Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kursen på den digitale valutean bitcoin har steget med 793 prosent på ett år. Det siste døgnet har kursen gått fra 4900 dollar til 5700 dollar. Den største etterspørselen kommer fra Japan og Asia. Foto: Roslan Rahman/AFP/NTB Scanpix
Kursen på den digitale valutean bitcoin har steget med 793 prosent på ett år. Det siste døgnet har kursen gått fra 4900 dollar til 5700 dollar. Den største etterspørselen kommer fra Japan og Asia. Foto: Roslan Rahman/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Vill oppgang for bitcoin – nesten 20 prosent høyere på én dag

For et knapt døgn siden passerte kursen på den digitale valutaen bitcoin 5000 dollar. Nå nærmer den seg 6000 dollar – drevet av rykter og vill spekulasjon på asiatiske markeder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det har vært store bevegelser i kursene på digitale valutaer det siste døgnet. Bitcoin-kursen var under 5000 dollar torsdag morgen, før den skjøt i været.l Torsdag kveld lå den på 5350 dollar.

– Dette er en viktig milepæl og et tegn på at markedet har tillit til utsiktene for bitcoin og den underliggende teknologien. Vi forventer mange slike milepæler fremover, sier direktør Iqbal Gandham hos den digitale handelsplattformen eToro til Bloomberg.

Bitcoin

 • Digital valuta som lar brukeren sende penger hvor som helst når som helst.
 • Utviklet av en person eller gruppe med psevdonymet Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009.
 • Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
 • Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan splittes i mange deler.
 • Bygger på blokkjedeteknologi, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans.
 • Ble anerkjent som en valuta i Japan i april 2017.
 • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
 • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger.
Vis mer

Oppgangen fortsatte utover natten. Klokken 04:30 fredag morgen ble en bitcoin omsatt til 5862 dollar ved den digitale valutabørsen Poloniex. Ved sekstiden er kursen på 5715 dollar (DN Investor).

Det er høyt handelsvolum av bitcoin – ledet av Japan. 58 prosent av alle transaksjoner skjer med japanske yen. Amerikanske dollar står for 27 prosent av omsetningen og koreanske won syv prosent.

Kina var størst frem til det ble innført restriksjoner på digitale valutaer i september. Japan har gitt lisenser til 11 digitale valutabørser.

Rykter og spekulasjoner

Årsaken til den siste oppgangen er rykter, spekulasjoner, forsøk på reguleringer og forsøk fra blant andre ledere i amerikanske finansinstitusjoner om å gi et mer nyansert bilde av hvordan de ser på digitale valutaer og den underliggende blockchainteknologien.

Blant ryktene er at amerikanske netthandelsbutikker vil akseptere bitcoin som betalingsmiddel. Dette er ikke bekreftet.

Investor om bitcoin: – Den største boblen i våre levetider

Analytikere hos finansinstitusjonen Bernstein karakteriserer bitcoin som en aktiva som er motstandsdyktig mot sensur, men konkluderer med at det ikke kan defineres som en valuta eller penger.

I Japan er digitale valutaer blitt gyldig betalingsmiddel – på linje med andre valutaer.

Bernstein forklarer at det underliggende, desentraliserte nettverket som håndterer transaksjoner – sammen med alle som er en del av det digitale valutaøkosystemet – representerer verdien.

Analytiker Ronnie Moas sa i sommer til DN at han trodde bitcoinkursen ville nå 5000 dollar innen utgangen av 2017. Han har senere oppjustert prognosene til 7500 dollar ved årsskiftet.

– Idioti

Blockchain

 • Blockchain er den underliggende teknologien bak den digitale valutaen bitcoin.
 • En blockchain kan brukes som en digitalt distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og bekreftelse som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages.
 • Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes bekreftelse.
 • Hver blokk replikeres til alle noder i et nett, slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original.
 • Det er ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.
Vis mer

JP Morgans toppsjef Jamie Dimon, som i september karakteriserte bitcoin som «svindel», ble bedt om å kommentere den digitale valutaen under resultatpresentasjonen på torsdag.

– Jeg har sagt nok om bitcoin. Dette er jeg ferdig med, sa han.

Hans finansdirektør tok ordet og sa at finansinstitusjonen støtter teknologien som muliggjør digitale pengetransaksjoner. Institusjonelle investorer og hedge fond viser interesse for å investere i digitale valutaer.

IMFs tidligere sjeføkonom Kenneth Rogoff er blant de mange som ikke har tro på at dagens verdier på bitcoin vil vare. Han skriver i Australian Financial Review at det er «idioti» å anta at det vil tillates at bitcoin vil erstatte penger utstedt av sentralbanker.

– Det er en ting for myndigheter å tillate mindre, anonyme transaksjoner med digitale valutaer. Det er faktisk ønskelig. Det noe helt annet å tillate store anonyme transaksjoner. Det ville gjøre det svært vanskelig å få innbetalt skatt, skriver han.(Vilkår)

Digital valuta Bitcoin Japan Satoshi Nakamoto Ronnie Moas Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.