen med 25-åringen Siti Aisyah fra Indonesia. Foto: Daniel Chan/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Risikerer dødsstraff for «skjult kamera»

To unge kvinner fra Indonesia og Vietnam sier de trodde de skulle bli tv-stjerner for «skjult kamera» i Asia. Nå står de tiltalt for å ha drept halvbroren til Nord-Koreas diktator.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Begge kvinnene nektet straffskyld da rettssaken mot dem åpnet i Kuala Lumpur på mandag. De innrømmet at de sprøytet noe i ansiktet på Kim Jong-nam, men begge avviste at de visste at dette var dødelig. De hadde utført tilsvarende stunt flere ganger tidligere mot betaling.

– Ikke skyldig, sa indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong da tiltalen ble lest opp.

– Dette var grundig planlagt. De hadde planlagt dette med tilsvarende handlinger flere ganger tidligere, sa aktor Muhamad Iskandar Ahmad i innledningsforedraget, og viste til at de vasket giften fra hendene før de forsvant fra flyplassen.

Han har nedlagt påstand om dødsstraff ved henging.

Kim frykter Kim-familien

Den angivelige planleggingen og gjennomføringen av henrettelsen av Kim Jong-nam i Malaysia er som hentet fra en 1970-talls spillefilm: en diktator i et isolert land bestemmer seg for å drepe halvbroren, som han ser på som en trussel.

I Nord-Korea er dette dystre realiteter. Som førstefødte skulle Kim Jong-nam lede Kim-dynastiet videre. På 1990-tallet begynte han å tilbringe mindre tid i Nord-Korea og ble blant annet arrestert i Tokyo med falskt pass i 2001. Han skulle til Disneyland, ifølge forklaringen.

Han tilbrakte de neste årene i Kina, Sørøst-Asia og i Macau, hvor han hadde en leilighet, kone og en sønn. Den 13 år yngre halvbroren Kim Jong-un overtok som leder etter deres felles far døde i 2011.

– Personlig er jeg uenig i at makten skal overføres til tredje generasjon i familien, sa Kim Jong-nam i et intervju med japanske tv Asahi i 2010.

Kim Jong-nams 22 år gamle sønn, Kim Han-sol, som er utdannet ved internasjonale skoler i Asia og Europa, kritiserte sin onkel i et intervju med en finsk journalist i 2012. Kim Han-sol og hans mor fikk hjelp fra fire land for å komme seg vekk fra Macau etter at faren døde.

Dollarbunker

Den 13. februar var Kim Jong-nam på vei fra den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur til Macau med 120.000 dollar i kontanter – fordelt i fire bunker.

Pengene skal han ha fått etter et møte med en amerikansk mann på ferieøyen Langkawi i Malaysia fire dager tidligere i bytte mot informasjon om Nord-Korea, ifølge den japanske avisen Asahi.

Klokken 8.59 fanget sikkerhetskameraene opp Kim ved en innsjekkingsautomat hos lavprisselskapet Air Asia. En ung asiatisk kvinne dukket opp bak ham, foldet hendene over ansiktet hans og smilte. Hun gned en oljelignende substans over munnen hans og forsvant.

– Hvem er du, spurte Kim, ifølge en politirapport basert på sikkerhetskameraer.

– Sorry! Sorry! sa hun, og forsvant i mengden.

Like etter gjentok det samme seg på nytt. En annen ung kvinne iført en t-skjorte påtrykket «LOL» (Laughing out loud) gjorde det samme og forsvinner i motsatt retning på den travle hovedflyplassen.

20 minutter senere døde Kim – på vei til sykehuset i en ambulanse.

Ulovlig nervegass

Det tok tid før malaysiske myndigheter skjønte hvem han var og lengre tid før de bekreftet at noe kriminelt hadde skjedd. De to kvinnene har forklart at de trodde de hadde deltatt i et stunt for «skjult kamera» – slik de hadde gjort flere ganger tidligere mot andre personer.

– De første fire gangene ambassadepersonell besøkte Siti etter arrestasjonen, trodde hun at fengselsoppholdet var en del av stuntet, sa Indonesias ambassadør til Malaysia, Andreano Erwin, i et intervju med GQ Magazine nylig.

Amerikanske og japanske eksperter bisto med å identifisere den svært dødelige nervegassen VX. VX er klassifisert som masseødeleggelsesvåpen av FN. Det er lukt- og smaksfritt, paralyserer nervesystemet i løpet av minutter og fører til en smertefull død.

– Ingen i Malaysia hadde erfaring med VX, sa visehelseminister Hilmi Yahaya til The Star.

Sørkoreansk etterretning mener planleggingen av likvideringen startet i 2012.

Minst fem nordkoreanere ble observert på sikkerhetskameraene idet de fulgte med på at Kim Jong-nam ble angrepet av de to kvinnene.

Ingen av disse er blant de vel 40 vitnene som er innkalt til rettssaken.

– Vi mener at de fire hovedmistenkte er de som forlot Malaysia samme dag. Hvis disse hadde blitt arrestert, ville denne saken vært klar som dagen, sa forsvarsadvokat Gooi Soon Seng under en rettshøring i sommer.(Vilkår)

Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.