Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
IEA ser nå også at skiferoljeproduksjonen fra USA fortsetter å ta seg opp, til tross for problemene med produksjonen etter orkanen Harvey. Foto: HANDOUT/Reuters/NTB Scanpix
IEA ser nå også at skiferoljeproduksjonen fra USA fortsetter å ta seg opp, til tross for problemene med produksjonen etter orkanen Harvey. Foto: HANDOUT/Reuters/NTB Scanpix les mer

Olje

IEA ser et balansert oljemarked i 2018

Det internasjonale energibyrået (IEA) venter vekst i oljeetterspørselen i 2018. Samtidig tror de USA vil produsere mer olje neste år.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det internasjonale energibyråets (IEA) siste månedsrapport som ble sluppet klokken 10:00 torsdag, viser bare små finjusteringer i anslagene i den globale oljeetterspørselen. For fjerde kvartal i år venter IEA en nedgang i etterspørselen på 100.000 fat om dagen, mens de ser etterspørselsvekst i 2018.

IEA ser uendret etterspørsel i første kvartal neste år, men tror det øker med 100.000 fat om dagen i både andre og tredje kvartal før de drar det ned 100.000 fat om dagen i fjerde kvartal 2018.

IEA skriver i rapporten at de ser et balansert marked i 2018.

«I 2018 i sin helhet vil oljeetterspørselen og produksjon utenfor Opec stige med omtrent det samme volumet og det er disse utsiktene som kanskje kan legge en demper på ambisjoner om en høyere oljepris», skriver byrået.

Klapp på skulderen til Opec

Som alltid vier IEA en solid mengde avsnitt til Opec.

Siden Opec besluttet å kutte i produksjonen i november i fjor har det titt og ofte vært stilt spørsmål om hvor seriøse oljeprodusentene har vært til kuttene. Til tross for at det fortsatt råder en del usikkerhet rundt noen av nasjonene, spesielt Nigeria og Libya som er rammet av interne konflikter, er IEA nå ganske overbevist om at Opec kommer til å gjøre det som trengs for å rebalansere markedet på lang sikt. Byrået peker på det historiske møtet mellom Russlands president Vladimir Putin og kong Salman av Saudi-Arabia i Moskva for et par uker siden som et tegn på samholdet i Opec.

Samtidig mener de at ukene før Opec-møtet i Wien 30. november kommer til å bli helt avgjørende for hvordan de skal forme det globale tilbudet av olje.

«Man har oppnådd mye for å stabilisere markedet, men for å fortsette denne suksessen i 2018 trengs fortsatt disiplin», skriver IEA.

Ser produksjonen i USA tar seg opp

IEA ser nå også at skiferoljeproduksjonen fra USA fortsetter å ta seg opp, til tross for problemene med produksjonen etter orkanen Harvey.

«Fullføring av brønner på amerikanske skiferoljefelt har tatt seg opp fra lave nivåer i starten av året, så selv om antall nye rigger stagnerer, så fortsetter å tilbudet av olje sin oppadgående trend. Etter å ha truffet et lavpunkt på 8,6 millioner fat om dagen i september 2016, har amerikansk råoljeproduksjon økt med 685.000 fat om dagen frem til juli i år, måneden som har siste tilgjengelige statistikk», skriver IEA.

USAs samlede oljeproduksjon ventes å bli 13,01 millioner fat om dag i 2017, og vil ifølge IEA stige til 14,12 millioner fat om dagen i 2018.

Det er ikke de helt store bevegelsene i oljeprisen etter at IEA la frem sin månedsrapport. Et fat nordsjøolje handles nå for 56,65 dollar. (Vilkår)

Nigeria Russland Libya Saudi-Arabia Vladimir Putin Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.