Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Selv om det var færre passasjerer i september kan SAS trøste seg med en økning i inntekt per passasjer per kilometer. Foto: Mikaela Berg
Selv om det var færre passasjerer i september kan SAS trøste seg med en økning i inntekt per passasjer per kilometer. Foto: Mikaela Berg les mer

Luftfart

Færre passasjerer for SAS i september

2,6 millioner passasjerer reiste med rutefly hos SAS i september. Det er færre enn i fjor, men selskapet tjente én prosent mer per passasjerkilometer justert for valuta.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

2,6 millioner passasjerer fløy med ruteflyene til SAS i september. Det viser nye tall selskapet la frem fredag, og er 3,7 prosent ned fra samme periode i fjor. I en melding skriver selskapet at sommersesongen er over og trafikken er nå mer preget av forretningsreisende.

Selv om det var færre passasjerer kan SAS trøste seg med en økning i valutajustert yield, altså inntekt per passasjer per kilometer. Den gikk opp til 0,94 svenske kroner. Dermed ser det ut til at trenden med gode marginer fortsetter.

Går bedre med chartertrafikk

Det går bedre med utviklingen i chartertrafikken enn ruteflyene, hvor SAS hadde en økning på hele 17,2 prosent til 195.000 passasjerer i september. Totalt fraktet selskapet 2,8 millioner passasjerer i september, som også er ned 2,5 prosent sammenlignet med fjoråret.

Det kan forklares med at passasjertrafikken (RPK) gikk marginalt opp med 0,8 prosent og kapasiteten (ASK) økte med 2,7 prosent. Trafikken måles i antall passasjerkilometer, mens kapasiteten er antall tilgjengelige setekilometer.

Måltallet for inntekt per tilgjengelige setekilometer (PASK) gikk ned med en prosent i september.

Billettinntektene til SAS er så langt i år på 2,96 milliarder kroner mot 2,94 så langt i fjor.

Trafikktallene kommer ikke mange timer etter nyheten om at SAS kaller inn til en ekstraordinær generalforsamling for å søke mandat til å utstede 66 millioner nye aksjer i en rettet emisjon. Beløpet vil ligge like oppunder 1,8 milliarder kroner.

Intens konkurranse

«Konkurransen forblir intens. Etter en sommer med beskjeden kapasitetsvekst i Skandinavia, er det ventet at veksten i markedskapasitet akselererer gjennom høsten og vinteren 2017», skriver selskapet i meldingen.

Torsdag kom trafikktallene til Norwegian for samme måned. Selskapet rapporterte om økt trafikk, men inntektsnivået falt. Inntekt per passasjer per kilometer falt med syv prosent fra samme måned i fjor. Inntekt per sete per kilometer falt også med syv prosent.

Aksjemarkedet merket seg fallet i inntektsnivået, og Norwegian-aksjen var en av taperne på Børsen torsdag. (Vilkår)

SAS Luftfart
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.