Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Fristen for å unngå konkurs gikk ut klokken 17 tirsdag:

Tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt skriver til DN at kreditorene ikke er nærmere en rekapitaliseringsløsning etter forhandlingene denne uken. Foto: Jeff Gilbert
Tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt skriver til DN at kreditorene ikke er nærmere en rekapitaliseringsløsning etter forhandlingene denne uken. Foto: Jeff Gilbert les mer

Industri

Ombudstvedt: Ikke nærmere Norske Skog-løsning enn før helgen

Det kriserammede papirkonsernet Norske Skog utsatte tirsdag på nytt fristen for å komme til enighet om en redningsplan for selskapet. Men forhandlingene går trått, ifølge eks-sjefen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fristen for å få på plass en rekapitaliseringsløsning i Norske Skog ble tirsdag ettermiddag nok engang utsatt.

Ny frist for å akseptere styrets plan er torsdag 5. oktober klokken 17.

– Det er ingen avklaring ennå, skriver tidligere Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt i en sms til DN etter at utsettelsen ble annonsert.

Ombudstvedt leder nå grupperingen av sikrede kreditorer i papirkonsernet.

– Er man nærmere en avklaring nå enn før helgen?

– Nei, svarer Ombudstvedt kort til DN tirsdag kveld.

– Noe bevegelse i det hele tatt?

– Egentlig ikke, svarer Ombudstvedt.

Vil «samkjøre initiativene»

– Vi trenger litt ekstra tid for å samkjøre initiativene mellom de ulike interessentene. Vi tror at utsettelsen av fristen vil øke sjansene for å nå en løsning, sier Christen Sveaas, styreleder i Norske Skog i børsmeldingen tirsdag ettermiddag.

Norske Skog i krise

 • Etablert: 1962
 • Virksomhet: Produserer avis- og magasinpapirer.
 • Antall ansatte: 2500, hvorav 940 i Norge.
 • Administrerende direktør: Lars Sperre (41).
 • Styreleder: Christen Sveaas (61).
 • Aktuell: I krise etter store oppkjøp ved tusenårsskiftet.
 • Netto rentebærende gjeld: Drøyt syv milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.
 • Børsverdi: Rundt 60 millioner kroner.
 • Hovedaksjonærer: Kistefos (12,8 prosent), Bertel O. Steens Ses as (4,3 prosent) og Astrup Fearnley (tre prosent).
Vis mer

Norske Skog vil ifølge børsmeldingen bruke tiden frem mot den nye fristen til å få fart på diskusjonene mellom de ulike interessentgruppene for å oppnå nødvendig støtte for en rekapitaliseringsløsning av Norske Skog-konsernet.

Norske Skogs største aksjonær og styreleder, Christen Sveaas, har vært sentral i de intense forhandlingene om en redningsplan i det kriserammede papirkonsernet den siste uken. Foto: GORM K GAARE

Styreleder Christen Sveaas ønsket tirsdag ettermiddag ikke å kommentere de pågående forhandlingene og årsaken til at fristen på nytt blir utsatt.

– Jeg takker for din interesse. Norske Skogindustrier ASA har ingen kommentarer til dine spørsmål, skriver Sveaas i en epost til DN.

Fristen utsatt mange ganger

Kampen om å redde det tradisjonsrike industrikonsernet Norske Skog fra konkurs har pågått for fullt den siste uken. Selskapets styre, med investor Christen Sveaas i front, har vært tydelige på at konkurs er det eneste alternativet dersom kreditorer og aksjonærer i selskapet ikke blir enige om en refinansieringsplan for det gjeldstyngede papirkonsernet.

Fristen for å akseptere styrets redningsplan for Norske Skog gikk egentlig ut fredag ettermiddag i forrige uke. Men kun 15 minutter før fristens utløp kom meldingen om at partene trenger mer tid til å forhandle om en refinansieringsløsning. Fristen ble utsatt med fire dager til tirsdag 3. oktober klokken 17. Nå er den altså utsatt igjen, med ytterligere to dager.

