Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Are Abrahamsen, tidligere Kristiansen, til venstre skulle ha møtt i retten tirsdag, men er blitt lagt inn på sykehus i Moskva. Faren Ingolf Kristiansen, som også er tiltalt, var sammen med sin advokat Erling O. Lyngtveit, til høyre. Foto: Fredrik Solstad
Are Abrahamsen, tidligere Kristiansen, til venstre skulle ha møtt i retten tirsdag, men er blitt lagt inn på sykehus i Moskva. Faren Ingolf Kristiansen, som også er tiltalt, var sammen med sin advokat Erling O. Lyngtveit, til høyre. Foto: Fredrik Solstad les mer

Jus

På sykehus i Moskva–Johnson Oil-saken utsatt

Johnson Oil-saken er utsatt i Oslo tingrett etter at en av de to tiltalte, Are Abrahamsen, er innlagt på sykehus i Moskva.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den tre måneder lange straffesaken mot Are Abrahamsen (52) og hans far Ingolf Kristiansen (75) startet tirsdag i Oslo tingrett. Nå er saken utsatt etter at retten ble satt klokken ti.

I rettssal 369 ble det opplyst at Abrahamsen skal ha blitt kjørt i ambulanse til et sykehus i Moskva sist fredag, og skal være innlagt på et sykehus som er spesialisert på hjerte og hode.

Abrahamsens forsvarere oversendte to dokumenter på russisk til tingretten mandag ettermiddag. Av det ene dokumentet skal det fremgå at Abrahamsen har fått en diagnose som tilsier forhøyet blodtrykk og innsnevring på en blodåre til hjernen. Det er ikke gitt noen opplysninger til retten om hva slags behandling som er påkrevet.

En av meddommerne bemerket at et av dokumentene var datert 31. desember 2017.

Skulle gifte seg

– Han hadde andre planer i helgen enn å bli innlagt på sykehus. Han skulle gifte seg og har en høygravid kone, opplyste Mette Yvonne Larsen i retten.

Hun er forsvarer for Abrahamsen sammen med kollega Bendik Falch-Koslung.

Han opplyser til DN at Abrahamsen reiste til Moskva onsdag på forretningsreise, og at han skulle videre til Ungarn der han skulle gifte seg med sin ungarske kjæreste sist lørdag.

– Abrahamsen er i gang med et nytt selskap, og reiste på en ordinær forretningsreise til Moskva, sier Larsen.

Far og sønn er tiltalt for grovt bedrageri, grov utroskap og grovt skattesvik for å ha lurt investorer til å kjøpe aksjer i det danskregistrerte selskapet Johnson Oil. Tiltalen har en teoretisk strafferamme på 12 år.

Johnsen Oil

  • For fire år siden skrev DN om hvordan Leiv Are Kristiansen (nå Are Abrahamsen) og faren Jan Ingolf Kristiansen hadde blåst opp verdien av det danske selskapet Johnsen Oil til ti milliarder kroner uten å ha solgt ett eneste oljefilter. Far og sønn Kristiansen eide 85 prosent av selskapet.
  • Flere verdivurderinger i milliardklassen og løfter om børsnotering gjort av selskapets finansrådgivere Schrøder Partners (nå en del av BDO i Danmark), var blant annet basert på en falsk Sintef-test av produktet og en kansellert milliardavtale med Gazprom. Sintef har anmeldt forfalskningen til politiet.
  • Are Abrahamsen og faren Jan Ingolf Kristiansen ble pågrepet og arrestert av politiet i henholdsvis Spania og Norge i april 2015. De står nå tiltalt for grovt bedrageri, grov utroskap og grov skattesvik.
  • Også familiens advokat, Tor Eggesvik, er siktet i saken for medvirkning til grovt bedrageri og kreditorsvik.
  • Da saken skulle opp for retten i fjor høst, uteble Are Abrahamsen og oppga at han var innlagt på sykehus i Moskva med en akutt skade. Han ble ikke trodd at Økokrim som mente han unndro seg straffeforfølging.
  • Etter gjentatte uteblivelser, ble det meste av straffesaken utsatt til neste høst, men skattesaken mot Jan Ingolf Kristiansen gikk i Oslo tingrett før jul.
Vis mer

Vanskelig å verifisere

Mandag ettermiddag fikk Økokrims førstestatsadvokat Geir Kavlie en telefon fra Ingolf Kristiansens forsvarer, som da opplyste at sønnen var innlagt.

