Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Det settes nye rekorder ved børser over hele verden. Nikkei-indeksen er på det høyeste nivået på over 21 år. Det har tatt Bangkok-børsen 24 år å komme tilbake til dagens nivå. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/NTB Scanpix
Det settes nye rekorder ved børser over hele verden. Nikkei-indeksen er på det høyeste nivået på over 21 år. Det har tatt Bangkok-børsen 24 år å komme tilbake til dagens nivå. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Slår gamle børsrekorder - bred oppgang verden over

Sist Nikkei-indeksen var på dagens nivå var internett en kuriositet forbeholdt datanerder, prins Charles ble skilt og USAs sentralbanksjef mer enn antydet at aksjekursene var overvurderte.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det ble satt nye rekorder ved de amerikanske børsene på onsdag. Industriindeksen Dow Jones endte på 22.872 – en oppgang på 26,7 prosent på ett år. Også ved de asiatiske børsene er nøkkelindeksene på nivåer som sist ble sett på 1990-tallet da investorer flokket til Asia.

Rekordresultater

Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen, Japans svar på Dow Jones-indeksen, ligger på 20.947 poeng på formiddagen lokal tid. Det er 21 år siden den sist var på tilsvarende nivå. Rekorden ble satt ved inngangen til 1990-tallet da den var på nesten 39.000. I 2009 hadde den falt til 7600.

Det er ikke mer enn 16 måneder siden Nikkei-indeksen var på under 15.000 – etter Brexit.

– Næringslivets resultater har steget til de beste nivåene noensinne, sier sjefstrateg Hisao Matsuura hos Nomura Securities til nyhetsbyrået AFP.

Den japanske regjeringen, ledet av statsminister Shinzo Abe, mener at den økonomiske politikken som er ført de siste fem årene er en viktig årsak til at de børsnoterte selskapene gjør det bra. Nikkei-indeksen lå på under 10.000 da Abe ble valgt i 2012.

Abe, i tospann med sentralbanken, har svekket den japanske valutaen. For fem år siden lå en dollar på 81 yen. Det siste året har den ligget stabilt på mellom 112 og 116 yen. Den svakere yenkursen gjør japanske eksportører mer konkurransedyktige.

Nesten fordobling for Telenor-selskap

Også i andre deler av Asia er nøkkelindeksene tilbake på nivåer som investorer sist så før finanskrisene i 2008 – og for Bangkok-børsens sin del - før finanskrisen på 1990-tallet.

SET-indeksen ved Bangkok-børsen nådde en toppnotering på 1760 i 1994. Denne uken har den passert 1700-nivået og analytikere mener at toppnoteringen fra 23 år tilbake kan slås i løpet av kort tid.

Militærregimet som tok makten under et kupp i 2014 lovte på tirsdag at det skal avholdes demokratiske valg i november 2018. Den økonomiske veksten er på i overkant av tre prosent. Den thailandske valutaen har gjort det best i Asia i år med en styrking på over åtte prosent.

Telenors thailandske datterselskap Total Access Communication (DTAC) er blant vinnerne ved Bangkok-børsen. De siste 12 månedene har aksjekursen steget med 83,7 prosent.

Det er en intens konkurranse på det thailandske mobilmarkedet, men DTAC har fått på plass nødvendige lisenser som gjør at de kan konkurrere med AIS og True.

Mot all-time-high

Direktør Paiboon Nalinthrangkurn hos Investment Analysts Association I Thailand avviser det er en boble i det thailandske aksjemarkedet og viser til at børsrallyet har kommet de siste ukene. Thailandske aksjer er priset lavere enn sammenlignbare asiatiske selskaper.

Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen (Sensex) satte en all-time-high på 32.514 i sommer. På torsdag ligger indeksen på 31.833 – 20 prosent høyere enn ved årsskiftet.

Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen er på det høyeste siden før finanskrisen i 2008 og ligger under ti prosent fra toppnoteringen som ble satt i september 2007.(Vilkår)

Japan Nikkei Thailand Aksjer Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.