Fastlåst situasjon i helgen

Norske Skogs største aksjonær og styreleder, Christen Sveaas, har vært sentral i forhandlingene mellom de ulike kreditorgruppene i Norske Skog de siste dagene. Sveaas har ikke ønsket å uttale seg om fremdriften i forhandlingene siden fristen ble utsatt fredag kveld. Kilder DN snakket med mandag sa at forhandlingssituasjonen var svært fastlåst i helgen, men at det var noe mer bevegelse i løpet av mandagen.

Kampen om refinansieringen

 • Norske Skog varslet allerede i februar at det hadde forsøkt å få med aksjonærer og obligasjonseiere på en ny refinansiering, men at det ikke hadde ført frem.
 • Daværende Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt solgte i slutten av april alle sine aksjer i selskapet. Salget førte til et kraftig kursfall for aksjen og ble kritisert av aksjonærene, men Ombudstvedt fikk styrets tillit. Kort tid senere gikk han av som konsernsjef.
 • Den nye Norske Skog-sjefen Lars Sperre la i begynnelsen av juni frem sitt forslag til redning av selskapet.
 • Selskapet måtte nærmest umiddelbart gjøre om på forslaget og forlenge fristen, etter å ha møtt motstand fra obligasjonseierne.
 • Norske Skog har deretter måttet utsette fristen flere ganger, og har i tillegg unnlatt å betale rentene på gjelden og er nå i formelt mislighold på et av sine lån.
 • Siste frist gikk ut natten før den ekstraordinære generalforsamlingen 24. august. Denne fristen ble også utsatt, denne gang på ubestemt tid. Målet var å gi det nye styret tid til å sette seg inn i situasjonen og innlede ny dialog med obligasjonseierne.
 • Det nye styret, med investor Christen Sveaas i spissen, la frem sin redningsplan 18. september.
 • Den 27. september lanserte de usikrede obligasjonseierne sin egen refinansieringsplan.
 • Den 28. september slår de sikrede obligasjonseierne fast at juniorenes redningsplan ikke har noen mulighet til å få nødvendig støtte.
 • Fristen for å akseptere styrets redningsplan gikk ut fredag 29. september, men fristen ble utsatt med fire dager til tirsdag 3. oktober klokken 17.
Vis mer

Det er en gruppe sikrede kreditorer som har sittet med de sterkeste kortene i den pågående kampen om verdiene i Norske Skog. Den såkalte seniorgruppen har pant i selskapets syv fabrikker, og har allerede tatt kontroll over datterselskapet Norske Skog as for å sikre at fabrikkene kan drives videre og verdiene sikres.

Kranglet om verdsetting og oppside

Det største stridsspørsmålet i forhandlingene har vært hvor mye de ulike kreditorene skal bli sittende igjen med etter at rekapitaliseringen er fullført. Partene har også vært uenig om hvor mye ny kapital som skal tilføres selskapet, hvem som skal bidra med denne kapitalen, og til hvilken verdsetting kapitalen skal tilføres.

Et annet avgjørende stridsspørsmål har vært hvorvidt det skal utstedes såkalte «warrants», det vil si kjøpsopsjoner med lang løpetid, til de usikrede kreditorene. Den såkalte juniorgruppen har ønsket seg denne typen opsjoner for å sikre seg en større del av oppsiden dersom Norske Skog gjør det bra i årene etter restruktureringen.

Lanserte sitt eget forslag

Det har vært knyttet stor usikkerhet til hvor lønnsom den underliggende virksomheten i Norske Skog faktisk er, og dermed til hvordan selskapet bør verdsettes i restruktureringen. Juniorgruppen kritiserte i forrige uke styrets redningsplan fordi den gir de sikrede obligasjonseierne, seniorene, en stor potensiell gevinst dersom lønnsomheten i Norske Skog konsernet er god etter refinansieringen.

Disse usikrede kreditorene lanserte onsdag i forrige uke sitt eget løsningsforslag som sikret seg selv og aksjonærene en større del av denne oppsiden. Denne alternative redningsplanen ble imidlertid fallitterklært av seniorgruppen neste dag. Samtidig avslørte seniorgruppen at de hadde tilbud juniorene en «sukret» versjon av styrets redningsplan der juniorenes utbytte fra rekapitaliseringen ble økt med 50 prosent. Dette forslaget var imidlertid fortsatt ikke godt nok for juniorgruppen. (Vilkår)

Norske Skog Lars Sperre Christen Sveaas Kistefos Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.