– Vi har gjort det vi kan for å verifisere opplysningene, sier Kavlie.

Økokrim kontaktet den nordiske sambandsansvarlige i Moskva, May Hilde Sønstebø. Hun har fått oversatt dokumentene, men har opplyst til Økokrim at det er vanskelig å få informasjon fra sykehuset.

– Vi vil gjøre det vi kan for å få informasjon videre, men det ser ut til at kun nærmeste familie får opplysninger fra sykehuset, sier Kavlie.

Saken er foreløpig utsatt til fredag.

Økokrim mener de tiltalte har lurt investorer i Finland, Danmark, Sverige og Russland til å betale 21 millioner for aksjer i et selskap basert på falsk informasjon. I straffesaken står en uekte kontrakt med Gazprom og en falsk attest fra Sintef sentralt. Johnsen Oil skulle angivelig ha funnet en ny teknologi for oljefiltre. Far og sønn eide 85 prosent av Johnsen Oil.

Fit for fight

Ingolf Kristiansen befant seg tirsdag på kontoret til sin forsvarer, Erling O. Lyngtveit.

– Enhver utsettelse er en belastning, men for familien er det nå helsen til Are som er det aller viktigste, sier Lyngtveit.

– Are Abrahamsen er fit for fight, sa advokat Mette Yvonne Larsen til DN før helgen.

Hun sa da at Abrahamsen, som tidligere het Kristiansen, ikke erkjenner straffskyld, og at han gledet seg til å gi sin forklaring.

Heller ikke faren vil innrømme skyld på noe punkt, ifølge sin forsvarer.

Da tiltalen ble tatt ut i fjor, sa Are Abrahamsen til DN:

– Når det gjelder bedrageri, så var ikke det aktuelt for Ingolf og meg. Grunnlaget for bedrageri har ikke vi noe med. Det er snakk om små skrivefeil. Når det gjelder utroskap, så har vi skriftlig kontrakt på at vi kunne ta ut de pengene. Det var snakk om vanlige aksjesalg av mindre summer. Grunnlaget er feil, mener vi.

Det er satt av åtte hele dager til hans forklaring i Oslo tingrett, mens faren skal få tre dager på sin versjon.

Av tiltalen fremgår det at Økokrim mener de to tiltalte har benyttet falske regnskaper, falske selskapspresentasjoner basert på feilaktige opplysninger om verdier, kontrakter, styremedlemmer og tekniske evalueringer, for å lokke investorer til å plassere penger i Johnsen Oil.

50 vitner

Et femtitalls vitner er innkalt i den omfattende straffesaken.

Blant dem er en rekke tidligere ansatte, rådgivere, revisorer i E & Y. Også fem av de fornærmede, som mener de ble rundlurt av de tiltalte, skal avgi sin forklaring.

På vitnelisten er også flere som mener at deres navn er blitt misbrukt av de tiltalte.

Blant dem er tre ansatte i Marintek. Også ansatte i Statoil og DNV GL er innkalt som vitner.

DN omtalte for fire år siden hvordan Johnsen Oil-aksjer ble solgt i stor stil gjennom såkalte boilerrom og falske meglerhus i Tyskland og på Mallorca.

Les dokumentaren her: Aksjeulvene

Disse handlene er ikke en del av tiltalen. Det skyldes ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie at Økokrim har konsentrert tiltalen om de største og alvorligste tilfellene av bedrageri.(Vilkår)

Oslo tingrett Are Abrahamsen Jan Ingolf Kristiansen Johnsen Oil Økokrim Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.