Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Flere ansatte på den amerikanske ambassaden i Cuba skal ha blitt syke av blant annet høyfrekvent lyd. Foto: Desmond Boylan/AP Photo/NTB scanpix
Flere ansatte på den amerikanske ambassaden i Cuba skal ha blitt syke av blant annet høyfrekvent lyd. Foto: Desmond Boylan/AP Photo/NTB scanpix les mer

Utenriks

AP har fått tak i mystisk lydopptak hørt på Cuba

Nyhetsbyrået AP har fått tak i lydopptak fra ambassaden i Cuba der flere ansatte skal ha blitt syke etter «spesifikke angrep», blant dem en høyfrekvent lyd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Lydopptaket er sendt til den amerikanske marinen for analysering, og kan høres på APs nettsider. Opptaket beskrives som lyden av flere gresshopper, men på et mye høyere toneleie.

Minst 21 amerikanske diplomater og familiene deres skal ha fått skader under opphold på Cuba. Enkelte har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre har fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Det er store variasjoner i symptomene fra person til person, noe som gjør det enda vanskeligere å finne årsaken. En av teoriene er at skadene skyldes en skjult akustisk enhet som har sendt ut en slik høyfrekvent lyd.

«Ekstremt høyt volum»

Lyden skal ifølge AP ikke være skadelig når den lyttes til via telefoner eller datamaskiner. Hvilke enheter lyden har blitt spilt gjennom i Cuba, er ukjent.

Det er heller ikke kjent om denne lyden og de fysiske skadene amerikanerne har blitt påført, har en sammenheng. Ifølge ansatte ble lyden spilt av på et ekstremt høyt volum.

Cuba har benektet noen som helst skyld i disse «angrepene». Landets utenriksminister Bruno Rodriguez sa for få uker siden at cubanske myndigheter ikke har funnet bevis som kan knytte symptomene til et angrep utenfra.

USA har hjemkalt over halvparten av sine ambassadeansatte og fraråder alle amerikanere mot å reise til Cuba.(Vilkår)

Cuba Bruno Rodriguez Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.