Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets synes Statoil-aksjen er blitt altfor dyr og sier det finnes langt rimeligere selskaper å satse på. Foto: Elin Høyland
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets synes Statoil-aksjen er blitt altfor dyr og sier det finnes langt rimeligere selskaper å satse på. Foto: Elin Høyland les mer

Olje

Meglerhus: fem gode grunner til å selge Statoil

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets anbefaler å selge unna Statoil, men foreslår to alternativer for dem ønsker seg olje i porteføljen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statoil har gått som en kule på Oslo Børs i høst og er opp ti prosent på halvannen måned. Aksjen er ikke priset langt unna det skyhøye nivået den var på like før oljesmellen.

Statoil omsettes nå for 159 kroner per aksje på Børsen, som er over det gjennomsnittet av analytikerne mener aksjen er verd og godt over Sparebank 1 Markets kursmål på 145 kroner.

– Den er dyr. Det er bedre alternativer andre steder, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen.

I en fersk oppdatering fra meglerhuset har han kuttet ned anbefalingen på Statoil til selg, og gir samtidig fem grunner for å lytte til hans råd:

Følg Statoils aksjekurs i DN Investor.

Har gjort det for bra

  1. Aksjekursen har gjort det veldig bra sammenlignet med sammenlignbare selskaper de siste tre månedene. – For en investor som uansett skal ha litt oljeinvestering, så er det mer attraktivt å ha undervekt Statoil og eie mer av andre oljeselskaper, sier Sveen-Nilsen.
  2. Statoil er dyrere over de fleste parameterne sammenlignet med andre oljeselskaper. Her snakker meglerhuset om P/E (price/earnings), det vil si forholdet mellom aksjekurs og fortjeneste per aksje
  3. Statoils aksjekurs har løpt fra den langsiktige oljeprisen.
  4. Meglerhuset estimerer at implisitt oljepris i aksjekursen er 60–65 dollar fatet. I dag ligger oljeprisen på 56 dollar fatet.
  5. Guidingen på avkastning på gjennomsnittlig sysselsatt kapital, såkalt «roace», viser lite tegn til oppside, mener meglerhuset.

Roser prosjektene

Sveen-Nilsen understreker samtidig at det ikke er noe galt med selskapet. Etter et besøk på Sverdrup-plattformen på Stord og møter med ledelsen synes han det virker som at de store prosjektene går bra, spesielt Sverdrup.

– De jobber bra med kostnadskutt, men det er priset inn i aksjekursen og vel så det, sier han.

For dem som leter etter andre alternativer i oppstrømssektoren har Sveen-Nilsen følgende forslag: kjøp en haug med store oljeselskaper eller prøv kombinasjonen DNO, International Petroleum Corporation og Faroe Petroleum.

Sparebank-analytikeren er ikke den eneste som tror luften har gått ut av Statoil-ballongen. Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets tok forrige mandag Statoil ut av sin portefølje.

– Den ser litt overkjøpt ut. Den har gått kraftig og oljeprisen har gått bra, så det er rett og slett en god anledning til å ta litt gevinst i Statoil. Hvis det er en mindre aksje, kan den bare fortsette å gå, men når Statoil gjør det, da begynner lysene å blinke litt, sa han den gangen.

Slått av svenske

Selv om Statoil-aksjen har steget på Oslo Børs i høst, har den fortsatt ikke klart å komme tilbake til markedsverdien i årene før oljeprisfallet sommeren 2014. Markedsverdien har falt fra over 600 milliarder kroner til 526 milliarder kroner i dag.

Statoil er i løpet av denne perioden blitt slått av svenske Lundin Petroleum, der Statoil eier 20,1 prosent av aksjene. Lundins aksjekurs har økt fra rundt 130 svenske kroner aksjer før oljekrisen til 176 svenske kroner i dag, og har dermed nå markedsverdi på 60 milliarder svenske kroner. Siden Statoil gikk inn i selskapet i januar 2016 og ytterligere i mai samme år har det gitt den norske oljegiganten en avkastning på like over tre milliarder kroner.

Sveen-Nilsen peker på en åpenbar grunn til Lundins sterke utvikling, og det er emisjonen selskapet gjorde da det kjøpte Edvard Grieg-feltet i 2016 ved å trykke nye aksjer. Han forklarer at utviklingen av Johan Sverdrup også har vært veldig gunstig for Lundin i perioden med tanke på driftsinvesteringer og kostnadsbesparelser, noe Lundin er mye mer eksponert mot enn Statoil.(Vilkår)

EQUINOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

International Petroleum Corporation DNO Teodor Sveen-Nilsen Statoil Oslo Børs Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.