Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

I Hong Kong har de butikker hvor man kan betale med bitcoin. Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP/NTB Scanpix
I Hong Kong har de butikker hvor man kan betale med bitcoin. Foto: PHILIPPE LOPEZ/AFP/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Banker vurderer bitcoin-satsing

Den amerikanske storbanken Goldman Sachs vurderer å begynne handel med bitcoin. Det er starten på en større trend, ifølge Bloomberg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bitcoin gjør det mulig å gjennomføre transaksjoner uten banker. Men nå vurderer bankene om også de skal satse på kryptovalutaen, ifølge Bloomberg. Storbanken Goldman Sachs vurderer å etablere en egen digital valutabørs, mens andre banker ifølge Bloomberg vurderer lignende alternativer. Byrået viser til industrikonsulenter som har kjennskap til bransjen.

Blokkjede

 • Teknologien bak bitcoin, ethereum og over tusen andre digitale valutaer.
 • Har mange andre potensielle bruksområder, blant annet innen "smartkontrakter" og tingenes internett.
 • En blokkjede kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner, der alle deler av nettverket har hele regnskapsboken.
 • Det skal ikke være mulig å manipulere innholdet uten at det oppdages, og det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvaret for transaksjonene.
Vis mer

Så langt i år har kursen til bitcoin steget med over 300 prosent, noe som har vekket nysgjerrigheten til hedgefondforvaltere og andre rikinger. Det gjør det vanskelig for bankene å ignorere valutaen.

– De får helt klart interesse fra sine klienter, sier direktør Axel Pierron i bankkonsulentselskapet Opimas til Bloomberg om økningen i bitcoin-interesse.

Bitcoin-kursen er per dags dato på 4598 dollar, og har steget med 369 prosent siden starten av året ifølge DN Investor.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Uenighet i bransjen

Verdens største finansinstitusjoner er delt i sitt syn på digitale valutaer. Konsernsjef hos J.P. Morgan Chase & Co, Jamie Dimon, kalte bitcoin og andre digitale valutaer for «ren svindel» i september. Han lovet å spare alle ansatte som handlet med digitale valutaer.

Konsernsjefen i Morgan Stanley er ikke enig.

– Kryptovalutaer er mer enn en forbigående trend. Jeg har ikke investert, men jeg har snakket med mange som har gjort det. Det er åpenbart spekulativt, men det bør ikke bli ulovlig, sa konsernsjef James P. Gorman hos den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley på en konferanse i slutten av september.

Kina har stengt digitale valutabørser og forbudt digitale myntemisjoner, hvor selskaper utsteder egne valutaer og ikke tradisjonelle aksjer. Det sørget for et stup i bitcoin-kursen tidligere i høst.(Vilkår)

Bitcoin Bloomberg Morgan Stanley Goldman Sachs Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.