Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Brannmenn løfter nevene i protest mot politiets fremferd i forbindelse med søndagens folkeavstemning. Store deler av Barcelona ble lammet under tirsdagens generalstreik. Foto: Joseph Lago, AFP/NTB Scanpix
Brannmenn løfter nevene i protest mot politiets fremferd i forbindelse med søndagens folkeavstemning. Store deler av Barcelona ble lammet under tirsdagens generalstreik. Foto: Joseph Lago, AFP/NTB Scanpix les mer

Arbeidsliv

Catalonia streiker i protest mot politibrutalitet

Motorveier ble sperret og busser parkert da katalanere gikk til streik for å protestere mot politiets hardhendte fremferd under helgens folkeavstemning.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Catalonia

 • Region med stor grad av selvstyre nordøst i Spania med om lag 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.
 • Carles Puigdemont er regionpresident.
 • Regionen er Spanias rikeste og står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt. Kalles «Spanias fabrikk». Står for en fjerdedel av Spanias vareeksport. Regionen eksporterer både industri- og landbruksprodukter.
 • Et selvstendig Catalonia ville blitt verdens 99. mest folkerike stat med et brutto nasjonalprodukt på over 200 milliarder euro.

(Kilde: NTB, AFP)

Vis mer

Fakta om Catalonias selvstendighetskamp

 • 1714: Catalonia mister sitt tradisjonelle selvstyre innenfor den spanske staten etter å ha kjempet på den tapende siden i Den spanske arvefølgekrigen.
 • 1932: Catalonia får igjen selvstyre, og katalansk blir offisielt språk sammen med spansk.
 • 1939: Francisco Francos styrker erobrer Barcelona mot slutten av den spanske borgerkrigen. Catalonias selvstyre avskaffes og katalansk språk blir forbudt.
 • 1978: En ny spansk grunnlov anerkjenner Catalonia som ett av flere samfunn innenfor en «udelelig» spansk stat.
 • 1979: Catalonia stemmer i en folkeavstemning for utvidet selvstyre innen områdene helsevesen, utvikling og kultur.
 • 2006: En avtale med den spanske sosialistregjeringen gir Catalonia økonomisk og juridisk selvstyre og status som «nasjon».
 • 2010: Spansk Høyesterett stadfester avtalen fra 2006, men fastslår at statusen som «nasjon» ikke har noen juridisk mening.
 • 11. september 2012: Mer enn 1 million katalanere demonstrerer i Barcelona med krav om selvstendighet.
 • 20. september 2012: Spanias statsminister Mariano Rajoy avviser krav satt frem av Catalonias regionspresident Artur Mas om økt selvstyre for Catalonia.
 • 9. november 2013: Catalonia holder folkeavstemning om selvstendighet, selv om spansk Høyesterett har erklært dette ulovlig. Bare 37 prosent deltar, 80 prosent av dem stemmer for.
 • 27. september 2015: Separatistene vinner flertallet av setene i regionforsamlingen, men uten å ha et flertall av de avgitte stemmene bak seg.
 • November 2015: Regionsforsamlingen i Catalonia vedtar å starte en løsrivelsesprosess. Vedtaket blir kort tid etter opphevet av den spanske grunnlovsdomstolen.
 • 6. september 2017: Regionsforsamlingen i Catalonia gir grønt lys for at det kan holdes folkeavstemning 1. oktober. Sentralmyndighetene i Madrid sier folkeavstemningen er ulovlig, og også denne gangen stanser grunnlovsdomstolen vedtaket.
 • 11. september: Opp mot 1 million mennesker deltar i en demonstrasjon i Barcelona til støtte for katalansk selvstendighet.
 • 1. oktober: Katalanske velgere møter opp for å delta i en folkeavstemning til tross for at spansk politi iverksatte en rekke tiltak for å hindre at folkeavstemningen kunne gjennomføres.
 • Regionsmyndighetene opplyser at 90 prosent av velgerne har sagt ja til et uavhengig Catalonia. Den katalanske lederen Carles Puigdemont erklærer at katalanerne har «vunnet retten til en selvstendig stat». Den spanske regjeringen avfeier folkeavstemningen som en grunnlovsstridig «farse».
 • 3. oktober: Katalanske fagforbund og separatister oppfordrer til generalstreik i protest mot politibrutalitet under folkeavstemningen.
Vis mer

Tirsdag formiddag meldte veivesenet i Catalonia at demonstranter hadde sperret veier og motorveier 24 forskjellige steder, med kø på opp mot ti kilometer som resultat.

I regionhovedstaden Barcelona var det ventet at offentlig transport ville stå stille mesteparten av dagen.

Flere tusen demonstranter samlet seg utenfor hovedkvarteret til det nasjonale politiet i Barcelona. Der ble det ropt slagord om at politiet er en «okkupasjonsstyrke» som må komme seg ut av Catalonia.

– Veldig, veldig sinte

Streiken var støttet av separatistgrupper og flere mindre fagforbund. Både havnearbeidere og brannmannskaper hadde planlagt demonstrasjoner.

– Folk er veldig, veldig sinte, sier 53 år gamle Josep Llavina, som deltok i markeringen utenfor politihuset.

– De banket opp folk som sto med hendene over hodet. Hvordan kan vi ikke være sinte, spør han.

FC Barcelona avlyste treningen. Det var også ventet at ansatte ville gå ut i streik ved havner og ved museer, kirker og andre populære turistattraksjoner.

– Jeg er overbevist om at streiken vil bli omfattende, sa Catalonias president Carles Puigdemont.

Delte meninger

Spanias to største fagforbund, UGT og CCOO, har derimot ikke støttet streiken. Streiken skal heller ikke ha rammet storindustrien, og på flyplassen i Barcelona gikk trafikken som normalt.

– Jeg er mot streiken. Det var faktisk ingen på jobben min som sa noe om en streik. Så jeg bestemte meg for å gå på jobb, sier Jose Bolivar, en 54 år gammel ansatt ved rådhuset.

Antonia Cuello (37) vet ikke helt hva hun skal mene.

– På den ene siden er det vanskelig å komme seg på jobb på grunn av denne streiken. Vi rammes av dette fordi noen få har valgt å oppføre seg på en upassende måte. Men på den andre siden så forstår jeg streiken, sier hun.

Kraftig fordømmelse

Generalstreiken var ment å uttrykke en kraftig fordømmelse av politiets hardhendte forsøk på å stoppe helgens folkeavstemning om løsrivelse fra Spania.

Ifølge katalanske helsemyndigheter ble 890 sivilpersoner behandlet for skader som følge av sammenstøtene. De fleste var ikke alvorlig skadd, men politiet brukte batonger og i noen tilfeller også gummikuler mot folkemengdene.

Det spanske innenriksdepartementet har meldt at også 431 politifolk ble såret.

Den spanske regjeringen har avfeid folkeavstemningen som en grunnlovsstridig farse.

Katalanske myndigheter sier på sin side at 90 prosent stemte for uavhengighet. Puigdemont erklærte søndag at Catalonia hadde «vunnet retten til en selvstendig stat».(Vilkår)

Barcelona Josep Llavina Spania CCOO Jose Bolivar Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.